話Dunkirk好睇既同我出黎

274 回覆
39 Like 108 Dislike
個個當商業片咁睇,梗係唔岩你地口味啦

個個都叫人唔好當商業片睇, 咁你想還原返歷史, 咁起碼你個城市或沙灘俾到我睇落去有30, 40萬人係度, 但而家睇片個沙灘真係有1千人都俾多左佢, 成個沙灘好似得5條隊咁, 每條隊都係1,200人係度排
而且我唔明幾條隊係度排咩野, 出面船都無幾多條, 次次有船裝好人要走就俾人炸沈左, 幾條隊係度俾飛機係咁掃
無論船機人都還原唔到當年幾十萬人走難既場面, 結果D人又同我講返, 睇片唔係睇場面, 係睇人性黑暗面...
講戰爭片呢套野真係唔夠班, 連幾十年前既the longest day都不如, https://www.youtube.com/watch?v=cpWYxVM80Mw

當係王家衛拍大家係咪會開心d
睇之前好期待,睇完之後好失望
有種眼高手低嘅感覺,完全表達唔到要救走30萬人嘅個種同時間競賽嘅壓迫感,人又少戰機又少,雖然畫面真係好靚

一樣感覺啊
而且沙灘個場面太乾淨 唔似打仗

唔講以為睇緊紀錄片...悶到出汁 又造唔到緊張感覺

你岩啊 冇乜緊張感 想訓

成套野由第一分鐘開始已經好似係度鋪排緊一啲野, 加上配樂勁撚懸疑咁, 令到我覺得平淡既故事同角色到最後會有一下punch, 但DLLM去到最後原來真係淨係得懸疑, 個故事係真係就係咁撚簡易. 成件事好似谷左成個禮拜精都射出黎得2滴咁
睇之前好期待,睇完之後好失望
有種眼高手低嘅感覺,完全表達唔到要救走30萬人嘅個種同時間競賽嘅壓迫感,人又少戰機又少,雖然畫面真係好靚

一樣感覺啊
而且沙灘個場面太乾淨 唔似打仗

唔講以為睇緊紀錄片...悶到出汁 又造唔到緊張感覺

你岩啊 冇乜緊張感 想訓

成套野由第一分鐘開始已經好似係度鋪排緊一啲野, 加上配樂勁撚懸疑咁, 令到我覺得平淡既故事同角色到最後會有一下punch, 但DLLM去到最後原來真係淨係得懸疑, 個故事係真係就係咁撚簡易. 成件事好似谷左成個禮拜精都射出黎得2滴咁

我有種呵唔出屎既感覺
時間性拍得幾好
陸軍係海灘以星期計咁等救援
民兵用日數去海灘救人
空軍出一次任務用小時計

三線去講一次救援用左幾多個部門去救

Btw
最尾tom hardy 架機有度死左火
其實唔係無油
Spitfire初期倒轉飛係會死火
因為個化油器無調轉會失靈
依部分我估佢係特登拍
時間性拍得幾好
陸軍係海灘以星期計咁等救援
民兵用日數去海灘救人
空軍出一次任務用小時計

三線去講一次救援用左幾多個部門去救

Btw
最尾tom hardy 架機有度死左火
其實唔係無油
Spitfire初期倒轉飛係會死火
因為個化油器無調轉會失靈
依部分我估佢係特登拍

瞓咗冇睇,死火係邊一part

btw最唔合理係佢冇油都可以飄咁耐,高度得1000米邊有可能飄到打埋最尾俯衝緊架ju87落嚟

其他部份都幾好睇
唔岩你睇唔等於佢唔係一套好戲
點解係都要所有人認同你?
佢成套戲主要嘅顏色都係橙同藍
如果你有拍過片就知色彩嘅控制有幾咁困難
如果只係你唔岩睇就要話人垃圾
咁我諗你都唔係好得去邊
咁我諗你都唔係好得去邊

咁岩你睇亦唔代表佢一定係好戲

識控制顏色又點 可以填補到內容既滄白?
咁我諗你都唔係好得去邊

本身礙於提材可以發揮嘅位並唔多
的確佢內容唔係出色
但我覺得佢係好多其他細節位做得
都做得叫做細心
佢嘅剪接係每個位都堪稱完美
我知道大部分人都未必識所謂電影語言
因此我都唔會迫人話佢好
話佢唔好就係唔識睇戲

同埋我自己覺得我更正返佢係一套好電影
但真係未算係一套好戲

但至少我唔會迫人話佢係一套好電影
人地一讀佢就話佢死忠
咁樣算咩討論
如果停留係咁低層次嘅討論又有咩意思
咁我諗你都唔係好得去邊

本身礙於提材可以發揮嘅位並唔多
的確佢內容唔係出色
但我覺得佢係好多其他細節位做得
都做得叫做細心
佢嘅剪接係每個位都堪稱完美
我知道大部分人都未必識所謂電影語言
因此我都唔會迫人話佢好
話佢唔好就係唔識睇戲

同埋我自己覺得我更正返佢係一套好電影
但真係未算係一套好戲

但至少我唔會迫人話佢係一套好電影
人地一佢就話佢死忠
咁樣算咩討論
如果停留係咁低層次嘅討論又有咩意思
咁電影有好多種
有時唔係得娛樂咁簡單
同樣講二戰的the pianist應該都好難娛樂到大家
但呢套都係好電影
我唔係話Dunkirk好撚正好撚屈機
但如果樓主以冇大場面唔夠娛樂性就否定一套戲 覺得一定唔好睇
咁呢個就係口味問題
只可以講你唔岩睇呢類偏史實片

呢類偏史實?
俾子彈打,被炸都冇滴血,有幾史實?

你自己係live leak 打isis睇吓啲現實打仗會有幾多血 比人炸皮開肉綻根本係現實上就唔會爆到周地都係血 比子彈打根本唔會好似血柱咁射出黎
咁電影有好多種
有時唔係得娛樂咁簡單
但呢套都係好電影
咁呢個就係口味問題

呢類偏史實?

你自己係live leak 打isis睇吓啲現實打仗會有幾多血 比人炸皮開肉綻根本係現實上就唔會爆到周地都係血 比子彈打根本唔會好似血柱咁射出黎

其實真係唔係好介意有冇血
因為重點真係套戲唔好睇
內容無力 空洞 蒼白
睇完唔知睇左d 乜
兩小時同白過無分別

乜野所謂三線發展再匯合
對成個故事無幫助 只顯得導演刻意賣弄
窒礙一般歷史故事按時間發展既氣氛營造
成套戲變得枝離破碎 不倫不類

如果夾硬話有訊息
都係一d 阿媽係女人既message
乜野survival is victory 回家就係好 戰爭沒有英雄
有需要動用三線交差去帶出嗎
咁電影有好多種
有時唔係得娛樂咁簡單
但呢套都係好電影
咁呢個就係口味問題

呢類偏史實?

因為重點真係套戲唔好睇
內容無力 空洞 蒼白
睇完唔知睇左d 乜
兩小時同白過無分別

乜野所謂三線發展再匯合

如果夾硬話有訊息
乜野survival is victory 回家就係好 戰爭沒有英雄

同意

今時今日先知腦爛大師唔係拍緊商業片

今時今日先知腦爛大師唔係拍緊商業片

RT 同metric 九十幾%
全世界都係路蘭盲撐死忠
吹撚到超越雷霆救兵
口同鼻拗,人地照史實咁拍出黎,你又話人地唔似,飛機,人太少,你連登仔當時係2戰現場咩?
RT 同metric 九十幾%
全世界都係路蘭盲撐死忠

爛番茄其實都有好多負皮, 只係比D技術性好評人托番上水啫...而且好多同我地投訴既差唔多. 所以, 唔好講到只係香港人唔識欣賞老蘭先比負皮

"Other critics are raving about this one. Did we see a different movie? This one is terribly disjointed and you are never connected to the characters. Wanted to like it but..."

"I typically love war docudramas. This one was garbage."

"zZzzZzzZzzZzzZzzZzzZzzZzzZzzZzzZzzZzzZzzZzzZzzZzzZz
Smart move Nolan, cornering the senior (60+) demographic...
zZzZzZzZzZzZzZzZzZzZzZzZzZzZzZzZzZzzZzzZzzZzzZzzZz"

"Not making Dunkirk an R rated feature took away a lot of what could have been one of the greatest war movies ever. Realism is just not there. Technically magnificent, but lacks in realistically portraying war."

"A World War II movie your dad will fall asleep watching on the couch."

"A beautifully shot, shallow, and nauseating video game. Too much Spectacle and not nearly enough humanism, a truly special effect that money cannot buy. It's the equivalent of dry, stale bread."

"Bring an earplug before you head, cuz it loud as f***"
口同鼻拗,人地照史實咁拍出黎,你又話人地唔似,飛機,人太少,你連登仔當時係2戰現場咩?

係劇情悶啊
咁電影有好多種
有時唔係得娛樂咁簡單
但呢套都係好電影
咁呢個就係口味問題

呢類偏史實?

因為重點真係套戲唔好睇
內容無力 空洞 蒼白
睇完唔知睇左d 乜
兩小時同白過無分別

乜野所謂三線發展再匯合

如果夾硬話有訊息

Message 錯哂,唔怪得覺得唔好睇

Dunkirk 用三個小人物故事黎帶出呢場戰役既慘烈同恐懼,三線會合帶出時間重要性,每錯過一日死既士兵就越多,救出三十萬人對日後既歷史影響深遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞