話Dunkirk好睇既同我出黎

274 回覆
39 Like 108 Dislike
到有一日你地明白咩叫電影語言先學人評戲啦
睇之前好期待,睇完之後好失望
有種眼高手低嘅感覺,完全表達唔到要救走30萬人嘅個種同時間競賽嘅壓迫感,人又少戰機又少,雖然畫面真係好靚

Exactlyyyyyyy
我未睇套戲
但唔明點解覺得唔好睇既人要人認同佢
要所有人都同佢一樣覺得唔好睇
我未睇套戲,但呢個五分鐘嘅shot又幾勁喎

https://youtu.be/QijbOCvunfU

呢套係atonement
有趣嘅地方係,兩套戲睇士兵撤退嘅氣氛好唔同

Google 過,原來2007年啦套戲

呢套有feel好多
起碼成個場景都似打仗
Dunkirk就好似中學去露營咁

中學生露營會做啲咩,會帶啲咩,表情係點?
你淨係識講埋啲完全兩回事嘅比喻黎踩套戲
其實你知唔知歷史上果次行動個過程同背景係點
如果果度成個戰場咁款
你覺得可以響個戰場度撒走40萬人?
用腦啦

就算係又點 套戲都係悶

仲有你唔係期望個個去睇戲之前都資料搜集下嘛
如果要咁先明白套戲 咁係套戲失敗

悶同冇feel唔駛道理
所以答你係多餘

睇埋第二句先嬲
你求其去間大學sit 堂話伏話唔明
咁係講師失敗
總之你比左錢唔滿意一定係人地問題
連滿意果班都有問題係狗係打手
第一幕啲紙係度飛已經好靚啦
我未睇套戲

冇話要所有人認同嘅
我相信樓主開post都係想同人討論下呢套戲做得比較令人失望嘅原因啫
睇完套戲我就上連登睇番大家嘅評價,都發現好多巴打好欣賞nolan創新嘅拍攝手法。其實冇話啱定唔啱,大家嘅口味同期待唔同,就我而言我期待呢套戲會用一個較宏觀嘅手法去處理呢件歷史事件,可能交待番多啲每日救人面對嘅進度、各方點樣同時間競賽等等,所以睇完覺得有比較失望
sorry 好似真心咗

我只係一介layman, 我感覺就係最真最直接,點解要學埋電影語言先可以評?
我未睇套戲,但呢個五分鐘嘅shot又幾勁喎

https://youtu.be/QijbOCvunfU

呢套係atonement
有趣嘅地方係,兩套戲睇士兵撤退嘅氣氛好唔同

Google 過,原來2007年啦套戲

呢套有feel好多
起碼成個場景都似打仗
Dunkirk就好似中學去露營咁

中學生露營會做啲咩,會帶啲咩,表情係點?
你淨係識講埋啲完全兩回事嘅比喻黎踩套戲
其實你知唔知歷史上果次行動個過程同背景係點
如果果度成個戰場咁款
你覺得可以響個戰場度撒走40萬人?
用腦啦

就算係又點 套戲都係悶

仲有你唔係期望個個去睇戲之前都資料搜集下嘛
如果要咁先明白套戲 咁係套戲失敗

悶同冇feel唔駛道理
所以答你係多餘

睇埋第二句先嬲
你求其去間大學sit 堂話伏話唔明
咁係講師失敗
總之你比左錢唔滿意一定係人地問題
連滿意果班都有問題係狗係打手

樓上指出好多對套戲不滿既地方, 濫用配樂, 剪接混亂, 劇情老套扮寫實, 無情感投放. 當配樂局你投入時, 鏡頭又想你抽離...係你選擇性話為反而反, 話無 feel 唔駛講道理啫 我好懷疑你入場係咪純粹為思考劇情, 研究導演拍攝技巧, 唔駛理部戲個 flow 係點, 唔駛投入感情, 任由導演亂咁黎, 攪到人物時冷時熱, 氣氛不極協調, 而全無感覺
我未睇套戲

我冇話一定要人認同我
只係討論
我開post都係因為我期待左呢套戲好好好耐
好耐冇睇過高質既戰爭戲 仲要個導演係我鍾意既
點知睇完得番失望
所以想睇係咪我miss左d乜野
但睇左好多留意之後 我相信係冇miss的

希望nolan下套戲好睇啦
有樣野隔離登有人提過 其實套戲去到最後一刻先有德軍既出現 但係佢地個樣係blur既 以前既二戰片好 其他都好都刻劃到啲角色太分明 總之對面就一定係衰 我覺得佢係想將dunkirk好中立咁show出嚟 好似眾生相咁
睇之前完全無睇過trailer, 靜係睇過個電影簡介就去睇
無諗過同Nolan之前d片係咁唔同
連Han Zimmer既配樂都唔掂,以前佢d配樂係好能夠深刻刻入觀眾個腦度
但今次我覺得直情唔係音樂黎, 只係一d好大既轟轟隆隆聲,完全無theme
另外對白少唔係問題, 但演員d戲唔係太掂
帶唔到比我覺得佢地比人困住,好想快d走得甩既心情
最尾d民用船黎到個下真係無乜感動,完全無一種終於走得甩既感覺
就算係一部史實片,都未免過於平淡
如果我唔係睇imax, 可能更加投入唔到個場面
點知睇完得番失望

下,你期待套戲好耐?
好耐無睇過高質戰爭片?
你鐘意個導演?

聽講你只係想輕鬆睇套戲,背景都唔願睇下嘅人黎嫁喎
唔好講到咁誇張啦你
點知睇完得番失望

下,你期待套戲好耐?
好耐無睇過高質戰爭片?
你鐘意個導演?

唔好講到咁誇張啦你

有衝突既咩?
而且我d fd係有了解背景 但都覺得悶

我只係一介layman, 我感覺就係最真最直接,點解要學埋電影語言先可以評?

你嘅感覺係最真最直接
但你嘅評論就會偏向個人感受 缺乏討論研究點
舉個簡單例子
如果一個人對健美比賽無相關認識
叫佢評 你覺得佢可以講出啲咩
「好核突啊!」「線條幾靚啊!」「屌你戶愚呂嚟嘅」
你係可以評咖
但真係無乜討論價值咁解
點知睇完得番失望

下,你期待套戲好耐?
好耐無睇過高質戰爭片?
你鐘意個導演?

唔好講到咁誇張啦你

有衝突既咩?

唔好講你啲朋友啦
人地起碼都知道下個背景,帶住合理期待入去睇戲

你?你乜都唔係
剪接亂、配樂差,人物刻畫呢啲就真係pt
但其實平淡,或者節奏慢
呢啲同好壞係無邏輯關係
正如你預期戰爭片係點樣
佢唔乎合你預期 其實同好壞都係無關係
呢啲叫口味
如果要討論就講返啲真係pt嘅野
一係你話唔鍾意就算
點知睇完得番失望

下,你期待套戲好耐?
好耐無睇過高質戰爭片?
你鐘意個導演?

唔好講到咁誇張啦你

有衝突既咩?

唔好講你啲朋友啦

你?你乜都唔係

要知道背景先可以有合理期待
你打完有冇笑?
講左感受又比人話無討論價值

屌 有道理就嗡啦
喺度偷換概念
點知睇完得番失望

下,你期待套戲好耐?
好耐無睇過高質戰爭片?
你鐘意個導演?

唔好講到咁誇張啦你

有衝突既咩?

唔好講你啲朋友啦

你?你乜都唔係

要知道背景先可以有合理期待
你打完有冇笑?

唔覺有咩要笑
我只係覺得對呢套戲背景有基本認識
就會多啲感受,唔只係得悶, 無故事之類
你話晒都比成舊水入去睇
出到黎: 原來都唔係雷霆救兵/ Hacksaw/ Black Hawk Down黎嘅

如果比deer hunter, Das Boot果啲你睇
結果可能又係得個悶字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞