覺唔覺班nursing撚好撚扮野

372 回覆
711 Like 207 Dislike
一早都講撚左班撚樣覺得忙就可以西面
其實兩者完全無關係
但佢地個唔知乜9野腦黎
覺得忙就可以西面,因為佢地唔係服務業
你諗深一層你真係唔係服務?
有冇咩投訴機制可以阻止呢個「護士霸權」??
例如係:被病人投訴次數多過某個次數就凍薪 然後再整個護士之間互相評核,或者彈性出糧先可以誘使到班見錢眼開既姑娘去克制自己做到西口西面/鬧病人既情況

要有幾on9先打得出依個建議?
老老豆豆
咩工都有人呻咖啦
其實係睇人既姐

你岩呀
最多人呻有兩個行業
空姐同護士
咦,好似搵到個共通點

對病人黑面,態度差,甚至鬧 --> 但病人起碼可以康復、可以健康出院
Sales黑口黑面 --> 客觀效益係咩? 冇消費者完全冇好處呀. 所以緊係屌佢啦

明唔明2者分別?

黑面有助recovery咩

excuse me,點解病人要受班姑娘氣???
出咁高人工比你 緊係要你做野 多D咁多野做就黑面發洩去病人到,咩專業操守黎??

因為時間唔容許對個個病人都好聲好氣解釋所有野
當然我唔同意黑面發洩去無辜既病人身上

黑面->病人心情唔好
病人心情唔好 容易惡化病情

咁幫唔到佢喇

希望唔好同你做同事
西到個個病人嘈要見醫生真係多得你唔少

跟本係你覺得做醫生高人一等 睇唔起班護士
又唔係個個都為咗份糧嘅 例如我 所以而家讀緊
我都唔係啲偉大嘅人 但係有種護士情結 由細到大都想做護士
不過真係聽到好多同學都講為份糧/為有書讀先揀呢科

老老實實呢樣嘢根本唔係錯,只要佢做嘅嘢對得住d病人就得
唉 我都唔想同班連登仔嘈落去
用自己生命健康換病人健康 但連黑面都比你地屌
咩都屌一齊 依幾個月見盡人心
捐肝者又屌
被強姦受害者又屌佢係味比假口供
應份比家用又屌
我都份事同你班友講
得個同情心 一d同理心都無
一睇你地班友都唔係做醫療係

ps. 作為男護都頂唔順班護士分享感受扮晒野
老老豆豆
咩工都有人呻咖啦
其實係睇人既姐

你岩呀
最多人呻有兩個行業
空姐同護士
咦,好似搵到個共通點

女人唔捱得
捐肝者又屌
應份比家用又屌
我都事同你班友講
一睇你地班友都唔係做醫療

咩都屌一 依幾個月見盡人心
捐肝者又屌
應份比家用又屌
我都事同你班友講

捐肝者又屌
應份比家用又屌
我都事同你班友講

講真,你真係好撚委屈
連登唔岩你上嫁喇
去返discuss果d 會岩你d
好似正能量好多

出咁高人工比你 緊係要你做野 多D咁多野做就黑面發洩去病人到,咩專業操守黎??

黑面->病人心情唔好

咁幫唔到佢喇

希望唔好同你做同事

睇你口吻應該睇多個病人、向家人解釋下病情都厭麻煩果d醫生

唔好將你自己既做事方式套落我度
我唔鍾意執你地手尾唔代表我唔解釋病情
病人唔明就慢慢解釋
而唔係好似你咁黑佢面
捐肝者又屌
應份比家用又屌
我都份事同你班友講

講到自己無三萬蚊人工收咁
講左好多次
為左人工9衝份工係絕對正常
個po屌嘅係d護士扮哂為社會
同埋成日嗌辛苦
不嬲喺呢個社會高人工係有代價
一係你就有d人地無嘅才能e.g ibanker/phd
一係就用勞力/危險度高/厭惡性 e.g nursing/消防員
高人工又要屌係咩回事?
少d野做唔厭惡但係得返萬幾蚊好唔好

黑面->病人心情唔好

咁幫唔到佢喇

希望唔好同你做同事

跟本係你覺得做醫生高人一等 睇唔起班護士

對住個態度咁差既護士洗乜俾面佢
認真對待病人既護士我好尊重同好願意互相幫助
捐肝者又屌
應份比家用又屌
我都事同你班友講

講真,你真係好撚委屈
連登唔岩你上嫁喇
去返discuss果d 會岩你d
好似正能量好多

答埋你呢句
的士士機黑你面會唔會搞到你程車搭耐左?
銀行teller黑你面會唔會搞到你拎少左錢?
空姐黑你面會唔會搞到要delay?
賣鞋個sales 黑你面會唔會搞到對鞋唔岩著?
以上所有都唔會,但佢地如果黑你面你屌唔屌?
再講,護士黑我面會唔會影響我康復進度?
我覺得會,因為我條氣好撚唔順
咁點解唔撚可以屌你黑面呀?

黑面->病人心情唔好

咁幫唔到佢喇

希望唔好同你做同事

病人唔明就慢慢解釋
而唔係好似你咁黑佢面

我黑面係黑d無理既病人、家屬
你岩岩先講完病人問醫生病就多得護士唔少
但明明解釋病情醫生係最大責任,你就講到咁係執護士手尾咁難委你咁
捐肝者又屌
應份比家用又屌
我都份事同你班友講

講到自己無三萬蚊人工收咁
講左好多次
為左人工9衝份工係絕對正常
個po屌嘅係d護士扮哂為社會
同埋成日嗌辛苦
不嬲喺呢個社會高人工係有代價
一係你就有d人地無嘅才能e.g ibanker/phd
一係就用勞力/危險度高/厭惡性 e.g nursing/消防員
高人工又要屌係咩回事?
少d野做唔厭惡但係得返萬幾蚊好唔好

phd無高人工囉好無
捐肝者又屌
應份比家用又屌
我都事同你班友講

屌你老母 你黑到病人面係因為人有病在身當時係弱者 試下d醫生點你做野你黑佢地面丫笨
有時黑面態度差既相對既
你好對我好時我對你好
明明已經盡心盡力 甚至有時食飯時間都用埋
有時人手唔夠 真係無可能個個人睇得咁足
快手快腳都只係夠時間做完基本野既時候
都要俾班以為自己病就大曬 日日無理取鬧既廢老鬧你
(E.g. 屌你老母 杯水唔夠熱我點飲呀?)
又要對住啲小小問題就已經衝出護士站度大吵大鬧既家屬
(E.g. 阿姑娘(高八度) 病人件衫濕曬你地唔知道咖咩? 我地唔黎睇佢就無人理咖啦?)

有時可能真係控制唔到自己燥左底
最撚憎既係某d護士會bq辛苦,多野做,唔夠人手呢d 理由
去合理化自己對病人黑面,態度差,甚至鬧
最撚好笑有人reply你唔好去屌9 d護士
要屌就屌個制度,屌政府,唔增加多d人手
我真係唔知呢d係乜撚野邏輯
你試下去買野個sales 黑口黑面
你都屌9佢啦
唔好以為自己讀左個nursing course真係好撚威先得嫁

你做D垃圾飲食 無時停 得個40蚊
你都西面啦

唔好玩啦 護士人工高到離哂地
咪同佢地拗喇
作為護士同佢地拗 有角色衝突
咪同佢地拗喇
作為護士同佢地拗 有角色衝突

係威的

黑面->病人心情唔好

咁幫唔到佢喇

希望唔好同你做同事

病人唔明就慢慢解釋
而唔係好似你咁黑佢面

我黑面係黑d無理既病人、家屬
你岩岩先講完病人問醫生病就多得護士唔少
但明明解釋病情醫生係最大責任,你就講到咁係執護士手尾咁難委你咁

麻煩你睇清楚
我唔係講病人問醫生病多得護士唔少
我係講緊你黑病人面搞到要醫生出面病人先聽話
解釋病情係醫生責任無錯
但我唔會黑住面解釋
就算對住無理病人你覺得黑面對件事有幫助
大學咁樣教你對病人
為人工讀
不過實習嗰陣見到病人咁辛苦其實點都會有番啲人性嗰啲既
不過態度嗰啲梗係病人咩態度我又咩態度架啦
間唔中有啲呀叔會同我講其他病人態度好差呀好冇禮貌 好體諒我哋咁話喎 好搞笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞