覺唔覺班nursing撚好撚扮野

372 回覆
711 Like 207 Dislike
點解會覺得做護士係貪錢?搵得個20幾k人工叫高!?真心咩? 大把IT狗銀行banker搵錢多過護士幾撚柒多!又唔係公務員,福利又唔係多。醫管局剩係識肥上瘦下,班仆街堅離地城膠層要你做paper care仲多過patient care!你班香港人就剩係識投訴,成撚日就俾班家屬盲屌,膠層見你俾人屌驚上身又屌埋你一份。真心想學阿Sa講句「我有俾你地屌架!」我想講,唔好一竹篙沉打一船人,仲有好多有heart嘅護士同醫生,遇到的話請你好好珍惜,俾返一份基本尊重佢地,唔好連呢班人都打沉埋。如果真係只係為錢,香港醫療真係玩撚完。
利申公院男姑娘
愈做愈灰想quit
唔係佢地特登用你唔識既字 係你唔會虛心問番個意思 一味只話人拋term 從未真正去了解 你就慢慢做你既井底之蛙

btw 學習環境影響深遠 個個夠講野中英夾雜 又唔見你講

【專案組報道】醫護人員受明確守則規範,不能擅自公開病人資料。不過近日有公立醫院的女學護在社交網站指插尿喉的男病人陽具太短,質疑對方「係咪有病」,言論引來網民抨擊。有醫護界人士提醒,新一代使用互聯網時切勿「習慣性分享」,避免違反專業操守。

違專業操守

日前一名公立醫院的女學護,在facebook發布一則有關她第一次插尿喉的感想,內容指由於年老病人陽具僅約三厘米長,比初生嬰兒還短,故此插尿喉時十分困難。該名女學護更質疑:「有無人可以話我知點解會咁短(陽具)?係咪有病/委(萎)縮?I wonder(我懷疑)個patient(病人)後生時點進行性行為?」

相關留言被人以「又一無良醫護人員」為題,轉貼到網上討論區,轉貼者指:「真係睇唔過眼,人哋老人家畀你咁唱!」據知該名女學護正在港島西聯網公立醫院實習。記者昨透過facebook聯絡對方,惟截稿前未獲回覆。

香港護士協會主席李國麟稱,護士受明確守則規範,擅自公開病人的個人資料及病歷屬於嚴重違反專業操守,在能夠確認身份情況下,相關人士理應受制裁。李認為,是次事件涉及的是道德問題,投訴只屬徒勞,惟他擔心年輕一代習慣性將生活點滴在網上分享,會不自覺地為自己惹麻煩,「專業人士應該知道乜嘢唔可以同人講,依家啲細路係咪冇咗危機感?乜都同人分享。」

醫管局發言人稱,暫時未能確認該女士是否港島西聯網的學護,而護士訓練學校在課程已加入病人私隱條例及專業操守的內容,學護不應在社交網站提及病人情況。局方若證實有學護違反私隱或專業操守,會作出紀律處分。
點解會覺得做護士係貪錢?搵得個20幾k人工叫高!?真心咩? 大把IT狗銀行banker搵錢多過護士幾撚柒多!又唔係公務員,福利又唔係多。醫管局剩係識肥上瘦下,班仆街堅離地城膠層要你做paper care仲多過patient care!你班香港人就剩係識投訴,成撚日就俾班家屬盲屌,膠層見你俾人屌驚上身又屌埋你一份。真心想學阿Sa講句「我有俾你地屌架!」我想講,唔好一竹篙沉打一船人,仲有好多有heart嘅護士同醫生,遇到的話請你好好珍惜,俾返一份基本尊重佢地,唔好連呢班人都打沉埋。如果真係只係為錢,香港醫療真係玩撚完。
利申公院男姑娘
愈做愈灰想quit

quit囉屌你老母
唔知出面個市係點
笑撚死 個個話乜well paid for it 我家陣嫌呢份工人工低啊成班loser 仲話乜西面黑面 屌你我而架賣笑啊 工作壓力大你地呢啲家屬又on9梗係要屌下先醒架啦 好聲好氣講你地會記得咩 我可以話一半為錢 一半係想幫人先入呢行 但係入到黎我覺得完全係underpaid
記住 唔係我地人工高 係你地人工低炸

Underpaid
憑咩 你讀書好叻?

慿咩?就憑我地日日做到隻狗咁1對幾十個病人仲要應付病人自己病人家屬等等等數之不盡既麻煩 已經唔止呢個數啦 記住 我地做錯野係要見報架小朋友 唔似你地打第二份工做錯野被人屌下就算啊
讀書叻?連高分低能都唔識就翻去你老母閪到等個腦發育再健全啲再出世啦
利申公院男姑娘
愈做愈灰想quit

唔洗理佢地架師兄 做好自己就得
笑撚死 個個話乜well paid for it 我家陣嫌呢份工人工低啊成班loser 仲話乜西面黑面 屌你我而架賣笑啊 工作壓力大你地呢啲家屬又on9梗係要屌下先醒架啦 好聲好氣講你地會記得咩 我可以話一半為錢 一半係想幫人先入呢行 但係入到黎我覺得完全係underpaid

Underpaid
憑咩 你讀書好叻?

慿咩?就憑我地日日做到隻狗咁1對幾十個病人仲要應付病人自己病人家屬等等等數之不盡既麻煩 已經唔止呢個數啦 記住 我地做錯野係要見報架小朋友 唔似你地打第二份工做錯野被人屌下就算啊
讀書叻?連高分低能都唔識就翻去你老母閪到等個腦發育再健全啲再出世啦

佢老母個臭化西
人地ug讀到phd 7-8年 出到黎post-doc都係得二萬頭到中 仲要係唔會點升 underpiad佢老母個臭西

Underpaid
憑咩 你讀書好叻?

叻叻呀
你係邊度做? 遇到你真係喊3聲
underpaid的話
咁其實其他醫療專職都係underpaid
OT/PT/RD最嚴重,明明個個已經大學畢業
但薪級都仲係文憑職系既人工
反而ST唔知係唔係因為HKU照,所以有學位職系人工

Underpaid
憑咩 你讀書好叻?

唔止呢個數 又唔諗下自己有無料
有咩工係唔洗做到隻狗咁架
大把專科會計工程建築都係做到狗多麻煩野架喇
你以為人地出糧比你hea?
講到咁underpaid可以唔做架
大把人覺得好paid爭住做
最好笑係法國d低分嘅人最中意用高分低能呢個term
高分同低能無關係架 大把人高分高能
都大把人低分低能

Underpaid
憑咩 你讀書好叻?

佢老母個臭化西
人地ug讀到phd 7-8年 出到黎post-doc都係得二萬頭到中 仲要係唔會點升 underpiad佢老母個臭西

香港最underpaid嘅academic都未出聲
人地放幾多effort你班濕9護士仔做少少野就話辛苦同underpaid

Underpaid
憑咩 你讀書好叻?

係人都知做護士辛苦又好大壓力, 但你點衡量而家係underpaid先? 其他部門/職業都有辛苦/大壓力之處, 咁點解係特別優待護士先?
same as police
從來都唔覺護士係講到咁辛苦 其他工一樣都咁辛苦呢句就真 實習個陣見過個account 哥哥仔做通頂做到入院

黑唔黑面我又覺得唔係咩問題 咁個個人都有情緒 你見到個護士黑面可能咁岩係個護士心情唔好 如果真係唔想見到護士黑面我建議上面啲比貴少少入私家醫院
標題好同意,做緊護士嘅年輕人都特別自大
有邊行好似護士咁,咁撚多19 Fb page,啲做咗護士嘅舊同學不時又like吓啲垃圾page。煩到仆街,
從來都唔覺護士係講到咁辛苦 其他工一樣都咁辛苦呢句就真 實習個陣見過個account 哥哥仔做通頂做到入院

黑唔黑面我又覺得唔係咩問題 咁個個人都有情緒 你見到個護士黑面可能咁岩係個護士心情唔好 如果真係唔想見到護士黑面我建議上面啲比貴少少入私家醫院

你有冇住過院? 我住過10日已經覺得佢地做野好辛苦, 唔係只係要搞屎搞尿比藥抽血呢d物理性既野要做, 佢地仲有d文書上既野要做. 而且佢地仲有時會有通宵既shift.
點解會覺得做護士係貪錢?搵得個20幾k人工叫高!?真心咩? 大把IT狗銀行banker搵錢多過護士幾撚柒多!唔係公務員,福利又唔係多。醫管局剩係識肥上瘦下,班仆街堅離地城膠層要你做paper care仲多過patient care!你班香港人就剩係識投訴,成撚日就俾班家屬盲屌,膠層見你俾人屌驚上身又屌埋你一份。真心想學阿Sa講句「我有俾你地屌架!」我想講,唔好一竹篙沉打一船人,仲有好多有heart嘅護士同醫生,遇到的話請你好好珍惜,俾返一份基本尊重佢地,唔好連呢班人都打沉埋。如果真係只係為錢,香港醫療真係玩撚完。
利申公院男姑娘
愈做愈灰想quit

你地福利好似好過公務員

好坦白除左錢之外無咩福利
得舊果批(做左廿幾三十年)先多d福利(例如睇牙)
點解會覺得做護士係貪錢?搵得個20幾k人工叫高!?真心咩? 大把IT狗銀行banker搵錢多過護士幾撚柒多!唔係公務員,福利又唔係多。醫管局剩係識肥上瘦下,班仆街堅離地城膠層要你做paper care仲多過patient care!你班香港人就剩係識投訴,成撚日就俾班家屬盲屌,膠層見你俾人屌驚上身又屌埋你一份。真心想學阿Sa講句「我有俾你地屌架!」我想講,唔好一竹篙沉打一船人,仲有好多有heart嘅護士同醫生,遇到的話請你好好珍惜,俾返一份基本尊重佢地,唔好連呢班人都打沉埋。如果真係只係為錢,香港醫療真係玩撚完。
利申公院男姑娘
愈做愈灰想quit

你地福利好似好過公務員

讀多啲書啦小朋友
利申公院男姑娘
愈做愈灰想quit

你地福利好似好過公務員

其實nursing咪又係一份工作 有邊個返工唔係想搵錢先 係咁岩份工要救人 先至會比你地呢d連登仔challenge d nursing撚扮哂野 如果個護士盡到佢職責 救到人 照顧到人 自己又搵到錢 咁何樂而不為先 challenge人地意圖去踩低人 都幾撚好笑
唔知你地接觸呢樣工作幾多,如果冇咁既人工,請唔到人做機會大,到時受害其實係你地自己,到時唔好怪老左冇人照顧自己
依家degree fresh grad人工幾多?25000up?
依家degree fresh grad人工幾多?25000up?

唔係3萬咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞