覺唔覺班nursing撚好撚扮野

372 回覆
711 Like 207 Dislike
為人工讀
不過實習嗰陣見到病人咁辛苦其實點都會有番啲人性嗰啲既
不過態度嗰啲梗係病人咩態度我又咩態度架啦
間唔中有啲呀叔會同我講其他病人態度好差呀好冇禮貌 好體諒我哋咁話喎 好搞笑

咪同佢地拗喇
作為護士同佢地拗 有角色衝突

角色衝突

人地認真討論緊就彈段咁既野出黎
為份糧好正常我覺得
但大部份收完呢份糧 又借d 意唔做野又hea 跟住同家屬病人講野個陣 又話自己咩都要做 又好大責任,好辛苦,人工低,假期少 實情就咩都相反
自問一啲都唔hea 明明已經好努力咁幫人
但啲人都係到處咁為難 講到你好似害佢咁
唔係話護士最辛苦 行行都有辛苦既地方
但護士真係唔容易做 因為香港真係好多對自己個病無責任感既病人 對照顧家人無責任感既家屬
所以真心講一句 為錢既人真係唔好入行
咪同佢地拗喇
作為護士同佢地拗 有角色衝突

角色衝突

人地認真討論緊就彈段咁既野出黎

其實追下班nursing留言已經感受到佢地既扮野
(我指一部分唔係全部)
講到黑你面係為你好
請珍惜students
見過對病人最差既係pca
病人乜都冇講就話"佢唔肯換"就唔換
其實跟本冇問過

因為時間唔容許對個個病人都好聲好氣解釋所有野
當然我唔同意黑面發洩去無辜既病人身上

黑面->病人心情唔好
病人心情唔好 容易惡化病情

咁幫唔到佢喇

希望唔好同你做同事
西到個個病人嘈要見醫生真係多得你唔少

睇你口吻應該睇多個病人、向家人解釋下病情都厭麻煩果d醫生

唔好將你自己既做事方式套落我度
我唔鍾意執你地手尾唔代表我唔解釋病情
病人唔明就慢慢解釋
而唔係好似你咁黑佢面

我黑面係黑d無理既病人、家屬
你岩岩先講完病人問醫生病就多得護士唔少
但明明解釋病情醫生係最大責任,你就講到咁係執護士手尾咁難委你咁

麻煩你睇清楚
我唔係講病人問醫生病多得護士唔少
我係講緊你黑病人面搞到要醫生出面病人先聽話
解釋病情係醫生責任無錯
但我唔會黑住面解釋
就算對住無理病人你覺得黑面對件事有幫助
大學咁樣教你對病人

有咩情況係「護士黑病人面搞到要醫生出面病人先聽話」
呢d係咩情境黎, 我未遇到亦想像唔到
你未試過對無理病人黑面? 你sure你對住個個無理病人都好聲好氣解釋到佢明為止? 定係你根本未畢業?
見過對病人最差既係pca
病人乜都冇講就話"佢唔肯換"就唔換
其實跟本冇問過

你肯定?落一轉a and e 或者ward睇下有幾多個pca?而醫生護士叫佢地做野之外,佢地無得say no,又要照顧一堆病人,要運輸,清潔,做姑娘有專業光環唔做既屎尿血

medical ward仲要已經出名多pca同更
反而之前第二間ward少啲pca 嗰到啲pca反而仲有人性啲
不過都可能係呢幾個係老野黎零舍仆街啲
我經驗唔多 不過喺我經歷入面呢幾個老野pca真係最仆街
好多Nursing女都會係ig標榜自己係實習天使同小小南丁格爾,出一次placement就一定打千字文講到自己有幾咁感動,然後自己小小感冒就會日日報status係咁話自己Hyperthermia又dehydration又infection又食Augmentin咁,睇得多真係會覺得好煩

利申Nursing撚唔好相認

好中,又係識人久唔久fb ig打長文。傷風感冒小小病又話食藥搞到心跳快手震...,再加一堆英文,煩到嘔。

因為時間唔容許對個個病人都好聲好氣解釋所有野
當然我唔同意黑面發洩去無辜既病人身上

黑面->病人心情唔好
病人心情唔好 容易惡化病情

咁幫唔到佢喇

希望唔好同你做同事
西到個個病人嘈要見醫生真係多得你唔少

睇你口吻應該睇多個病人、向家人解釋下病情都厭麻煩果d醫生

唔好將你自己既做事方式套落我度
我唔鍾意執你地手尾唔代表我唔解釋病情
病人唔明就慢慢解釋
而唔係好似你咁黑佢面

我黑面係黑d無理既病人、家屬
你岩岩先講完病人問醫生病就多得護士唔少
但明明解釋病情醫生係最大責任,你就講到咁係執護士手尾咁難委你咁

麻煩你睇清楚
我唔係講病人問醫生病多得護士唔少
我係講緊你黑病人面搞到要醫生出面病人先聽話
解釋病情係醫生責任無錯
但我唔會黑住面解釋
就算對住無理病人你覺得黑面對件事有幫助
大學咁樣教你對病人

有咩情況係「護士黑病人面搞到要醫生出面病人先聽話」
呢d係咩情境黎, 我未遇到亦想像唔到
你未試過對無理病人黑面? 你sure你對住個個無理病人都好聲好氣解釋到佢明為止? 定係你根本未畢業?

D 病人會西面俾護士多D
通常去到醫生到好多都好聲好氣D
大陸人除外
好多Nursing女都會係ig標榜自己係實習天使同小小南丁格爾,出一次placement就一定打千字文講到自己有幾咁感動,然後自己小小感冒就會日日報status係咁話自己Hyperthermia又dehydration又infection又食Augmentin咁,睇得多真係會覺得好煩

利申Nursing撚唔好相認

好中,又係識人久唔久fb ig打長文。傷風感冒小小病又話食藥搞到心跳快手震...,再加一堆英文,煩到嘔。

佢哋睇得TVB 太多
以為白衣天使好有使命感
同埋FB ig 嘅野好多都好中
我睇到都覺得
Nursing撚無啦啦點會撻啲medical terms出嚟

次次都係有班柒碌識少少扮代表想challenge護士,先比人屌返轉頭,見到medical term睇唔明就話人扮野
其實行行都有咁既人,都有好人

舉例。大把耶青,左一句神,右一句上帝,又咩q都話感恩。但行為舉止做事,仲衰過唔信教既人。咁唔通信教無好人咩
其實行行都有咁既人,都有好人

舉例。大把耶青,左一句神,右一句上帝,又咩q都話感恩。但行為舉止做事,仲衰過唔信教既人。咁唔通信教無好人咩

你簡單D 講句""今鋪打和, super ""
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞