覺唔覺班nursing撚好撚扮野

372 回覆
711 Like 207 Dislike
其實nursing咪又係一份工作 有邊個返工唔係想搵錢先 係咁岩份工要救人 先至會比你地呢d連登仔challenge d nursing撚扮哂野 如果個護士盡到佢職責 救到人 照顧到人 自己又搵到錢 咁何樂而不為先 challenge人地意圖去踩低人 都幾撚好笑
唔知你地接觸呢樣工作幾多,如果冇咁既人工,請唔到人做機會大,到時受害其實係你地自己,到時唔好怪老左冇人照顧自己

無人屌佢地為錢做
係咪用屎眼睇野
要講幾多次
係屌佢地扮野,攞高人工又話辛苦,黑面
pH值接近0
唔明有咩好嗌
我就係為幫下人得黎又有啲錢所以入行
三萬作為起薪點係幾高
但做落去過多幾年我肯定其他系既畢業生一定高過我
同埋番工就係為左出糧架喇
唔好話我知有人番工係唔想出糧

Shift/night番番下就慣 冇咩好呻
人地做看更/醫生做清潔咪一樣要
慢慢會發掘到shift/night既好處
啲時間會好好洗 哈

成日俾病人/俾家屬/俾醫生西 我當人工包埋
自己調節下心態 要明呢個世界咩人都會有
病人/家屬我會認為佢地病緊/有屋企人病所以緊張
除左個啲瘋狂無理取鬧果啲 咪當佢發up風
但係我就唔鍾意啲醫生當自己大哂
幫左佢連唔該都唔識講
或者問多兩句confirm你就西口西面
你係醫生讀得書多係貴人事忙
我想講我都讀左四年大學我都有呀媽生我都好撚繁忙
Sorry好似離左題
總之我永遠係人地點對我 我點對人
有禮貌既病人我一定有禮貌咁對待
有時我太忙我會同佢講要佢等因為我而家要做啲咩好忙
我覺得大部分病人都好好 會明白會等我又會話知我忙

我諗成日呻成日叫個班應該係student/岩岩入行
因為我都唔係做左好耐都已經覺得冇咩好叫
唔明有咩好嗌
三萬作為起薪點係幾高

啲時間會好好洗 哈

幫左佢連唔該都唔識講
Sorry好似離左題

唔知點解佢地仲要覺得自己好叻好高尚
唔明有咩好嗌
三萬作為起薪點係幾高

啲時間會好好洗 哈

幫左佢連唔該都唔識講
Sorry好似離左題

認同
不過如果醫生態度差的我都唔會對返佢態度好

始終我care的係patients唔係佢

利申:medical surgical可能唔同玩法
咪臭西
成日話咩call time 早呀見唔到太陽
做完一日野天都黑曬先返屋企
好累但好有滿足感
真係好撚扮野
講到自己為社會付出好多
應該所有人都要認同佢咁
如果唔係高人工, 我先唔信佢地會做lor

明明對住啲病人西口西面
大粒個啲nurse仲要恰細個啲
依家degree fresh grad人工幾多?25000up?

唔係3萬咩

咁撚高??不過佢哋做厭惡性工作,值呢個價既。
不過男仔做護士會唔會俾人笑?(eg: 親戚朋友)

你個名仲扮野
人地英國法律規定護士病人比例不能超過1:8 因為佢地覺得超過1:8就唔可能提供到全面既護理比病人
香港呢?分分鐘一對十幾二十 大家都係得一對手都係要每日完美地做足打針派藥、洗傷口、抽血、留大小便痰sample、換片沖涼、處理病人家屬問題、搞掂一大堆record同paper work、同其他department跟病人d野、催醫生開藥、唔夠藥派去藥房order、病人有咩事又要叫醫生
大家都係要做咁多野 當普通routine係不能犧牲既時候 咁自然態度、同病人解釋treatment/病情會減少
呢樣野唔怪得護士 怪就怪政府點解覺得護士一對二十無問題
人地英國法律規定護士病人比例不能超過1:8 因為佢地覺得超過1:8就唔可能提供到全面既護理比病人
香港呢?分分鐘一對十幾二十 大家都係得一對手都係要每日完美地做足打針派藥、洗傷口、抽血、留大小便痰sample、換片沖涼、處理病人家屬問題、搞掂一大堆record同paper work、同其他department跟病人d野、催醫生開藥、唔夠藥派去藥房order、病人有咩事又要叫醫生
大家都係要做咁多野 當普通routine係不能犧牲既時候 咁自然態度、同病人解釋treatment/病情會減少

人地英國
人地英國護士同巴士佬一樣人工咋

人地英國

咁我比廿皮你睇50個病人ok?
1:8先確保到全面護理唔會多d人工會做得多幾個個喎
你可以話1:8個ratio可以提高 但都唔會係1:20囉

人地英國

唔洗應佢地啦 一開始仲比心機回 睇得越多comment覺得再回都只係曬時間

人地英國

唔洗應佢地啦 一開始仲比心機回 睇得越多comment覺得再回都只係曬時間

你岩
護士 咪拗喇
仲要係高登/連登 同佢地拗 呢個係無底黑洞黎
打和or比佢地贏 等佢地條氣順D

[img]圖片網址[/img]
護士 咪拗喇
仲要係高登/連登 同佢地拗 呢個係無底黑洞黎
打和or比佢地贏 等佢地條氣順D

護士圍爐
咪上黎囉咁唔中意
pH值接近0

你有無酸d警犬
其實同佢地吵都無咩意思 好似黑警咁 依家度就大大聲笑鳩黑警 又話人地貪錢先去做 但現實味油頭毒撚 俾人查牌個時味又驚驚青青咁 講野都口震震 你睇幾多人去報黑警就知啦 又要屌又要想做 身體最誠實
現實中佢地黎到醫院 真係夠膽咁同護士講先算啦 到時味又俾人串到面都無 仲要俾隔離床睇到笑 同佢地講都哂氣 當睇笑話算啦
明明就係貪份高人工 先狗沖去做
如果同普通文職仔差唔多人工
仲有冇咁多人狗沖呀
明明貪錢講到自己好撚偉大咁
人地唔識d medic 野就第一時間衝出黎屌人先
之後係到拋書包
之後日日呻自己好撚辛苦
丫你唔明嫁啦xyz
正常人又點會明呀
知我唔明你又呻
諗定下面回覆: 係咪人工高唔呻得?/樓主入唔到medic成浸酸味/慢慢係到酸啦

成篇文可以改做醫生

成編文可以改做社工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞