話Dunkirk好睇既同我出黎

274 回覆
39 Like 108 Dislike
好似樓主呢種東方人+對二戰歷史無興趣嘅人對dunkrik無認識所以無興趣我又理解喎

咩叫我呢種東方人
有野你咪講lo

呢套係atonement
有趣嘅地方係,兩套戲睇士兵撤退嘅氣氛好唔同

Google 過,原來2007年啦套戲

呢套有feel好多
起碼成個場景都似打仗
Dunkirk就好似中學去露營咁

中學生露營會做啲咩,會帶啲咩,表情係點?
你淨係識講埋啲完全兩回事嘅比喻黎踩套戲
其實你知唔知歷史上果次行動個過程同背景係點
如果果度成個戰場咁款
你覺得可以響個戰場度撒走40萬人?
用腦啦

就算係又點 套戲都係悶

仲有你唔係期望個個去睇戲之前都資料搜集下嘛
如果要咁先明白套戲 咁係套戲失敗

憑咩咁定義?

唔帶個腦睇戲,睇之前連套戲背景都唔做下research
此post 已完

­唔好話睇interstellar前做少少research啦

你睇fury都要知二戰美德兩邊係 M4(s) vs Tiger啦

唔好咁痴線啦
做reserach

唔係要做research, 而係你用喱d point 黎彈人先,但明明實際上都係咁

點解唔可以research 了解下背景先啦?

http://www.hkfilmblog.com/archives/38966

呢套係atonement
有趣嘅地方係,兩套戲睇士兵撤退嘅氣氛好唔同

Google 過,原來2007年啦套戲

呢套有feel好多
起碼成個場景都似打仗
Dunkirk就好似中學去露營咁

中學生露營會做啲咩,會帶啲咩,表情係點?
你淨係識講埋啲完全兩回事嘅比喻黎踩套戲
其實你知唔知歷史上果次行動個過程同背景係點
如果果度成個戰場咁款
你覺得可以響個戰場度撒走40萬人?
用腦啦

就算係又點 套戲都係悶

憑咩咁定義?

此post 已完

­唔好話睇interstellar前做少少research啦

你睇fury都要知二戰美德兩邊係 M4(s) vs Tiger啦

唔好咁痴線啦
做reserach

唔係要做research, 而係你用喱d point 黎彈人先,但明明實際上都係咁

http://www.hkfilmblog.com/archives/38966

就算係又點 套戲都係悶

憑咩咁定義?

此post 已完

唔好咁痴線啦
做reserach

當然可以
不過我只係想輕輕鬆鬆睇套戲 洗唔洗搞咁多野啊
我諗大部分人都係咁諗

就算係又點 套戲都係悶

憑咩咁定義?

此post 已完

唔好咁痴線啦
做reserach

當然可以
我諗大部分人都係咁諗

呢套戲唔啱你
你去睇賀歲片啦屌你老母

就算係又點 套戲都係悶

憑咩咁定義?

此post 已完

唔好咁痴線啦
做reserach

車,我睇開王晶,tvb都唔使了解背景故事啦
叫我做功課先睇,我都係返去睇變形金剛

憑咩咁定義?

此post 已完

唔好咁痴線啦
做reserach

車,我睇開王晶,tvb都唔使了解背景故事啦
叫我做功課先睇,我都係返去睇變形金剛

我睇saving, interstellar 都冇做功課 但我覺得好好睇
第一幕趕上船已經睇到好緊張
跟住戰艦中魚雷,感受到點解士兵咁驚船艙

憑咩咁定義?

此post 已完

唔好咁痴線啦
做reserach

當然可以
我諗大部分人都係咁諗

唔關呢啲事
你話想輕輕鬆鬆睇戲當然無問題
問題係你話如果套戲要你有相關認知先明/先好睇
呢套就係失敗嘅電影
呢個邏輯完全fail
唔好混淆
所以marvel咁成功就係多得呢班人
1week 1day 1hour 個構思幾好
但都係剪摺出事 飛黎飛去好混亂
三條線終於連埋
但出黎個效果又缺少一種環環相扣的感覺

背景描寫又少
無將海陸空三方面都被德軍圍困既嚴峻表現出黎

成套戲平淡到同national geographic d紀錄片差唔多

就算係又點 套戲都係悶

憑咩咁定義?

此post 已完

唔好咁痴線啦
做reserach

當然可以
我諗大部分人都係咁諗

想輕鬆你就唔好撚睇戰爭片啦
睇反斗車王

同埋你唔好一開口就"當然可以"啦
扮晒大方咁
你撚會咁做咩
1week 1day 1hour 個構思幾好
但都係剪摺出事 飛黎飛去好混亂
三條線終於連埋
但出黎個效果又缺少一種環環相扣的感覺

背景描寫又少
無將海陸空三方面都被德軍圍困既嚴峻表現出黎

成套戲平淡到同national geographic d紀錄片差唔多

成套戲每個士兵都驚弓之鳥
比人炸大半套戲,仲要收埋傳單,想走都走唔到都唔夠嚴峻

如果係national geographic, 應該會對背景解釋得一清二楚先啱路數喎
就算睇之前做左reserach,都唔無啦啦令劇本同拍攝手法變得好左

岩啊
菲林質感同顏色都屌打數碼

Nolan去除哂所有角色設定,我諗係想觀眾淨係focus係dunkirk戰事上,似係記錄形式

同埋,Tom Hardy 真係好撚型

用實物 用菲林
已經值回票價
可惜而家戲院轉晒數碼投映
真心好睇
淨係聽配樂個人都好緊張 同埋好寫實
上一秒揸緊機 下一秒冇提示就死左
隻船同子彈窿又係好緊張

但1week 1day 1hr 個玩法去到中段仲係好零碎
就算睇之前做左reserach,都唔無啦啦令劇本同拍攝手法變得好左

岩啊

睇歷史劇而又對果段歷史冇認識既話,又點會投入到?
點解咁多人覺得三段線會亂
去到中間已經開始睇緊依段諗緊另一段發展成點
咁樣黎增加套戲既張力幾好wo
唔該話唔好睇果班以後專心睇marvel 算把啦
冇人迫你入場
中伏走黎賴人
膠都廢事比
伏到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞