召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (108)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
要求神拜佛唔想再畀人鬧
380/ 45 min 係唔係好貴?
無關係
架架車感覺唔同
同佢拍拖生仔後自然好
利申試過人生只揸過4部車都係唔同feel
至於厚唔厚
最緊要你停車果陣知到停到就ok
貴,最盡接受到300/45min
就係拎唔到個感覺 有時唔知係咪拖緊個brake
同埋成日太早停車
咁如果係燈位起步冇幾耐,轉緊二波嗰陣轉黃呢?
我之前考沙田,差唔多盞盞燈都係要三波過
好似咁樣做真係好啲
燈位轉三波可行咩
如果一路綠燈大直路都係過咗先上三波

除非你燈位停車開車轉二波
呢個成日都會
基本上開車入一波
俾油轉二波
點知黃燈
咪起極力子右腳即過迫力
印迫力吊極力子再停
大致好似塞車的腳部動作

師父話如果你極力子到磨擦點,唔算空波
你確定過燈位可以用三波
你吓吓咁停好易肥,望多少少倒後鏡同側鏡,見到有車抽頭咪收油,要cut線就一早搵機會cut咗先,唔係停就代表有反應,停只係代表你自己預測唔到後車動向
好奇咩燈會車都未過就黃咁快?
如果係你排後面又咁快手轉到二波,咁應該無問題可以慢慢停返....

唔同你轉三波喎,考試三波停車會肥,但可以二波停 (C父教二波停車唔好再搞個波棍)
呢個真 我2月頭2 take油塘pass
啲打燈望盲點會教到足
同埋3轉2會叫你頂耐啲極力子 咁架車唔會咁chok
做錯決定唔會屌 會講返點解錯同點改善
最緊要係佢去廁所會禁停個學車鐘 好均真
可唔可以介紹
係囉 考試三波有幾個規矩
唔俾停車 唔俾過燈 好似轉彎都唔得
所以練得多就要知前面有燈位要預時間落返二波
過咗燈再加少少油上返三波
黃燈最好唔畀油,只可以定速過。同埋要睇你幾近條白線,行30-40夠2個車位內可以過埋。3個車位外正常你夠曬時間落翻二波停。
我唔同上面巴打未考過沙田,所以無咁大條直路去

我只考過天光道所以無咁大條直路衝,反而成日要諗邊度有位轉三波比個考官睇 (得幾個位可以同安全可轉)
之後就二波行到就得
三波轉彎我試過比C父話,一係太快難控制,一係太慢架車會震,佢會話預左轉彎就落返二波踩慢佢慢慢入,係要入得準唔係快(雖然都有比人細剔轉彎位置唔正確)
#208搵我
明明睇片同學車都知道點樣應付唔同情況
但唔知點解到現實都會反應唔黎咁

例如我今日要cut左線
但條路塞晒又有死車
其實唔應該攝
要等師傅出聲先係右線暫停

條路有人衝出黎就肯定識停
但呢d要再考轉數既情況
要點先令自己反應得快啲?
本書仔有講,如果黃燈係要慢溜跟住停
港島東院道出聖保祿個燈位就係咁,去得三架車就轉,不過練開應該知
如果係,都無快手轉到三波啦
如果咁快手轉到二波就應該識停

如果咁快,我應該一波行過去算....
練開應該師父有教點係最好
澤安路線白田邨嗰度有個燈位過兩架車就轉黃
係呀,師傅話去到燈位專登收慢落二波反而會肥
不過我亦都聽過話如果做唔曬成個轉波動作就係空波滑行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞