覺唔覺班nursing撚好撚扮野

372 回覆
711 Like 207 Dislike
地盤好辛苦, 醫生好辛苦, 救護都好辛苦, 各行各業都貢獻緊社會. 但偏偏係護士成日叫春, 好似得佢辛苦咁

其實行行都有人叫春架啦
而家醫院爆滿 醫生都一直叫春話唔夠人架喎救生員都叫春話唔夠人 要求同消防員一樣人工架喎
老師都叫春成日話唔夠perm位架喎
各有各難處姐

係各有各難處, 但好少有職業會好似護士叫得咁密, 三日唔埋就打千字文講到自己幾有熱誠, 點解可以咁做作

利申: 識人做護士, 口講好就有熱誠, 實質份人勢利到爆.
呢排要去不同機構做外勤, 最西個d都係護士黎, 態度極差, 令我更加反感.
雖然眼見唔少護士扮晒野, 但相信有部分護士係ok既

特別多fb d乜乜page講自己既熱誠呀 趣事呀咁就真既
日日係公立醫院來來去去咪又係個d
有時真係覺得old news is so唔識串 咁都可以開page
護士要賣笑?

得閑入下公立醫院喇
啲護士閪到你由生變死

部份好西
利申:去做外勤

其實護士好想你地投訴,
比d膠層知前線有幾多野做

btw已離職三年
好多Nursing女都會係ig標榜自己係實習天使同小小南丁格爾,出一次placement就一定打千字文講到自己有幾咁感動,然後自己小小感冒就會日日報status係咁話自己Hyperthermia又dehydration又infection又食Augmentin咁,睇得多真係會覺得好煩

利申Nursing撚唔好相認

Fer嗰少少就打hyperthermia 到佢fer到上39/swinging/有上冇落 仲點會出post
之前仲見過個 出IG post hashtag #throat_inflammation
屌你無料扮四條 laryngitis/URTI/URI都唔識

利申發緊夢唔知自己講緊咩

屌笑死好撚7啊做乜9嘢
護士要賣笑?

得閑入下公立醫院喇
啲護士閪到你由生變死

部份好西

其實護士好想你地投訴,

btw已離職三年

絲打姐係想表達護士西係因為佢地多野做?
如果係的話,不如掉轉諗, 多野做就可以將工作壓力發洩係其他人身上?
我識d nursing朋友都話貪人工高先去做wor 無話過自己偉大

有想當數目既人唔係咁丫ma
好多Nursing女都會係ig標榜自己係實習天使同小小南丁格爾,出一次placement就一定打千字文講到自己有幾咁感動,然後自己小小感冒就會日日報status係咁話自己Hyperthermia又dehydration又infection又食Augmentin咁,睇得多真係會覺得好煩

Fer嗰少少就打hyperthermia 到佢fer到上39/swinging/有上冇落 仲點會出post
之前仲見過個 出IG post hashtag #throat_inflammation
屌你無料扮四條 laryngitis/URTI/URI都唔識

利申發緊夢唔知自己講緊咩

屌笑死好撚7啊做乜9嘢

係咪喉嚨痛
工程JJ
護士要賣笑?

得閑入下公立醫院喇
啲護士閪到你由生變死

班護士撚真係好on9
你咪唔好賣囉
我咪繼續覺得你地態度差

唔賣笑無所謂, 最慘係有d鐘意借d意串下你, 唔知有咩得罪佢
特別係d男姑娘
講到做nurse點點點幫到人點偉大
屌咪又係為錢
男人老狗為錢做nurse 同女人為錢做雞一樣咁低賤

做護士俾你講到同做雞一樣你真係好波
咁唔妥護士咪唔好入院、入院唔好俾護士掂, 乜都自己搞掂囉
雙贏

又你呢啲on9言論 有出糧嫁 態度唔識好啲?
病人老奉要受護士氣?

各位以後唔好笑差佬呀

不能類比
性質上
差佬要為政權服務, 同部為市民有利益衝突
護士呢?

之前7警案都有人用上面個個做例子, 講到圍毆人好似冇錯咁

想當年第一次實習都真係好有使命感既
唔駛恥笑佢 幾年後佢日日番工睇廿幾個病人
佢都會恥笑自己當日咁興奮做乜

AGGER
返醫院工身同感受 日日都好似打仗咁

第一日出placement以經無感覺
只係間唔中有一兩個伯伯同小朋友係印象深刻
到出左黎做左年半工都轉埋
興幸走得快
護士要賣笑?

得閑入下公立醫院喇
啲護士閪到你由生變死

部份好西

其實護士好想你地投訴,

btw已離職三年

如果係的話,不如掉轉諗, 多野做就可以將工作壓力發洩係其他人身上?

有冇例子護士點樣將工作壓力發洩係其他人身上??
見最多都係呻份工辛苦咋喎
辛乜苦
你又唔係高分出黎有三萬起薪喎
咁辛苦係份糧包捚架喇
講真份份工都辛苦
唔明點解解設計/醫護會覺得全世界最辛苦係佢地
講到勁慘但唔轉行
護士要賣笑?

得閑入下公立醫院喇
啲護士閪到你由生變死

部份好西

其實護士好想你地投訴,

btw已離職三年

成日去醫院做外勤, 身受其害
護士要賣笑?

得閑入下公立醫院喇
啲護士閪到你由生變死

部份好西

其實護士好想你地投訴,

btw已離職三年

多數都發洩落同事同fresh grad到
係屌都屌左社工仔先啦

社工已經均真d
正常高分大學生同垃圾asso/hd/cert係唔同
好多都9衝人工架喇 好正常
同埋無nursing班仆街係咁話辛苦咁煩
護士要賣笑?

得閑入下公立醫院喇
啲護士閪到你由生變死

部份好西

其實護士好想你地投訴,

btw已離職三年

成日去醫院做外勤, 身受其害

咁你講d發洩係其他人身上既例子黎聽下
講真份份工都辛苦
講到勁慘但唔轉行

設計慘d
辛苦得黎人工低
係咁用術語唔知做乜
利申:nursing
香港地有邊個唔係為份糧
我識中大一個讀nursing 既 成日問下佢啲野姐 又串柒柒咁屌鳩我冇常識 咩都唔知 正常人點知醫學啲野呀

咁係佢自己個人性格問題,讀醫都唔會屌人冇常識
要係果種醫院
除時都充滿negativity 同 bad vibe 既環境工作
長年累月都一定會令性格都受影響
講堅人工高我都唔會做
日日聽人叫春呻吟
又急又忙
仲有日日對住浸醫院味

諗起都sad
加上衣家個醫院體制咁受負荷
人手唔夠
壓力大到傻
自問就不能勝任
做到醫生就話好
出去自己開間clinic
睇下19病比人拎下假紙又一day
講真份份工都辛苦
講到勁慘但唔轉行

醫護轉行就會變咗廢物因為咁多年學嘅嘢都係同醫護相關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞