話Dunkirk好睇既同我出黎

274 回覆
39 Like 108 Dislike
我係覺得有番d 德軍殺緊入黎同英軍抵抗既戰鬥場面會好d , 唔係淨係飛機轟炸
唔係真係差咁d 野咁款

咁個史實係希特拉純粹想圍班英法軍走唔到同埋保留自家軍事力量啫,一開波已經講左德軍連坦克車都唔用你就知套戲唔會有好多兩軍衝突既畫面
如果nolan拍到普通打仗片咁肯定又會俾人話唔跟返個史實拍
知道歷史都覺得唔好睇
比人炸啲屍體都係咁完好 邊到真實?
bf109對噴火 bf系列屈速屈爬升 玩快速升上高空兜人後面打 但成套就只係見到噴火追住bf射 冇運用機種特性
珍珠港啲空戰畫面仲好睇
成套得個幾架戰機 真實係有二千幾架
真實destroyer都沉左幾架 呢套戲岀左幾多架?
畫面淨係岀現幾十隻船仔就話救左三十萬人
邊到真實?

所以成日話跟史實所以平淡我都r曬頭
明明遊艇果個故仔都係虛構
你話呢套拍法唔同雷霆救兵 珍珠港都講得通
但話跟足史實所以覺得悶 呢個講法我都諗唔透

死忠們用跟史實以掩蓋套戲平淡到不得了既問題
日本仔都拍左一大堆二戰戲
講大和號 神風敢死隊 終戰前兩日既野
奇連伊士活又拍過letter from iwo jima, flag of our fathers
唔現實咩?咪一樣咁好睇
當係一套講時間同命運既科幻片咁睇

3個時空,互不干涉,
卻因一件大事件互相牽連,
死亡重生互相交織,
最後所有人既命運都因而改變。

敦克爾克戰役只係敘事背景

CCTVB 套「迷」都係三線會合

真係好創新
知道歷史都覺得唔好睇
bf109對噴火 bf系列屈速屈爬升 玩快速升上高空兜人後面打 但成套就只係見到噴火追住bf射 冇運用機種特性
珍珠港啲空戰畫面仲好睇
邊到真實?

奇連伊士活又拍過letter from iwo jima, flag of our fathers
唔現實咩?咪一樣咁好睇

根本係班死忠不願面對
對我黎講好好睇
戰爭唔係單純大場面大爆炸英雄救國先叫好睇
Nolan依套老實講係好平淡,但係依啲先係戰爭既寫實一面
成班兵上哂碼頭諗住等走,無端端聽到飛機聲,係個個年代除左用肉眼睇你根本唔知係敵機定友機,又唔知佢想點,你又無野可以做到,你只可以望撚住架機祈求佢唔係炸你or炸你唔中

真實既戰爭就係咁,唔係個個人都想做英雄可以一打十,更多既只係諗緊點返國家
戰爭更加唔係無時無刻都噠噠噠噠緊,根本駁火既就得一部分人,其他就on99企哂係到等order or 等走

我個人覺得好寫實既一套戰爭片,幾有nolan風格

有冇諗過咁寫實既電影會好悶...

電影就係娛樂架啦 寫實就去拍紀錄片
又唔見佢interstellar寫實
呢套真係悶

Interstellar 都唔係真實事件 仲要咁科幻 緊係冇咁寫實 Dunkirk 係真實既歷史事件 我認為用寫實既一面去拍去還原番呢一點做得幾好

係幾好
但始終呢套都係電影 實在係悶

你自己落咗啲規範落電影度就唔好套晒落人度啦
你話唔鍾意睇咪算鳩數囉

電影就係娛樂
咁會局限左睇電影嘅樂趣

利申未睇
點解咁多人拎佢拍攝技術同創新來打飛機

咁你唔撚哂入場睇啦你返屋企開啲behind of scene 去打飛機啦
點解咁多人拎佢拍攝技術同創新來打飛機

咁你唔撚哂入場睇啦你返屋企開啲behind of scene 去打飛機啦

你錯啦 佢地係拎nolan個名打飛機
呢套戲如果唔係佢拍 一定比人屌到飛起
套戲一滴血都冇仲話寫實
連登好多nolan死忠,
好似呢個世界淨係佢識拍寫實,懸疑,人性醜惡咁
配樂又淨係得Hans Zimmer先識配,
少少批評都唔撚比

Nolan都算
Hans Zimmer近兩年有邊套啲配樂係好掂
套戲一滴血都冇仲話寫實

人數慳返,唔爭在慳埋血漿,
軍人咁多一句粗口都冇,好唔現實。
套戲一滴血都冇仲話寫實

岩啊 成個feel都唔似真
喺fb睇到一段寫得幾好嘅評論

“對我而言,諾蘭不是神。他很聰明,不過優缺點其實一直都存在著,只是這回缺點暴露的太過明顯。

許多諾蘭粉對這回諾蘭選擇較為簡單的故事及劇情架構感到失望,個人倒是沒有很介意,因為「簡單」不是罪,只要有足夠的張力及感染力,一部電影其實不需要錯綜複雜的劇情,而且諾蘭自己在這幾年也收斂了使他成名的非線式敘事,畢竟「峰迴路轉」可以玩多少次?

當然,諾蘭最後還是忍不住在敘事上使些小花招,不過與之前的作品相比,《敦克爾克》的「三線敘事」實在是沒什麼正當的理由,每一個小插曲從不同角度重複三次只顯得多餘,而且還拖慢了影片節奏,削弱劇情張力。不少人認為諾蘭這個手法標新立異,不過對我個人而言,「獨特」是一回事,至於對最終成品有沒有幫助,那又是另一回事了。

諾蘭無疑是個有自覺性的導演,如他想改善以往過度依賴對白的問題,而《敦克爾克》開頭十幾分鐘也真的讓小弟以為他終於開竅,不過到最後他依賴的不是影像,而是配樂──從頭到尾都塞滿漢斯季默的配樂,幾乎沒有安靜的時刻,完全是喧賓奪主。以一部想要讓觀眾感到身處現場的作品來說,如此地依靠配樂,其實是件很扣分的事。

不過諾蘭也有些壞習慣不但沒有改善,反而變得更嚴重,如他的角色常淪為推動劇情的工具,這回變本加厲,索性省略角色塑造。很多人稱讚諾蘭拋棄鋪陳很大膽,很單刀直入⋯⋯但至少也該給觀眾在乎這些角色的理由吧?不要跟我說諾蘭純粹想「記錄史實」,一來影片中的主角都只是啟發自真實人物的虛構角色,二來如果真要刻意與角色保持距離,那結尾回家時那一段煽情配樂是怎麼一回事?”

“對我而言,諾蘭不是神。他很聰明,不過優缺點其實一直都存在著,只是這回缺點暴露的太過明顯。

許多諾蘭粉對這回諾蘭選擇較為簡單的故事及劇情架構感到失望,個人倒是沒有很介意,因為「簡單」不是罪,只要有足夠的張力及感染力,一部電影其實不需要錯綜複雜的劇情,而且諾蘭自己在這幾年也收斂了使他成名的非線式敘事,畢竟「峰迴路轉」可以玩多少次?

當然,諾蘭最後還是忍不住在敘事上使些小花招,不過與之前的作品相比,《敦克爾克》的「三線敘事」實在是沒什麼正當的理由,每一個小插曲從不同角度重複三次只顯得多餘,而且還拖慢了影片節奏,削弱劇情張力。不少人認為諾蘭這個手法標新立異,不過對我個人而言,「獨特」是一回事,至於對最終成品有沒有幫助,那又是另一回事了。

諾蘭無疑是個有自覺性的導演,如他想改善以往過度依賴對白的問題,而《敦克爾克》開頭十幾分鐘也真的讓小弟以為他終於開竅,不過到最後他依賴的不是影像,而是配樂──從頭到尾都塞滿漢斯季默的配樂,幾乎沒有安靜的時刻,完全是喧賓奪主。以一部想要讓觀眾感到身處現場的作品來說,如此地依靠配樂,其實是件很扣分的事。

不過諾蘭也有些壞習慣不但沒有改善,反而變得更嚴重,如他的角色常淪為推動劇情的工具,這回變本加厲,索性省略角色塑造。很多人稱讚諾蘭拋棄鋪陳很大膽,很單刀直入⋯⋯但至少也該給觀眾在乎這些角色的理由吧?不要跟我說諾蘭純粹想「記錄史實」,一來影片中的主角都只是啟發自真實人物的虛構角色,二來如果真要刻意與角色保持距離,那結尾回家時那一段煽情配樂是怎麼一回事?”

我都話啲死忠係咪當撚左創新同有技術就=好睇
盲撐到好撚肉酸夾硬搵位讚

我都話啲死忠係咪當撚左創新同有技術就=好睇
盲撐到好撚肉酸夾硬搵位讚

好快比人咬
套戲一滴血都冇仲話寫實

軍人同軍人之間冇對白,談話下家常,唔講以為全部人係獨居嫁。 冇對白下下close up男主角塊面用神情表現情緒,不過啊男主唔掂囉。
套戲一滴血都冇仲話寫實

軍人同軍人之間冇對白,談話下家常,唔講以為全部人係獨居嫁。 冇對白下下close up男主角塊面用神情表現情緒,不過啊男主唔掂囉。

同埋代入唔到
知道歷史都覺得唔好睇
珍珠港啲空戰畫面仲好睇
邊到真實?

唔現實咩?咪一樣咁好睇

套戲故事過於平淡

死忠:跟史實你想幾峰迴路轉?睇黎你想入場睇變形金剛喎

角色刻畫唔夠深刻,主角描述唔夠

死忠:路演係想帶出左戰爭所帶來既無奈,打緊仗趕頭趕命邊有時間慢慢喊為個friend傷心呀??個friend死完都趕住去逃生啦
電影黎講好普通 完全代入唔到
紀錄片黎講幾正
套戲一滴血都冇仲話寫實

同埋代入唔到

冇對白更考演技,但係演技咁差點代入到,
男主角一個星期含住個口,其他人都一個星期含住個口
知道歷史都覺得唔好睇
珍珠港啲空戰畫面仲好睇
邊到真實?

唔現實咩?咪一樣咁好睇

套戲故事過於平淡

死忠:跟史實你想幾峰迴路轉?睇黎你想入場睇變形金剛喎

角色刻畫唔夠深刻,主角描述唔夠

死忠:路演係想帶出左戰爭所帶來既無奈,打緊仗趕頭趕命邊有時間慢慢喊為個friend傷心呀??個friend死完都趕住去逃生啦

d死忠而家不願面對
全部唔見曬 去曬第二個po
咁齊心唔通係打手?
好平淡
hacksaw ridge好睇好多

呢套垃圾老土到核爆喎師兄。唔計耶撚,就咁計劇情同鏡頭都勁老土。

劇情老土,咁都講得出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞