覺唔覺班nursing撚好撚扮野

372 回覆
711 Like 207 Dislike
明明就係貪份高人工 先狗沖去做
如果同普通文職仔差唔多人工
仲有冇咁多人狗沖呀
明明貪錢講到自己好撚偉大咁
人地唔識d nursing 野就第一時間衝出黎屌人先
之後係到拋書包
之後日日呻自己好撚辛苦
丫你唔明嫁啦xyz
正常人又點會明呀
知我唔明你又呻
諗定下面回覆: 係咪人工高唔呻得?/樓主入唔到nursing成浸酸味/慢慢係到酸啦

係衰係扮偉大 持住人手唔夠當病人狗般看待仲要份偉大
講真份份工都辛苦
唔明點解解設計/醫護會覺得全世界最辛苦係佢地
講到勁慘但唔轉行

醫護轉行就會變咗廢物因為咁多年學嘅嘢都係同醫護相關

又唔好咁講
有個牌轉某啲行業都好著數
隻愀隻唔洗講大隻 個分身???
講真
護士態度差、燥底、呻辛苦, 點解? 講到尾都係緊張病人, 怕病人得唔到足夠護理。
例如有d家屬無理刻意刁難, 護士燥, 係因為俾呢d家屬搞even幾個字, 令自己做唔切d野, eg 病人A個傷口可能要等到下一更先洗到、病人B隻藥可能下一更先派到, suffer既係其他病人, 唔係護士自己

其實一個hea住做、散手、無操守、乜野都求其做既護士一樣生存到, 而呢d護士一定唔會態度差, 燥底, 呻辛苦, 因為只要良心過意得去, 樣樣9做一樣過到骨, 但你地係咪想要呢d護士先
護士要賣笑?

得閑入下公立醫院喇
啲護士閪到你由生變死

部份好西
利申:去做外勤

其實護士好想你地投訴,
比d膠層知前線有幾多野做

btw已離職三年

絲打姐係想表達護士西係因為佢地多野做?
如果係的話,不如掉轉諗, 多野做就可以將工作壓力發洩係其他人身上?

有冇例子護士點樣將工作壓力發洩係其他人身上??
見最多都係呻份工辛苦咋喎

成日去醫院做外勤, 身受其害

咁你講d發洩係其他人身上既例子黎聽下

上次去外勤遲左十分鐘
: 你好!我係黎檢查xxx架
: 哦, 原來就係佢!
: 丫! 之前都未試過遲個WOR(高音), 點解會咁既
: 唔好意思呀! 岩岩個客既xxx有少少問題
之後行個陣
: 之前都未試過遲個wor(高音)!
跟住我想問關於xxx情況
:請問d xxx係咪......?
:係!!! (重語氣)
: 咁姐係冇.....個wor?
: 冇!!!(重語氣)
講住呢度,之後重有
護士要賣笑?

得閑入下公立醫院喇
啲護士閪到你由生變死

部份好西

其實護士好想你地投訴,

btw已離職三年

如果係的話,不如掉轉諗, 多野做就可以將工作壓力發洩係其他人身上?

上次去外勤遲左十分鐘
之後行個陣
講住呢度,之後重有

你係咪做service engineer
護士要賣笑?

得閑入下公立醫院喇
啲護士閪到你由生變死

部份好西

其實護士好想你地投訴,

btw已離職三年

上次去外勤遲左十分鐘
之後行個陣
講住呢度,之後重有

你係咪做service engineer

唔自爆
仲有冇咁多人狗沖呀
之後係到拋書包
之後日日呻自己好撚辛苦
丫你唔明嫁啦xyz
正常人又點會明呀
知我唔明你又呻
諗定下面回覆: 係咪人工高唔呻得?/樓主入唔到nursing成浸酸味/慢慢係到酸啦

貪唔貪錢偉唔偉大呢d 人人唔同啦
醫生都唔係個個為左幫人而做
最緊要佢做既野對得住pt 對得住良心
紅色個到真係唔認同
你唔識客氣問 點會第一句就屌你
隔離個post 就話唔識又唔問 轉頭上網批鬥就抵比人屌啦
仲有冇咁多人狗沖呀
之後係到拋書包
之後日日呻自己好撚辛苦
丫你唔明嫁啦xyz
正常人又點會明呀

知我唔明你又呻

有個識左7年既friend真係講呢啲
咁唔妥護士咪唔好入院、入院唔好俾護士掂, 乜都自己搞掂囉
雙贏

又你呢啲on9言論 有出糧嫁 態度唔識好啲?
病人老奉要受護士氣?

你都on99 你估護士係服務性行業呀
要奶你鞋底 求你俾佢幫你洗屎忽呀

人地係有出糧呀 你俾架 都唔撚知醜
講真
護士態度差、燥底、呻辛苦, 點解? 講到尾都係緊張病人, 怕病人得唔到足夠護理。
例如有d家屬無理刻意刁難, 護士燥, 係因為俾呢d家屬搞even幾個字, 令自己做唔切d野, eg 病人A個傷口可能要等到下一更先洗到、病人B隻藥可能下一更先派到, suffer既係其他病人, 唔係護士自己

其實一個hea住做、散手、無操守、乜野都求其做既護士一樣生存到, 而呢d護士一定唔會態度差, 燥底, 呻辛苦, 因為只要良心過意得去, 樣樣9做一樣過到骨, 但你地係咪想要呢d護士先

絕對係
講真 夠厚面皮 你點鬧都可以wfc 仲點會同你燥底
講真

巴打/絲打, 呢個論點放係好多工作到都得個wor, 而家講緊係, 每個工作都有自己既難處, 點解係得護士有特別多既叫春情況同躁其他人底既情況出現, 咩唔係每份工作都要保持自己既專業既咩
講真

巴打/絲打, 呢個論點放係好多工作到都得個wor, 而家講緊係, 每個工作都有自己既難處, 點解係得護士有特別多既叫春情況同躁其他人底既情況出現, 咩唔係每份工作都要保持自己既專業既咩

因為醫療職業, 一個小環節出事可以好大鑊
你遲一刻幫病人抽痰、遲一刻發現病人心跳快、遲一刻俾某隻藥, 病人真係可以下一刻就死俾你睇

就係因為好多地方如果做唔切/ 做溜/ 做得唔好, 後果係可以好嚴重. 每分每秒都要有危機意識. 我諗呢d壓力其他職業唔會有掛
係屌都屌左社工仔先啦

社工已經均真d
正常高分大學生同垃圾asso/hd/cert係唔同
好多都9衝人工架喇 好正常
同埋無nursing班仆街係咁話辛苦咁煩

社工是但拎左張證 出到黎係啲中心陪下細佬玩 聽下人9up(反正有咩事都係轉介社署/報警) 再唔係陪啲邊青吹水/同佢地打機
咁就拎20k up
點均真法 佢地本來就係政府一種手段
唔知點解識幾個都好鍾意拋d terms出黎

agger
醫生仔都唔會咁

Ageer
正常講野都要拋
為錢真係無問題 有邊個唔想賺多d
樓主開親post 都係「覺唔覺」開頭黎刷存在感
又唔係個個都為咗份糧嘅 例如我 所以而家讀緊
我都唔係啲偉大嘅人 但係有種護士情結 由細到大都想做護士
不過真係聽到好多同學都講為份糧/為有書讀先揀呢科
每個人ga工作都會對社會上的人有幫助。
護士的工作是直接幫人, 而且算是厭惡, 就算人工高, 你唔可以否認佢ga工作性質較為偉大。 係會有人偷懶, 但唔可以講哂所有護士。

比起炒金融呀,收租賺錢果d人, generally 護士都叫偉大。
識個平時都唔理 一讀nursing就忽然關心病人的faecbook page
仲有冇咁多人狗沖呀
之後係到拋書包
之後日日呻自己好撚辛苦
丫你唔明嫁啦xyz
正常人又點會明呀
知我唔明你又呻

將來你訓係張病床度、咪又係佢哋照顧你
每個人ga工作都會對社會上的人有幫助。
護士的工作是直接幫人, 而且算是厭惡, 就算人工高, 你唔可以否認佢ga工作性質較為偉大。 係會有人偷懶, 但唔可以講哂所有護士。

比起炒金融呀,收租賺錢果d人, generally 護士都叫偉大。

咁講researcher仲偉大 係對人類的知識付出 但underpaid
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞