話Dunkirk好睇既同我出黎

274 回覆
39 Like 108 Dislike
咁電影有好多種
有時唔係得娛樂咁簡單
同樣講二戰的the pianist應該都好難娛樂到大家
但呢套都係好電影
我唔係話Dunkirk好撚正好撚屈機
但如果樓主以冇大場面唔夠娛樂性就否定一套戲 覺得一定唔好睇
咁呢個就係口味問題
只可以講你唔岩睇呢類偏史實片

呢類偏史實?
俾子彈打,被炸都冇滴血,有幾史實?

你自己係live leak 打isis睇吓啲現實打仗會有幾多血 比人炸皮開肉綻根本係現實上就唔會爆到周地都係血 比子彈打根本唔會好似血柱咁射出黎

其實真係唔係好介意有冇血
因為重點真係套戲唔好睇
內容無力 空洞 蒼白
睇完唔知睇左d 乜
兩小時同白過無分別

乜野所謂三線發展再匯合
對成個故事無幫助 只顯得導演刻意賣弄
窒礙一般歷史故事按時間發展既氣氛營造
成套戲變得枝離破碎 不倫不類

如果夾硬話有訊息
都係一d 阿媽係女人既message
乜野survival is victory 回家就係好 戰爭沒有英雄
有需要動用三線交差去帶出嗎

Message 錯哂,唔怪得覺得唔好睇

Dunkirk 用三個小人物故事黎帶出呢場戰役既慘烈同恐懼,三線會合帶出時間重要性,每錯過一日死既士兵就越多,救出三十萬人對日後既歷史影響深遠

三條線有兩條線係講緊當日發生既事 得一條係橫跨成個星期

你如何論證三線發展有助帶出所謂時間好重要 每錯過一日就更多人死既意義啊?

正正係無必要分成三條線

所以呢個安排難以突出成件事好緊急啊

成套戲得三分一係有助帶出你所謂既主題咋陰公
結果是,你把歷史如實呈現,他們卻不收貨,嫌你渲染得不夠。他們表面上要求電影要仿真度高,骨子裡卻是反仿真,苛索添加。這便是人的原罪 — — 媚俗 — — 想歌頌生命、由衷讚歎意義 — — 偏偏人怎也逃不開唯物世界的殘酷。在The sea的主軸上,小伙子George正是被媚俗所誘惑,覺得自己可以為國家付出,對不枉此行於有榮焉,就鼓起英雄氣慨,躍上Dawson先生的船上。Dawson十分詫異:我不過叫你幫我搬救生衣啫?

恰巧是,George的死最無意義,糊里糊塗滾下樓梯就撞死了,在船底不明不白就斷氣,出師未捷,戰場救人大計未開始就結束了。觀眾以為George的死是用來控訴獲救士兵的莽撞嗎?士兵是否要為他的死負責,生命為何如此脆弱,在唯物的世界中,這種問題是次要的,電影是用George之死的無謂,實在地諷刺一種追求有謂的人生態度。Peter同樣在逞強,當士兵借問他George安好與否時,他卻訛稱他很好(字幕打錯了「不會」)。為甚麼?因為Peter承受不了George這樣無謂地死去了,他還青春,有很多有意義的事等他去做,可是就這樣完了。

只有老練的Dawson能接受現實,嘆一口氣,繼續救人,沒有憤懣,因為他喪失長子,明白生命的本相,但不代表他喪失積極。為了捍衛生命,他就算明知那個機師可能死了,都要駛舵去看過究竟,救得一個得一個。

世界如此無謂,人只有盡力而為。
《Dunkirk》的結局嘲諷了邱吉爾,也嘲諷了Peter和Alex這一類人。Peter忿忿不平拿着George的照片去到報館,去表揚George的犧牲和付出。他有犧牲嗎?唯物上,他意外死了;唯心上,Peter覺得是。他認為George理應分得一些掌聲,讓世人知道他的貢獻,這才算是公道。貢獻?公道?地方小報某日頭版的一格訃聞報道,又有甚麼意義在?同聲婉惜?真正令我悵然的不是George之死,而是Peter為存在的價值掙扎──愈想證明有謂,愈顯得無謂和無力。
這才是戰爭的唯物實貌,人們想從戰爭片中找到英雄,找到感動位,找到歌功頌德,找到人性的光輝,找到榮歸何處……沒有,全都沒有。唯一一個英雄已在鄧寇克的外灘上被德軍俘虜了。

唯物美學叫唯心者無地自容,瞧見自我感覺良好的兒戲。榮耀可裝飾真相,卻始終敵不過真相的裸露,令知道真相的人蒙羞,像Alex在火車上瞧見了自己的不配。可惜Alex知恥但缺乏內省,他無恥地取笑羞辱那個老人不敢望他們,卻不知道可笑的正是他自己──自以為是,見不到老人盲眼的事實。
最盲的,恰恰是唯心者。
《Dunkirk》海陸空三條線匯聚在同一個答案上……出來,我感到無比孤寂和絕望。其實連這篇論證也屬無謂。可憐這個世界,榮耀歸於不配者,該榮耀的人卻自取其辱……Nolan用唯物的戲去抨擊唯心之禍,又有誰共鳴?

我對《Dunkirk》之演繹到此為止(可惡的演繹)。
Film中文作者PhilosophyHong Kong
對我黎講好好睇
戰爭唔係單純大場面大爆炸英雄救國先叫好睇
Nolan依套老實講係好平淡,但係依啲先係戰爭既寫實一面
成班兵上哂碼頭諗住等走,無端端聽到飛機聲,係個個年代除左用肉眼睇你根本唔知係敵機定友機,又唔知佢想點,你又無野可以做到,你只可以望撚住架機祈求佢唔係炸你or炸你唔中

真實既戰爭就係咁,唔係個個人都想做英雄可以一打十,更多既只係諗緊點返國家
戰爭更加唔係無時無刻都噠噠噠噠緊,根本駁火既就得一部分人,其他就on99企哂係到等order or 等走

我個人覺得好寫實既一套戰爭片,幾有nolan風格

有冇諗過咁寫實既電影會好悶...

電影就係娛樂架啦 寫實就去拍紀錄片
又唔見佢interstellar寫實
呢套真係悶

Interstellar 可以點寫實法
對我黎講好好睇
戰爭唔係單純大場面大爆炸英雄救國先叫好睇
Nolan依套老實講係好平淡,但係依啲先係戰爭既寫實一面
成班兵上哂碼頭諗住等走,無端端聽到飛機聲,係個個年代除左用肉眼睇你根本唔知係敵機定友機,又唔知佢想點,你又無野可以做到,你只可以望撚住架機祈求佢唔係炸你or炸你唔中

真實既戰爭就係咁,唔係個個人都想做英雄可以一打十,更多既只係諗緊點返國家
戰爭更加唔係無時無刻都噠噠噠噠緊,根本駁火既就得一部分人,其他就on99企哂係到等order or 等走

我個人覺得好寫實既一套戰爭片,幾有nolan風格

有冇諗過咁寫實既電影會好悶...

電影就係娛樂架啦 寫實就去拍紀錄片
又唔見佢interstellar寫實
呢套真係悶

Interstellar 可以點寫實法

物理上寫實
agger 樓主,套野真係悶到顛

作為一個二戰迷都知道Dunkirk好難拍得好睇,始終本質上都冇咩起伏。但係諗住至少點都會拍幾幕法軍力抗德軍送英軍上船,點知除左最尾個幕一個德軍都見唔到。

如果當佢係戰爭背景既劇情片就收貨,但係就一定唔係戰爭片。除左最尾講英軍有愧疚心個幕之外,其他都唔係特別拍得有二戰味。

ps個人認為用二戰做劇情片又好睇既有鋼琴戰曲同舒特勒的名單
agger 樓主,套野真係悶到顛

作為一個二戰迷都知道Dunkirk好難拍得好睇,始終本質上都冇咩起伏。但係諗住至少點都會拍幾幕法軍力抗德軍送英軍上船,點知除左最尾個幕一個德軍都見唔到。

如果當佢係戰爭背景既劇情片就收貨,但係就一定唔係戰爭片。除左最尾講英軍有愧疚心個幕之外,其他都唔係特別拍得有二戰味。

ps個人認為用二戰做劇情片又好睇既有鋼琴戰曲同舒特勒的名單

岩啊 真係悶
等陣d死忠又黎咬人
同班傻仔講藝術 算撚數啦
成個連登每個TVB 節目都有POST

識條鐵咩
留番黎同身邊識既朋友分享算啦
下下都要似舊有既 直接Play 撚番以前果D 咪算囉
我覺得麻麻 睇完冇感覺
但覺得oneweek oneday onehour個concept幾好
這解釋了《Dunkirk》為何劣評如潮

路攔狗果然活在平行世界,又劣評如潮,又要辯護

調番轉問。
上左登十年。
未見過有套戲係全部人讚。

不服來辯

憑咩咁定義?

唔帶個腦睇戲,睇之前連套戲背景都唔做下research
此post 已完

­唔好話睇interstellar前做少少research啦

你睇fury都要知二戰美德兩邊係 M4(s) vs Tiger啦

唔好咁痴線啦
做reserach

唔係要做research, 而係你用喱d point 黎彈人先,但明明實際上都係咁

點解唔可以research 了解下背景先啦?

http://www.hkfilmblog.com/archives/38966

當然可以
不過我只係想輕輕鬆鬆睇套戲 洗唔洗搞咁多野啊
我諗大部分人都係咁諗

想輕鬆睇去結果走去睇nolan 矛盾左d喎

唔帶個腦睇戲,睇之前連套戲背景都唔做下research
此post 已完

­唔好話睇interstellar前做少少research啦

你睇fury都要知二戰美德兩邊係 M4(s) vs Tiger啦

唔好咁痴線啦
做reserach

唔係要做research, 而係你用喱d point 黎彈人先,但明明實際上都係咁

點解唔可以research 了解下背景先啦?

http://www.hkfilmblog.com/archives/38966

當然可以
不過我只係想輕輕鬆鬆睇套戲 洗唔洗搞咁多野啊
我諗大部分人都係咁諗

想輕鬆睇去結果走去睇nolan 矛盾左d喎

有咩矛盾
都幾亂吓,前幾年captain phillips順敘玩海陸一樣好睇,有乜必要搞咁多花臣
d人呢
如果拎呢套同D-Day,pearl harbor比緊係冇得比,始終不論歷史同震撼程度都差好遠
1week 1day 1hour概念係好,但要短短2兩鐘內將呢幾樣野交代曬係有D難度
所以比到個感覺係好似有D到喉唔到肺
而且個狀況又冇真係死得咁慘烈
地面戰略為講得太小
同埋最後好快就帶過30萬士兵成功走佬
觀眾個FEEL會有D趕收工
如果documentary黎講D料又唔算足
戰爭片又唔算談得上
有種兩頭唔到岸既FEEL
我覺dunkirk既問題係剪得太散
搵唔到條主線
令人投入唔到
我覺得鋼鋸嶼好睇好多
我覺得鋼鋸好睇好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞