召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (108)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
係咪都要排返一年?
駕院就咁排要一年或更長,睇邊間
尋日三手掉頭俾架垃圾車嚇親無踩brake
撞凹咗後泵把
俾師傅屌撚到飛天
唔洗你賠仲想點
邊度出事
cc已經變左最平果個做1500
第二手回到差唔多
左邊架大車呠咗我一下就係前面攝位過我
我驚會hi到車頭就繼續退後
嘭!成個腦空白咗
真係真係齋屌已經好好
我師傅教你驚既咪一早收晒油 等架車慢慢碌 你驚太快就落少少brake,印住印住去之後一個車位就落極力子,咁樣完全唔會重腳咁樣都多時間俾自己做野同諗,又可以完全唔洗睇車速,考試啱用當然你一早太早brake佢震得好勁你要小心死火,同埋上斜要調轉做,一個車位前落完極力子先踩brake,咁都可以停都好舒服,重點係真係可以由佢自己慢慢碌
尋晚九龍塘同常樂街又係咁,班司機唔知做乜係咁推人

九龍塘有條Benz佬係咁呠個學神,搞到人地第二手軚chor到飛起,仲要人地未倒車已經推埋去,好在我係準備三手軚出,如果個Benz佬呠我,我都可能會出事

常樂街仲癡線,有個26係人地車尾過,個學神應該畀師傅踩停左,應該又會畀人鬧架啦,都未計其他小巴dc9同泥頭車係度上上落落
咁試下囉,我自己練時覺得無咩機會三波,一嚟旁邊住宅成日有貨車落貨(傷心事)
二嚟又要睇半山一號有冇車轉出嚟

寧願快手天光道/農圃道或者好彩亞皆老街轉算(睇中邊條線),唔搏

不過信師父啦惟有
又係呢D,好慘
學緊都緊張仲要比人狂砵

我個日係油塘都見到個師傅同個學車落車睇尾燈,好似撞左下...
呢個要練,
我係摸唔到個距離,好慢溜過去又好似唔係好對,但有少少速度過去就覺得到即停.... 好似打機咁就CHOK...
慢慢預啦,我開頭都停到老閪咁遠都係慢慢摸熟個距離感不過我覺得你可以試下早少少收到一滴油都無,之後就拖break控制速度,最緊要拖到去架車仲有一至兩個位架車輕微震就推低極力子,咁架車自然會停試下推低極力子後唔好再踩深啲brake,咁樣會Chok我個陣成日俾師傅屌佢就教架車震個陣推低極力子,架車會自然停,唔好加break
睇片可以參考但唔好死跟,人地架車個速度重量都唔同。
你要睇住個自己速度去調節個brake 嘅深度。但唔好踩下太多又鬆又踩,你踩落去唔夠加小小唔夠再加小小。夠就定住唔好再踩同鬆,夠係指你架車可以開始減到速唔係停定。你覺得架車到位仲未停到都唔好一腳踩死,都係加多小小基本上係1-2cm 嘅深度咁慢慢加落去(除非就撞)
基本上我果時每次上堂第一腳都會重因為太耐已經唔記得去到咩位先夠,但你踩多兩次就會有翻記憶踩到大概咩位架車開始會減到速
我第一次喺油塘練調頭嗰陣我都輕輕撞咗下
因為喺九龍塘係睇地下啲線就夠
但發覺油塘係要睇mon先夠安全
無學過九龍塘,所以無睇九龍塘條線係點
不過三手師傅睇得好緊最初,佢驚過我,係咁話到啦扭右,到啦扭左停
咁咁喝住反而後來佢望住我練幾次就由我
佢好多時係睇車,有車你都開,你想肥呢... 人地讓你快D扭埋走啦咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞