[26]考緊26?你問我答 (47) 召喚1001失蹤人口

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
其實一開車就上2波得唔得
即係1波鬆完離合器再即刻渣多野上2波
之後隻手先離開離合器捉返手柄
唔使,如果唔係點叫急停
可以,夠動力上就得
我考個陣平路開車行1個車位就上2波,上斜就約莫1.5個車位
最緊要同前車保持距離

利申: 上星期五天光道pass
學商用車間學院冇幫我整返3 22學牌 如果想自己整返既話係咪填返td 555 tick返加簽返26學牌再連影印版黃紙身份証排期信寄返去運吉處就ok
係呢個死車地帶
如果左右有死車 迎面黎架車同我唔夠一米距離
我係咪應該停車等佢過咗先?定慢慢駛過好?
係 唔洗再畀錢
我考呢到pass 左都唔識答你,就算問d 呀sir 個個唔同答案
我諗個關鍵位應該係睇你係邊個位見到對面有車
如果頭段見到,你可以收慢少少睇下佢有無意欲停,有就你行,無就你停
後段佢先出現既話你就拿拿聲行埋佢
呢個位真係要睇彩數,特別係你行到中間,對面線唔撚理你照行而你又無位比你停
最正確既答案係:你主線你又行先既,你係唔需要停
我靠左向天光道方向行
如果反方向小巴站有架小巴停咗
無啦啦有架46喺小巴後面抽頭
佔到我條線少少(但條線都幾闊)
我要唔要急停?

小弟星期五考強制, 想問下考完合格或者唔合格有咩流程?
1. 如唔合格, 係咪直接現場嚮駕駛學院再報下次強制試?
2. 如合格, 因為小弟係諗住出去搵街師傅學, 我係咪要自己去申請學牌 (TD555), 路試係咪要另外報名, 想問下係用邊張form?
1 yes
2 一定要有路試期先可以整學牌
所以強制合格後四個工作天打後,office hour親身去金鐘或長沙灣排咗路試期先,冇得郵寄冇得上網攪,唔方便就比百幾蚊人代辦
學牌可以排路試時一齊攪,亦可以等路試前一兩個月先整,呢個就可以郵寄唔洗親身上去
想知邊條片講
唔使
因為你喺正線
不過最好打下左燈向考官示意
終於的起心肝報強制9月
2. 如果本身唔係第一次攪學牌係可以郵寄去攪既 只要路試期唔過你路票個期就可以申請學牌個陣比埋個考試日期你
果然
喺留言到先拿返渣沙
果然係輝蛇
我46果陣整過學牌,咁既情況啫係可以郵寄去整學牌+報路試?

咩係路票?係咪啫係考路試個期?
路票即係你一開始報電單車強制試個陣計起 你pass左強制之後報路試如果個期未超過18個月就可以慳返510蚊 淨係比548學牌錢就ok 當然如果你本身都有學牌起身又到期前又考埋電單車就好似再慳d 比少少錢補返3 22落去就ok

我上個月就係郵寄去攪 基本上你pass左強制後寄去就一定未過期張路票
想問吓咁多位ching
如果係跟出面師傅學車,係咪都要報咗駕駛學院先?
啱啱打過去新觀駕嗰度問價錢,佢話total係7000幾蚊,即係我要比嘅錢係7000幾再加出面師傅嘅錢
你考咗強制未?得強制先要硬食駕院,路試唔洗搵返駕院學都得
想問下學牌如果借人車揸係未唔駛買學保 當然撞左係冇保我都知 但假設冇咁黑仔先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞