覺唔覺班nursing撚好撚扮野

372 回覆
711 Like 207 Dislike
以前成日睇電視劇以為d醫生護士個個都好熱心助人 病人嘅生命大於個人福祉 如果要用一個詞語去形容 我剩係諗到偉大
但係現實係 我屌晒你地老母呀一班冇職業操守為錢而活嘅垃圾
護士 咪拗喇
仲要係高登/連登 同佢地拗 呢個係無底黑洞黎
打和or比佢地贏 等佢地條氣順D

其實好心護士撚就唔好再同佢地嘈啦
香港1:16咁既人手比例佢對都覺得合理 覺得我地拎三皮野就應該咁樣做法咪由佢 反正有錢既咪私家 無錢既公家 到時要入公家果班咪自己受

問心除左D小小事仲要唔合理都嘈既家屬同病人我會黑面之外 反而係果D hea做無心做既同事

同埋D病人日日㩒爆個鐘就係問下自己幾時出得院幾時有飯食 我地班護士就打針派藥抽血插尿喉咩都要做
有時個病人有事 急照scan/做腸鏡 幾啦多野要準備 你地淨係諗自己發燒好辛苦 點解護士唔理 但係另一個病人就死咁既樣 講完都淨係係到嘈又點計?

連登已經係多後生一輩上都改變唔到心態 仲係覺得1:16可以返工開開心心真係好撚幼稚 仲問點解返工唔賣下笑

已經做到灰左 黎緊只係識幾多就教幾多俾新仔 做到咁上下就移民 香港人其實好乞衣 反而見過幾個住私家病房既最有禮貌

希望香港一路差落去 香港人應得既

講中曬我啲心聲
依家degree fresh grad人工幾多?25000up?

唔係3萬咩

咁撚高??不過佢哋做厭惡性工作,值呢個價既。
不過男仔做護士會唔會俾人笑?(eg: 親戚朋友)

私院仲高
護士 咪拗喇
仲要係高登/連登 同佢地拗 呢個係無底黑洞黎
打和or比佢地贏 等佢地條氣順D

其實好心護士撚就唔好再同佢地嘈啦
香港1:16咁既人手比例佢對都覺得合理 覺得我地拎三皮野就應該咁樣做法咪由佢 反正有錢既咪私家 無錢既公家 到時要入公家果班咪自己受

問心除左D小小事仲要唔合理都嘈既家屬同病人我會黑面之外 反而係果D hea做無心做既同事

同埋D病人日日㩒爆個鐘就係問下自己幾時出得院幾時有飯食 我地班護士就打針派藥抽血插尿喉咩都要做
有時個病人有事 急照scan/做腸鏡 幾啦多野要準備 你地淨係諗自己發燒好辛苦 點解護士唔理 但係另一個病人就死咁既樣 講完都淨係係到嘈又點計?

連登已經係多後生一輩上都改變唔到心態 仲係覺得1:16可以返工開開心心真係好撚幼稚 仲問點解返工唔賣下笑

已經做到灰左 黎緊只係識幾多就教幾多俾新仔 做到咁上下就移民 香港人其實好乞衣 反而見過幾個住私家病房既最有禮貌

希望香港一路差落去 香港人應得既

講中曬我啲心聲

得喇清高撚
看透世事咁款
人工高係唔呻得
你份糧包埋辛苦㗎嘛
人工高係唔呻得
你份糧包埋辛苦㗎嘛

鐘意就撚下病人,西下面 鬧下d郁都郁唔到既死老野,咩氣都順哂啦,仲使咩呻

抽針插幾次都唔得,拿病人黎練手

利申:親身見聞
人工高係唔呻得
你份糧包埋辛苦㗎嘛

鐘意就撚下病人,西下面 鬧下d郁都郁唔到既死老野,咩氣都順哂啦,仲使咩呻

見過有護士認叻話自己抽針唔痛
仲吹到拮一次就得
最後拮左三針都唔得要搵第二個抽
人工高係唔呻得
你份糧包埋辛苦㗎嘛

仲吹到拮一次就得

其實病房護士十個有九個都唔抽血
淨返一個係等唔切醫生/抽血員所以偷雞
你喺邊度做?
人工高係唔呻得
你份糧包埋辛苦㗎嘛

仲吹到拮一次就得

其實病房護士十個有九個都唔抽血
淨返一個係等唔切醫生/抽血員所以偷雞
你喺邊度做?

個陣屋企人有事
係浸會醫院個護士咁大口氣

睇你口吻應該睇多個病人、向家人解釋下病情都厭麻煩果d醫生

唔好將你自己既做事方式套落我度
我唔鍾意執你地手尾唔代表我唔解釋病情
病人唔明就慢慢解釋
而唔係好似你咁黑佢面

我黑面係黑d無理既病人、家屬
你岩岩先講完病人問醫生病就多得護士唔少
但明明解釋病情醫生係最大責任,你就講到咁係執護士手尾咁難委你咁

麻煩你睇清楚
我唔係講病人問醫生病多得護士唔少
我係講緊你黑病人面搞到要醫生出面病人先聽話
解釋病情係醫生責任無錯
但我唔會黑住面解釋
就算對住無理病人你覺得黑面對件事有幫助
大學咁樣教你對病人

有咩情況係「護士黑病人面搞到要醫生出面病人先聽話」
呢d係咩情境黎, 我未遇到亦想像唔到
你未試過對無理病人黑面? 你sure你對住個個無理病人都好聲好氣解釋到佢明為止? 定係你根本未畢業?

你自己黑病人面就屈埋我都會黑面
好多老人家都唔會聽得明
唔同病人解釋可以同家屬解
就算解唔明都唔應該黑面
你expect個個同你教育水平一樣啊

無理病人 =/= 聽唔明解釋果d病人
係指刻意习難你果d
呀醫生你明唔明呀

唔洗諗住轉移視線
我講緊對住任何病人都唔應該黑面
唔該唔好將自己既錯合理化
俾人刁難就黑哂面
你EQ咁低

如果佢當面屌你老母你會唔會黑面?
現實上成日發生啦

我黑面係黑d無理既病人、家屬
你岩岩先講完病人問醫生病就多得護士唔少
但明明解釋病情醫生係最大責任,你就講到咁係執護士手尾咁難委你咁

麻煩你睇清楚
解釋病情係醫生責任無錯
但我唔會黑住面解釋
大學咁樣教你對病人

你未試過對無理病人黑面? 你sure你對住個個無理病人都好聲好氣解釋到佢明為止? 定係你根本未畢業?

好多老人家都唔會聽得明
就算解唔明都唔應該黑面

係指刻意习難你果d
呀醫生你明唔明呀

唔洗諗住轉移視線
俾人刁難就黑哂面
你EQ咁低

現實上成日發生啦

你不斷諗situation出黎合理化自己都無用
俾人當面屌老母就黑面代表你唔專業
唔記得哂professionalism
建議你花時間反省下點解自己EQ咁低
打夠飛機呀
唔中意咪quit囉
三萬蚊你唔做大把人做

好多老人家都唔會聽得明
就算解唔明都唔應該黑面

係指刻意习難你果d
呀醫生你明唔明呀

唔洗諗住轉移視線
俾人刁難就黑哂面
你EQ咁低

現實上成日發生啦

俾人屌埋老母都仲要professionalism
你老母我都係打份工 我都有尊嚴 其實你用下你個腦啦 知唔知咩叫互相尊重?
返份工都要老鳳俾你屌老母 真係香港人咁低賤先講得出

呢個post好多笑點
打夠飛機呀
唔中意咪quit囉
三萬蚊你唔做大把人做

你人工係咪好低
事實上真係大L把人唔做
係D搵唔到錢既先以為三萬好多

呢條友好撚正

好多老人家都唔會聽得明
就算解唔明都唔應該黑面

係指刻意习難你果d
呀醫生你明唔明呀

唔洗諗住轉移視線
俾人刁難就黑哂面
你EQ咁低

現實上成日發生啦

你老母我都係打份工 我都有尊嚴 其實你用下你個腦啦 知唔知咩叫互相尊重?

呢個post好多笑點

可能佢覺得你地收得"咁多錢"人工, 入面係包埋比人屌老母同侮辱.

係指刻意习難你果d
呀醫生你明唔明呀

唔洗諗住轉移視線
俾人刁難就黑哂面
你EQ咁低

現實上成日發生啦

呢個post好多笑點

可能佢覺得你地收得"咁多錢"人工, 入面係包埋比人屌老母同侮辱.

三萬蚊包屎尿痰血生離死別細菌病毒腰傷針拮
仲要16~18個病人既護理同排版 返夜更30幾個
咁都仲要包埋俾人屌老母?
SARS死撚左就係英雄 現職辛辛苦苦為病人就死剩種

一個月死二百幾人既流感

你俾三皮叫班友入病房做~睇下佢地制唔制

幾間醫院都爆發緊~ 講到三皮咁多~ 叫佢地搵命搏就最岩

利申唔係護士

麻煩你睇清楚
解釋病情係醫生責任無錯
但我唔會黑住面解釋
大學咁樣教你對病人

好多老人家都唔會聽得明
就算解唔明都唔應該黑面

係指刻意习難你果d
呀醫生你明唔明呀

唔洗諗住轉移視線
俾人刁難就黑哂面
你EQ咁低

現實上成日發生啦

你都痴撚線
唉 我都唔想同班連登仔嘈落去
用自己生命健康換病人健康 但連黑面都比你地屌
咩都屌一齊 依幾個月見盡人心
捐肝者又屌
被強姦受害者又屌佢係味比假口供
應份比家用又屌
我都份事同你班友講
得個同情心 一d同理心都無
一睇你地班友都唔係做醫療係

ps. 作為男護都頂唔順班護士分享感受扮晒野

講到自己無三萬蚊人工收咁
講左好多次
為左人工9衝份工係絕對正常
個po屌嘅係d護士扮哂為社會
同埋成日嗌辛苦
不嬲喺呢個社會高人工係有代價
一係你就有d人地無嘅才能e.g ibanker/phd
一係就用勞力/危險度高/厭惡性 e.g nursing/消防員
高人工又要屌係咩回事?
少d野做唔厭惡但係得返萬幾蚊好唔好

屌你老母睇翻你啲comment真係覺得你正一loser
乜野叫扮曬為社會?咁我地日日係急症室內外手術室做緊個啲係乜黎?我地絕對可以按章工作架廢柴 就係唔忍心先無咁做炸
第二 辛苦就唔可以嗌?高人工有代價我認同 但係高人工就唔可以屌? 乜撚野邏輯?
第三 唔好話萬幾蚊 冇三皮我都即刻轉行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞