話Dunkirk好睇既同我出黎

274 回覆
39 Like 108 Dislike
前段係悶
但係開始三段時間相遇果陣好緊湊wo
前段係悶

冇乜故事性質既感覺
好似係到睇緊人玩cs show槍法咁
感覺就算死左都冇乜野咁
好好睇
對我黎講好好睇
戰爭唔係單純大場面大爆炸英雄救國先叫好睇
Nolan依套老實講係好平淡,但係依啲先係戰爭既寫實一面
成班兵上哂碼頭諗住等走,無端端聽到飛機聲,係個個年代除左用肉眼睇你根本唔知係敵機定友機,又唔知佢想點,你又無野可以做到,你只可以望撚住架機祈求佢唔係炸你or炸你唔中

真實既戰爭就係咁,唔係個個人都想做英雄可以一打十,更多既只係諗緊點返國家
戰爭更加唔係無時無刻都噠噠噠噠緊,根本駁火既就得一部分人,其他就on99企哂係到等order or 等走

我個人覺得好寫實既一套戰爭片,幾有nolan風格

有冇諗過咁寫實既電影會好悶...

電影就係娛樂架啦 寫實就去拍紀錄片
又唔見佢interstellar寫實
呢套真係悶

偶然一套兩套有乜所謂。。。
我自己睇得太多Rambo marvel 式既電影,反而覺得依套幾特別,俾自己感受下當年士兵既真實感受
對我黎講好好睇
成班兵上哂碼頭諗住等走,無端端聽到飛機聲,係個個年代除左用肉眼睇你根本唔知係敵機定友機,又唔知佢想點,你又無野可以做到,你只可以望撚住架機祈求佢唔係炸你or炸你唔中

真實既戰爭就係咁,唔係個個人都想做英雄可以一打十,更多既只係諗緊點返國家
戰爭更加唔係無時無刻都噠噠噠噠緊,根本駁火既就得一部分人,其他就on99企哂係到等order or 等走

呢套真係悶

偶然一套兩套有乜所謂。。。
我自己睇得太多Rambo marvel 式既電影,反而覺得依套幾特別,俾自己感受下當年士兵既真實感受

Agger
呢套好明顯同一般戰爭片唔同
其實故事本身就好直線
神就神在將三個唔同時間點嘅故事線一齊敍事
最後所有故事線拉返埋一齊
少啲功力都寫唔出個劇本
睇嗰陣唔用下腦真係會跟甩
前段係悶

冇乜故事性質既感覺
感覺就算死左都冇乜野咁

三個故事都有好多含義
係你地冇用腦睇姐

不過高登仔逢反必紅
前段係悶

冇乜故事性質既感覺
感覺就算死左都冇乜野咁

三個故事都有好多含義
係你地冇用腦睇姐

不過高登仔逢反必紅

有含義唔代表好睇
而且我又唔覺得有好多含義
對我黎講好好睇

呢套真係悶

Interstellar 都唔係真實事件 仲要咁科幻 緊係冇咁寫實 Dunkirk 係真實既歷史事件 我認為用寫實既一面去拍去還原番呢一點做得幾好
對我黎講好好睇

呢套真係悶

Interstellar 都唔係真實事件 仲要咁科幻 緊係冇咁寫實 Dunkirk 係真實既歷史事件 我認為用寫實既一面去拍去還原番呢一點做得幾好

係幾好
但始終呢套都係電影 實在係悶
對我黎講好好睇

呢套真係悶

係幾好
但始終呢套都係電影 實在係悶

咁都負皮我
前段係悶

冇乜故事性質既感覺
感覺就算死左都冇乜野咁

三個故事都有好多含義
係你地冇用腦睇姐

不過高登仔逢反必紅

有含義唔代表好睇

邊一幕似cs呀
agger 但總有人喜歡係垃圾堆中找樂趣 係無油之中, 繼續滑翔式打飛機
前段係悶

冇乜故事性質既感覺
感覺就算死左都冇乜野咁

三個故事都有好多含義
係你地冇用腦睇姐

不過高登仔逢反必紅

有含義唔代表好睇

邊一幕似cs呀

巴打我勸你去進修下中文
前段係悶

冇乜故事性質既感覺
感覺就算死左都冇乜野咁

三個故事都有好多含義
係你地冇用腦睇姐

不過高登仔逢反必紅

有含義唔代表好睇

邊一幕似cs呀

巴打我勸你去進修下中文

我都想知究竟你邊度睇到cs show鎗法
agger 但總有人喜歡係垃圾堆中找樂趣 係無油之中, 繼續滑翔式打飛機

巴打好識抽
我覺得套戲失望既點係
之前睇開都係科幻性加扭橋劇本

但今次係一件真實歷史事件改編
個落差感令到有一半人話唔好睇
無錯真係有陪份係好悶

但了解返呢件係一件撤退事件
點會有雷霆救兵咁激呢
套戲真實反映到當時既感受係點
畫面構圖靚到不得了 配樂緊張十足
但新演員演技真係⋯⋯
所以呢套戲我覺不過不失
我未睇套戲,但呢個五分鐘嘅shot又幾勁喎

https://youtu.be/QijbOCvunfU

根本第二套戲黎下
前段係悶

冇乜故事性質既感覺
感覺就算死左都冇乜野咁

三個故事都有好多含義
係你地冇用腦睇姐

不過高登仔逢反必紅

高登仔反亞視,咁亞視翻生未
痴痴線明明咁好睇

果種絕望感好正
其實我覺得咁多人屌係因為期望落差太大

1。始終係史實,可以比佢扭橋既地方唔多,唔同以前幾部戲去到中後段會有估你唔到既轉折

2。1week 1day 1hour既concept係好,不過剪接出左事,每段剪得太碎

3。nolan一向既長處都係說故事,今次我覺得都係有佢風格係到,細節處理都幾好

4。都係佢一貫作風,一向用劇情轉折/配樂/演員演技去帶動觀眾,無乜好血腥好刺激既畫面去刺激觀眾,但戰爭片有時就係要有呢d場面先帶動情緒,鋼鋸嶺咁耶撚片都要爆手爆腳爆頭啦

5。我明白有d人話佢想拍d寫實戰爭中既小人物眾生相,但換黎既係故事就變左有d平淡,什至有d似national geographic 果d二戰模擬片段
只可以講唔岩香港人口味

6。佢終於有套低於眾人期望既電影都好既,nolan一路以黎既戲都太成功,落返神枱做返人都無壞既
痴痴線明明咁好睇

果種絕望感好正

冇鋪排 冇乜絕望feel喔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞