覺唔覺班nursing撚好撚扮野

372 回覆
711 Like 207 Dislike
識有個做護士既見親佢都呻
仲會係朋友面前鬧病人家屬點麻煩點點點
亦都會打上Fb

每次都心諗 咁無同情心心地咁差就咪鬼做護士啦
講真 有邊份工唔辛苦 邊個返工唔會呻架
點解班護士又特別辛苦呢
咁辛苦咪quit囉 又要煩又要鬧又要為三皮野低頭

利申 呢一年已經無再同呢位護士朋友食過飯 每次都發放負能量頂佢唔順
好多Nursing女都會係ig標榜自己係實習天使同小小南丁格爾,出一次placement就一定打千字文講到自己有幾咁感動,然後自己小小感冒就會日日報status係咁話自己Hyperthermia又dehydration又infection又食Augmentin咁,睇得多真係會覺得好煩

利申Nursing撚唔好相認

想當年第一次實習都真係好有使命感既
唔駛恥笑佢 幾年後佢日日番工睇廿幾個病人
佢都會恥笑自己當日咁興奮做乜

Exact7ly
做學生果陣可以幫手插foley ryles打針派藥覺得好興奮
依家咩廿幾個case上身 日日做

知唔知專職一日睇幾多個case?

知唔知護士係要負責哂成個病人所有野仲要coordinate埋allied health 之間treatment
我無意比較allied health同nurse
因為兩者都有各自職責所在
而大家都係一個team去幫病人服務

原來係做唔係ward既pca 3a
受得護士氣多依家咁憎護士呀?
亦都會打上Fb

點解班護士又特別辛苦呢

利申 呢一年已經無再同呢位護士朋友食過飯 每次都發放負能量頂佢唔順

想法一致
不如唔好做啦, 出到黎又係一條好漢
多女人係咁
如果it撚地盤撚變哂做女人,一樣咁多女人叫春

所以話根本唔係職業嘅問題
班濕鳩護士自己諗下囉
間醫院咁大
一個病人使用醫療服務, 你估淨係得「你地」接觸過班病人咩 ?

醫生無既 ? 專職醫療無既 ? 文職同事無既 ? 支援職系無既 ?
又唔撚見佢地好似你班濕鳩咁 日日叫春 抬高自己 ?
搏乜野你地自己心知肚明啦

人工已經高 , 做既野又係你地本身要做既份內事, 公院資源又向醫護傾斜 ,
仲唔撚唔滿意 ? 仲覺得其他人欠鳩左你地 ? 收皮啦

咁又唔係 護士先係24小時對住病人果個
好多時有咩事都係護士出黎做中間人做調解(做受氣果個

有時d病人家屬真係特登搵野黎鬧護士
例如醫院d飯唔好食
又有中左風(都好嚴重)既病人半身郁唔到 食唔到野 要用鼻胃管
D家人堅持日日帶湯水餵佢用口飲
已經解釋左好易入肺變肺炎
都要堅持餵佢用口飲 仲話「入左黎兩星期我地無做過野 點解好唔返 「要求病人可以行得返同用口食到野」
每日就用左唔少時間處理病人家屬無理要求

第一收得份糧,呢個就係你角色同責任,呻係得但唔代表你地可以比個波比返病人家人
成日講到佢地唔應該問,出現,咩都係增加你地工作量,其實你地好想無野做尻寫下排版又一day,我都明

中風呢單case,第一你地有無諗如果係你屋企人,見到咁樣訓左係床,咩都做唔到你會點?第二,當你解釋果陣有無運用到你地最鐘意既專業光環,去威脅佢地病人會有生命危險,我唔信講野有能力同說服力既人會聽唔明。
至於話無做過野,有無講返醫生睇完你地跟做左咩,或者點解好唔返都係解,都係果句,你地既人工同埋關於人命,係你地責任,同埋會死人。
最後其實真係一個ward會有幾多病人家人一日幾十個問你地?定問多句都一副我係專業做緊野不屑同人講野既態度?

你講果d一早做哂啦
連醫生都打左去講病情都係出黎照餵湯呀!!!
你係咪未見過病人家屬可以十個咁圍住張床再出黎圍住你問病情
一人一個問題都十個啦
一個ward 60個病人好普遍啦
都真係有病人家屬(病人根本無野可以出院但因為唔想俾老人院錢就死唔肯出院)日日黎問病情如何呀!!
你咁憎護士未覺得個個護士都態度差
亦都會打上Fb

點解班護士又特別辛苦呢

傻啦!佢地心知出邊打工一樣辛苦,只係佢地有光環放大同埋人工高。

點解你講到個個護士都係光環放大
老老實實 我就讀書唔成先揀 為錢only
但我唔會係fb ig叫春
亦都會打上Fb

點解班護士又特別辛苦呢

傻啦!佢地心知出邊打工一樣辛苦,只係佢地有光環放大同埋人工高。

點解你講到個個護士都係光環放大
老老實實 我就讀書唔成先揀 為錢only
但我唔會係fb ig叫春

我都係想幫到人 又搵到d錢 先入行
都無係fb ig叫春
我想問點解會有咁多人覺得護士要好似服務性行業咁黎照呼你

消防去救火係咪又要唔該前唔該後叫人唔好阻撚住哂?
警察查你身份證都係系口系面架啦 唔通仲笑到死狗咁求你俾張身分證佢睇睇呀?
消防車呀救護車車班仆街仲衰 收咁高人工 仲要亂沖亂撞 阻住人番工

成班都on99 係話人態度唔差之前 首先唸唸人地工作性質係咩先啦 醫院絕對唔係賣服務既地方囉

要服務去141啦
好多Nursing女都會係ig標榜自己係實習天使同小小南丁格爾,出一次placement就一定打千字文講到自己有幾咁感動,然後自己小小感冒就會日日報status係咁話自己Hyperthermia又dehydration又infection又食Augmentin咁,睇得多真係會覺得好煩

利申Nursing撚唔好相認

想當年第一次實習都真係好有使命感既
唔駛恥笑佢 幾年後佢日日番工睇廿幾個病人
佢都會恥笑自己當日咁興奮做乜

Exact7ly
做學生果陣可以幫手插foley ryles打針派藥覺得好興奮
依家咩廿幾個case上身 日日做

知唔知專職一日睇幾多個case?

知唔知護士係要負責哂成個病人所有野仲要coordinate埋allied health 之間treatment
我無意比較allied health同nurse
因為兩者都有各自職責所在
而大家都係一個team去幫病人服務

原來係做唔係ward既pca 3a
受得護士氣多依家咁憎護士呀

唔好狗眼看人低啦,pca3a?笑尻人?就係呢種態度,同警察一尻樣,憎人富貴(屌醫生所謂要執一個考試讀書咁多年幾十條a既人手尾)厭人貧(對ea,pca同事根本0尊重,重有病人家人)

無pca同事你地咩都唔係!

做allied health又同你講?無意比較?咁講ward個文員一樣要做哂成個ward既coordinate既野啦

真係好垃圾你呢d咁既人咁既態度做份用心既工。

醫生都可以問你識唔識睇x光片?唔識?原來係en rn

睇黎係你睇唔起自己多過我睇唔起你
我邊句有笑9 pca3a 我只係講出你係咁針住護士既原因
我覺得文員都好叻架 我個ward果個都好幫得手
用你logic唔通我問文員點解唔識打針咩
班濕鳩護士自己諗下囉
間醫院咁大
一個病人使用醫療服務, 你估淨係得「你地」接觸過班病人咩 ?

醫生無既 ? 專職醫療無既 ? 文職同事無既 ? 支援職系無既 ?
又唔撚見佢地好似你班濕鳩咁 日日叫春 抬高自己 ?
搏乜野你地自己心知肚明啦

人工已經高 , 做既野又係你地本身要做既份內事, 公院資源又向醫護傾斜 ,
仲唔撚唔滿意 ? 仲覺得其他人欠鳩左你地 ? 收皮啦

咁又唔係 護士先係24小時對住病人果個
好多時有咩事都係護士出黎做中間人做調解(做受氣果個

有時d病人家屬真係特登搵野黎鬧護士
例如醫院d飯唔好食
又有中左風(都好嚴重)既病人半身郁唔到 食唔到野 要用鼻胃管
D家人堅持日日帶湯水餵佢用口飲
已經解釋左好易入肺變肺炎
都要堅持餵佢用口飲 仲話「入左黎兩星期我地無做過野 點解好唔返 「要求病人可以行得返同用口食到野」
每日就用左唔少時間處理病人家屬無理要求

第一收得份糧,呢個就係你角色同責任,呻係得但唔代表你地可以比個波比返病人家人
成日講到佢地唔應該問,出現,咩都係增加你地工作量,其實你地好想無野做尻寫下排版又一day,我都明

中風呢單case,第一你地有無諗如果係你屋企人,見到咁樣訓左係床,咩都做唔到你會點?第二,當你解釋果陣有無運用到你地最鐘意既專業光環,去威脅佢地病人會有生命危險,我唔信講野有能力同說服力既人會聽唔明。
至於話無做過野,有無講返醫生睇完你地跟做左咩,或者點解好唔返都係解,都係果句,你地既人工同埋關於人命,係你地責任,同埋會死人。
最後其實真係一個ward會有幾多病人家人一日幾十個問你地?定問多句都一副我係專業做緊野不屑同人講野既態度?

你講果d一早做哂啦
連醫生都打左去講病情都係出黎照餵湯呀!!!
你係咪未見過病人家屬可以十個咁圍住張床再出黎圍住你問病情
一人一個問題都十個啦
一個ward 60個病人好普遍啦
都真係有病人家屬(病人根本無野可以出院但因為唔想俾老人院錢就死唔肯出院)日日黎問病情如何呀!!
你咁憎護士未覺得個個護士都態度差

講真用d咁Extreme 既case去講黎幫自己辦護
咁你地光環存在啦
知啦你地最辛苦,最慘
幫手解釋個dr唔慘
明架啦。
你咁憎警察係咪覺得所有警察都係讀唔成書為份糧無人性只識聽order做野但叫佢拉自己屋企人會唔會聽?
同樣地自己屋企人訓緊床會點?
唔再講啦。
唔好唔用腦
進修下啦。logical上好錯。
唔否認有好既,真心會落手幫病人而唔係咩都叫姐姐或者推去其他dept話自己手頭好多case做唔好加重ward負擔

原來stroke都叫extreme case
無人話過護士係最辛苦最慘
只不過人地叫春呻下又關你事
你做pca都覺得辛苦啦
唔通你呻下都唔得?
叫得姐姐做都唔係大野啦
唔通叫你幫手CPR咩
推去其他dept<---醫生決定 護士無得話事
有時個病人真係好嚴重(e.g. 末期癌症) 情況好差
可以話就算神仙都難救果種
仲屋企人一黎就會狂屌護士照顧得唔好先會咁差
仲要有時一入就5-6個一人一句咁 由頭到腳 一樣一樣咁屌你
又話搵蘋果告你 又錄你音 影你相咁 但可能只係因為病人件衫濕左少少
有時真係好無奈 有時佢地一人一句咁 又圍住你好似食人咁既樣 真係好得人驚
呢一種人如果太好聲好氣咁對佢地既話 可以屌足你幾個鐘 屌我唔係問題 但就係為左要回應佢地 全個病房其他病人無人睇(有時有同事食緊飯 成個場真係得你一個)
如果你都好有禮貌對護士 我相信護士都唔會態度差
其他人我唔知 最少我係咁
唔係話護士最辛苦 但就一定唔係舒服既工
為錢嗰班真係未必做得長
有時個病人真係好嚴重(e.g. 末期癌症) 情況好差
可以話就算神仙都難救果種
仲屋企人一黎就會狂屌護士照顧得唔好先會咁差
仲要有時一入就5-6個一人一句咁 由頭到腳 一樣一樣咁屌你
又話搵蘋果告你 又錄你音 影你相咁 但可能只係因為病人件衫濕左少少
有時真係好無奈 有時佢地一人一句咁 又圍住你好似食人咁既樣 真係好得人驚
呢一種人如果太好聲好氣咁對佢地既話 可以屌足你幾個鐘 屌我唔係問題 但就係為左要回應佢地 全個病房其他病人無人睇(有時有同事食緊飯 成個場真係得你一個)
如果你都好有禮貌對護士 我相信護士都唔會態度差
其他人我唔知 最少我係咁
唔係話護士最辛苦 但就一定唔係舒服既工
為錢嗰班真係未必做得長

講真病人家屬好既話做野都會順利好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞