話Dunkirk好睇既同我出黎

274 回覆
39 Like 108 Dislike
鬧劇本有咩用 依家拍返段歷史出嚟 要寫實個故事就係咁冇得變 所以Nolan先要用其他方法令到個節奏緊湊啲 呢度就考佢story telling嘅功力同埋配樂等等嘅配合仲有氣氛營造啦 不過其實三線都唔係好亂啫 有心留意好容易搵到共通位 例如harry style班人架船喺tom hardy個角度都出現過 諗一諗返就會明條時間線點運作 如果睇戲連少少都唔想諗的話可以去返睇popcorn movie nolan唔多啱你

雖然我都覺啲配樂有啲大聲
Dunkirk局勢係點又冇描寫 大撤退 邊度大 一兩架飛機空戰 炸咗一兩架船冇災難感 最離譜係幾架遊艇救30萬人 點救法啊

而家你去大學sit堂呀 會唔會未做research就衝入去呀

咁我睇完套戲洗唔洗交功課?

交咗啦 攞f囉咪

你答到我前面啲問題先 你答左我邊到真實先
前面條友用sit堂同睇戲比已經戇鳩 點知你仲戇鳩
咁電影有好多種
有時唔係得娛樂咁簡單
同樣講二戰的the pianist應該都好難娛樂到大家
但呢套都係好電影
我唔係話Dunkirk好撚正好撚屈機
但如果樓主以冇大場面唔夠娛樂性就否定一套戲 覺得一定唔好睇
咁呢個就係口味問題
只可以講你唔岩睇呢類偏史實片
咁電影有好多種
有時唔係得娛樂咁簡單
但呢套都係好電影
咁呢個就係口味問題

但好多偏史實既電影都好睇
咁電影有好多種
有時唔係得娛樂咁簡單
但呢套都係好電影
咁呢個就係口味問題

呢類偏史實?
俾子彈打,被炸都冇滴血,有幾史實?
咁電影有好多種
有時唔係得娛樂咁簡單
但呢套都係好電影
咁呢個就係口味問題

不如你講講Kunkirt 有乜好

唔好不停地話無娛樂性唔一定係差
咁電影有好多種
有時唔係得娛樂咁簡單
但呢套都係好電影
咁呢個就係口味問題

我都好想知佢針對邊套戰爭片係富娛樂性,雷霆救兵?鋼琴戰曲?舒特拉的名單?黑鷹?
次次比較緊戰爭片但係班fan屎次次拉埋D美國隊長,果D英雄片黎比。
咁電影有好多種
有時唔係得娛樂咁簡單
但呢套都係好電影
咁呢個就係口味問題

我都好想知佢針對邊套戰爭片係富娛樂性,雷霆救兵?鋼琴戰曲?舒特拉的名單?黑鷹?
次次比較緊戰爭片但係班fan屎次次拉埋D美國隊長,果D英雄片黎比。

死忠:
無激烈場面唔代表唔好
無英雄主義唔代表唔好
角色無個性唔代表唔好
人丁單薄唔代表唔好

我心諗 套戲到底講左d 乜 有乜係好?
咁電影有好多種
有時唔係得娛樂咁簡單
但呢套都係好電影
咁呢個就係口味問題

今次dunkirk最大敗筆係用左nolan個大名做宣傳,引左一大班唔會亦唔想欣賞史實片既人入場睇,以為都係佢之前既商業片同類

期望同實際反差咁大,咪多人呻lor
其實拍到不倫不類
我入場都知係話懸疑片
ok,我就係中意路蘭想咁拍(menento)
又三線敍事
一路睇一路睇到r哂頭,
懸?邊撚度懸?睇過
明明打緊空戰,d音樂又好詭異,但又冇plot twist,完全唔夾
好心空戰就整返多d機刺激d啦,又戰鬥又話要平淡咁不如cut左佢啦

睇完三線敍事係無咩作用,都係平鋪直敍,只係唔同角度出發。但佢又剪到好似好想三樣野有直接關連咁,係咪memento太神
睇之前做下research先啦
你以為係雷霆救兵咁入場就死得啦
樓上有人講arrival,你以為係天煞咁入場就食屎啦
明明就唔係啱你睇既戲走去睇然後話垃圾
到有一日你地明白咩叫電影語言先學人評戲啦

Agger, 佢地岩睇即食片
咁電影有好多種
有時唔係得娛樂咁簡單
但呢套都係好電影
咁呢個就係口味問題

今次dunkirk最大敗筆係用左nolan個大名做宣傳,引左一大班唔會亦唔想欣賞史實片既人入場睇,以為都係佢之前既商業片同類

仲要話係史詩級戰爭片
咁電影有好多種
有時唔係得娛樂咁簡單
但呢套都係好電影
咁呢個就係口味問題

仲要話係史詩級戰爭片

佢係史實片 但唔代表佢拍得好
睇之前做下research先啦
你以為係雷霆救兵咁入場就死得啦
樓上有人講arrival,你以為係天煞咁入場就食屎啦
明明就唔係啱你睇既戲走去睇然後話垃圾

最撚憎呢D論調, 呢套戲明顯 Target 一般大眾, 連 trailer 都剪成走難咁款, 你話被騙入左場係邊個問題 !? 如果再睇埋你地呢d技術好評撚先入場, 中伏指數直頭增加 200%.

如果唔係我地呢一般觀眾夾錢比你偶像, 佢邊有咁多預算拍呢套, 你地口中要幾真實, 有幾真實既打飛機場面 !? 票房指義你地呢d偽小眾, 為品味撚一早食得屎. 更何況呢套戲由技術, 戲情都有問題, 係你地梗硬話係口味問題之麻.

憑咩咁定義?

唔帶個腦睇戲,睇之前連套戲背景都唔做下research
此post 已完

­唔好話睇interstellar前做少少research啦

你睇fury都要知二戰美德兩邊係 M4(s) vs Tiger啦

唔好咁痴線啦
做reserach

唔係要做research, 而係你用喱d point 黎彈人先,但明明實際上都係咁

點解唔可以research 了解下背景先啦?

http://www.hkfilmblog.com/archives/38966

當然可以
不過我只係想輕輕鬆鬆睇套戲 洗唔洗搞咁多野啊
我諗大部分人都係咁諗

果然夠9up,睇得出你智商高極有限
死忠點解係要將nolan同大眾商業分開?
明明佢d戲到唔難明, 仲要咁高票房, 咁多人睇
Indiewire同其他雜誌日日幫佢出文, imdb又刷到咁高分, 知唔知人地公司出左幾多錢捧呢條友
一套戲有冇taste同票房商業無關(django unchained都好收得, 唔通又話QT冇內涵?)
問題係Dunkirk 既劇本同拍攝手法真係好悶
咁電影有好多種
有時唔係得娛樂咁簡單
但呢套都係好電影
咁呢個就係口味問題

見你講完又講,不斷話無血無血,成個focus錯撚哂,仲咁有自信出黎9Up
一套戲有冇taste同票房商業無關(django unchained都好收得, 唔通又話QT冇內涵?)
問題係Dunkirk 既劇本同拍攝手法真係好悶

咁電影有好多種
有時唔係得娛樂咁簡單
但呢套都係好電影
咁呢個就係口味問題

見你講完又講,不斷話無血無血,成個focus錯撚哂,仲咁有自信出黎9Up

柒碌 你到而家都無答我問題

呢套戲好係邊?
死忠點解係要將nolan同大眾商業分開?
明明佢d戲到唔難明, 仲要咁高票房, 咁多人睇
Indiewire同其他雜誌日日幫佢出文, imdb又刷到咁高分, 知唔知人地公司出左幾多錢捧呢條友

咁好老實講,比片商伏左入去一舊雲出番黎係咪應該屌柒D放山埃料既宣傳,成n個post屌nolan真係r晒頭 嗰時deadpool上D家長又係一樣

二戰撚睇呢套野真係精都射得出,不過唔好呢味野既人實冇feel,點解可以拗咁耐,仲要又分死忠、layman影評、清泉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞