覺唔覺班nursing撚好撚扮野

372 回覆
711 Like 207 Dislike
同埋先讀緊yr 1 nursing,就當正自己係正式護士咁
憎人富貴厭人貧

其實你地先係,對住vip就笑撚哂。
有家屬就唔撚敢蝦人
無人無剩就由佢唔撚理
只做到佢唔出事就算
食撚屎啦你班仆街。

我都想為病人做多d 夠人幫手先得架 國際標準係一個護士對四個病人
而家香港一對十幾個 我每個都同你做到120分我真係連踩3更都做唔掂啦 仲有一大堆文件要搞
屌鳩我地只做到病人唔出事就算不如屌下政府cut 醫療開支啦

咁幫唔到佢喇

希望唔好同你做同事
西到個個病人嘈要見醫生真係多得你唔少

睇你口吻應該睇多個病人、向家人解釋下病情都厭麻煩果d醫生

唔好將你自己既做事方式套落我度
我唔鍾意執你地手尾唔代表我唔解釋病情
病人唔明就慢慢解釋
而唔係好似你咁黑佢面

我黑面係黑d無理既病人、家屬
你岩岩先講完病人問醫生病就多得護士唔少
但明明解釋病情醫生係最大責任,你就講到咁係執護士手尾咁難委你咁

麻煩你睇清楚
我唔係講病人問醫生病多得護士唔少
我係講緊你黑病人面搞到要醫生出面病人先聽話
解釋病情係醫生責任無錯
但我唔會黑住面解釋
就算對住無理病人你覺得黑面對件事有幫助
大學咁樣教你對病人

有咩情況係「護士黑病人面搞到要醫生出面病人先聽話」
呢d係咩情境黎, 我未遇到亦想像唔到
你未試過對無理病人黑面? 你sure你對住個個無理病人都好聲好氣解釋到佢明為止? 定係你根本未畢業?

你自己黑病人面就屈埋我都會黑面
好多老人家都唔會聽得明
唔同病人解釋可以同家屬解
就算解唔明都唔應該黑面
你expect個個同你教育水平一樣啊

咁幫唔到佢喇

希望唔好同你做同事

病人唔明就慢慢解釋
而唔係好似你咁黑佢面

但明明解釋病情醫生係最大責任,你就講到咁係執護士手尾咁難委你咁

麻煩你睇清楚
解釋病情係醫生責任無錯
但我唔會黑住面解釋
大學咁樣教你對病人

你未試過對無理病人黑面? 你sure你對住個個無理病人都好聲好氣解釋到佢明為止? 定係你根本未畢業?

好多老人家都唔會聽得明
就算解唔明都唔應該黑面

醫生對住護士黑面咪一樣咁衰

希望唔好同你做同事

病人唔明就慢慢解釋
而唔係好似你咁黑佢面

麻煩你睇清楚
解釋病情係醫生責任無錯
但我唔會黑住面解釋
大學咁樣教你對病人

好鐘意用專業身份去judge人,唔係幫人
就係你地大部分時間做既野同埋比人屌既野
高人工無問題。
有無心做好你自己知
但唔代表你只可以judge人唔識而唔比人judge你有無做咩,ok?
專業唔係咁用。
解釋唔到就屌人。
咁你讀個專業泥做咩?

東華垃圾?低分低能貪錢怪。

佢都唔識設身處地諗下
佢學車學唔識如果俾師傅黑佢面唔知咩感受呢
連登仔乜撚工都屌 空姐又話係雞 唔專業 護士又話扮野 其實你班廢柴出黎做野未?

你重點都未拎到
就亂咁吠

的而且確空姐唔無專業
係唔係雞我就冇意見

你打堆野出黎混淆視聽
識幾個,咁岩唔覺好貼地,成日講粗口

希望唔好同你做同事

病人唔明就慢慢解釋
而唔係好似你咁黑佢面

麻煩你睇清楚
解釋病情係醫生責任無錯
但我唔會黑住面解釋
大學咁樣教你對病人

好多老人家都唔會聽得明
就算解唔明都唔應該黑面

無理病人 =/= 聽唔明解釋果d病人
係指刻意习難你果d
呀醫生你明唔明呀
好多Nursing女都會係ig標榜自己係實習天使同小小南丁格爾,出一次placement就一定打千字文講到自己有幾咁感動,然後自己小小感冒就會日日報status係咁話自己Hyperthermia又dehydration又infection又食Augmentin咁,睇得多真係會覺得好煩

利申Nursing撚唔好相認

想當年第一次實習都真係好有使命感既
唔駛恥笑佢 幾年後佢日日番工睇廿幾個病人
佢都會恥笑自己當日咁興奮做乜

Exact7ly
做學生果陣可以幫手插foley ryles打針派藥覺得好興奮
依家咩廿幾個case上身 日日做
班濕鳩護士自己諗下囉
間醫院咁大
一個病人使用醫療服務, 你估淨係得「你地」接觸過班病人咩 ?

醫生無既 ? 專職醫療無既 ? 文職同事無既 ? 支援職系無既 ?
又唔撚見佢地好似你班濕鳩咁 日日叫春 抬高自己 ?
搏乜野你地自己心知肚明啦

人工已經高 , 做既野又係你地本身要做既份內事, 公院資源又向醫護傾斜 ,
仲唔撚唔滿意 ? 仲覺得其他人欠鳩左你地 ? 收皮啦

邊個話你知其他專業無叫過春
你入過醫院就知道根本大部份人都叫春
不過護士要返shift
專職醫療星期日唔洗返咁解
我認同護士係辛苦d
利申係MSSU實習過
班濕鳩護士自己諗下囉
間醫院咁大
一個病人使用醫療服務, 你估淨係得「你地」接觸過班病人咩 ?

醫生無既 ? 專職醫療無既 ? 文職同事無既 ? 支援職系無既 ?

人工已經高 , 做既野又係你地本身要做既份內事, 公院資源又向醫護傾斜 ,

咁又唔係 護士先係24小時對住病人果個
好多時有咩事都係護士出黎做中間人做調解(做受氣果個

有時d病人家屬真係特登搵野黎鬧護士
例如醫院d飯唔好食
又有中左風(都好嚴重)既病人半身郁唔到 食唔到野 要用鼻胃管
D家人堅持日日帶湯水餵佢用口飲
已經解釋左好易入肺變肺炎
都要堅持餵佢用口飲 仲話「入左黎兩星期我地無做過野 點解好唔返 「要求病人可以行得返同用口食到野」
每日就用左唔少時間處理病人家屬無理要求
班濕鳩護士自己諗下囉
間醫院咁大

邊個話你知其他專業無叫過春
你入過醫院就知道根本大部份人都叫春
不過護士要返shift
專職醫療星期日唔洗返咁解
我認同護士係辛苦d
利申係MSSU實習過

你睇, 你地既邏輯就係咁
護士要返 shift , 所以辛苦啲 ?
又講撚到好似返左 shift 係蝕撚過人地咁款
佢地返 shift 人工係反映到架 , 咪撚誤導人地 好似佢地 無條件返 shift 先啦

仲有, 我唔係話其他職系既人無叫春, 我係話佢地無好似你地咁 日撚日上 Forum , fb 講到個世界得你地辛苦呀

醫生咪一樣
醫生Facebook page eg Ray Leung 果d夠日日呻啦
咪又係幾百個醫生like
開錯藥果排呢,仲多醫生呻辛苦
我好理解,唔明有咩問題
班濕鳩護士自己諗下囉
間醫院咁大

例如醫院d飯唔好食
又有中左風(都好嚴重)既病人半身郁唔到 食唔到野 要用鼻胃管
都要堅持餵佢用口飲 仲話「入左黎兩星期我地無做過野 點解好唔返 「要求病人可以行得返同用口食到野」

咩叫搵野黎鬧護士 ? 你估 醫院其他職系無試過無端端被病人鬧 ?

做任何職業既前線都會遇上呢種西人,呢d情況都係用返專業知識解釋姐, 要show比佢睇佢根本冇得駁你.
利申: 非醫療系, 但成日遇到類似事情
班濕鳩護士自己諗下囉
間醫院咁大

例如醫院d飯唔好食

咩叫搵野黎鬧護士 ? 你估 醫院其他職系無試過無端端被病人鬧 ?

重點係病人24小時都會見到護士
而其他醫療團隊係唔會
醫生on call都唔會全日係同一個病房啦
同埋好多病人家屬都係郁護士
對住醫生成隻死狗咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞