召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (108)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
幾年前考棍van
pass左泊車,肥左路試
係咪唔洗再考泊車?
有牌補要800添啊
有冇ching知道長沙灣運輸署朝早拎籌,大約幾點會派哂
諗住早半個鐘到又驚拎唔到籌
學院一律建議搵街師傅出九龍港島補鐘,補完返沙田你啲技術會突飛猛進
唔洗,只要未pass曬,考試成績跟一世
thx ching
早幾日拎p 目測大約9點半 派完朝早籌
咁專心再搵過下一個師傅仲好
佢發夢仲賴你?佢都傻
有冇俾考試租車費?

冇嘅話,諗都唔駛諗,轉第二個師傅啦。

佢坐係副駕位,正常有乜事,佢都可以踩停架車㗎嘛。
你指Cut線,係Cut對頭線定同一方向嘅行車線?

兩個做法有啲唔同㗎噃。
尋日考左喇!Pass泊車掉頭Fail路試望鏡太遲

佢尋日朝早仲要威脅我唔過數賠錢就唔借車俾我考試

幾經辛苦先tum到佢俾我考埋先(其實我諗係佢唔俾我考佢仲蝕得多 考前上1堂+一半租車)

諗起都嬲 教得差都算仲要咁黑心敲詐 連AI都答到佢叫我賠嘅內外軚頭同車尾碰撞應該無咩關係

大家覺得應唔應該整合開名以免下個學神中伏?

對面有車靠近,cut咗要佔用對面線就肯定唔cut,係自己線內cut, 望到後面有車但保持安全距離,呢個情況想再了解多啲。
https://youtu.be/zEhwjWrzmO0?t=257
我係衰貼線過死車(好似4:20咁)
你考牌係唔會有機會快過其他車,你如果離遠見唔到死車要停係到更加難cut。唔清曬D車都唔駛諗,除非真係同後車有好多距離。但通常有咁多距離都係轉燈嘅時候。基本上係無一本通書讀到老,因為太多變數。
🤔如果係同方向線,係唔係當直接Cut隔離線咁考慮就可以。唔需要諗係唔係騎線或過死車?

當同隔離線後車有足夠距離,唔影響後車運行。咁咪打燈拎頭Cut線。冇可能等到冇曬車㗎噃。

當然,如果你已經停係死車後面,要Cut線,你架車嘅起動一定唔夠隔離線後車快。

咁你就預要再多啲距離先Cut啦。

我自己會咁睇囉。🤔🤔
開名啦。橫掂你同佢已經冇任何瓜葛。
10粒鐘都無學掉頭泊位
咁學左d咩 ....
學左14堂 下星期考試
但每次都比師傅罵
主要係轉彎入彎唔好
扭軚太多或回軚timing唔岩
自己都唔知可以點改善
1 take Pass咗,覺得自己極度負碌
好多item都比官兩個細tick仲要條街勁多車讓我行
扭軚係唔洗扭咁多
需要要扭先再扭多啲
扭完望住要去個地方再慢慢回直
van?
你可以用左右鏡或者車碌
過左90度就可以續d 續d扭
覺得夠就停
去番直果時就回直個鈦

如果係有車頭果d... 就真係感覺
你可以用車碌位置做參考ge
我最初都係呢個問題
其實揸得多就慢慢feel到
主要係轉彎果下行慢d
我學van, 個人通常過左個彎角先開始扭
回軚果陣唔好等到架車直晒先回軚
直晒先回就太遲
我上次考類似情況類似做法
話我擋到後車肥咗
佢衰在貼多咗
我衰在貼果時太近後車
唔通直接轉中線先啱?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞