召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (108)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
有教話轉彎睇位用左膝做目標點,唔知大家覺得可唔可以呢?
我師傅淨係教我轉彎要望遠d,都仲係唔明,但睇左條片就易理解好多

同埋英國考路試真係CLS難
睇邊樣方便你,有人話轉彎要望遠,亦都有人話轉彎要望住左/右鏡。
睇你邊樣概念岩你
我轉彎望遠 靠感覺 唔會話咩位開始轉
扭幾多依啲反智方法
agger
睇youtube有d片講扭半個/4分3圈
我心諗唔同速度轉彎已經唔work啦
最簡單咪逐d扭再慢慢加上去
澤安行大埔道上橋個度好似有機會要轉
R56S
整車首選
我未考過澤安,

我當日考天光道常盛街落斜,問過師父個段無車好唔好轉三波,好過返到天光道個燈位轉咁多次
佢話落斜三波架車會標左去 (咁我試過真係),跟住轉彎你未必控制到,可以唔做都盡量唔好試咁
Ttrs
澤安大埔道個落斜仲要係急灣 3波係玩鳩自己
要轉2仲要un住個blake
不過fai sir新片係3波落

6:33開始
https://youtu.be/lspRxALYlcQ
同意,果段落斜唔好用三波,一來彎多,二來燈位好快到。

要行三波就係最後天光道直路果段去三波,轉入停車場前二波,等轉彎時一波
我師傅其實都有講下咩軚盤去到唔知咩位轉
但我一開始已經唔明 同埋覺得轉彎已經要留意好多嘢 例如車轆 前面有冇人彈出嚟呀嗰啲
兼顧嘅嘢已經好多 點會仲諗到要去到邊個位扭幾多
所以由一開始已經係憑感覺轉 覺得扭唔切咪再踩慢少少
去到之後遇到更加多路面情況 點都係靠自己feel去適應
轉彎呢個平時無咩事好地地實入啱
通常錯係有時諗住避人/物個D
比如入美善同道個彎預備入無啦啦有人想行想避佢,就會入唔啱個彎
成日比師傅問你做咩.... 你慢慢行無得避︳你架車咁大,避咩鬼.... 停左佢囉!!
但行路有時會避人..... 未改得好好....
要上三波
我明要自己慢慢摸出黎,但如果得一個方法,自己掌握唔到,就要由無到有搵個啱既方法出黎就辛苦好多

我睇左英國佬幾條片,佢教轉彎既對位用左膝,望位係睇路中心唔係對面路邊。同埋轉彎要過路壆一半以上,呢d真係師傅無講過,淨係叫你「望遠d,手軚快d,回果陣就回晒佢,行得耐你就知架車點樣直」,我畀錢學車咋,唔係諗哲學問題
我睇完佢教望住要行既路中心點,真係轉彎輕鬆咗同埋架車都行得直咗,感覺到少少師傅講既"眼到手到"
其實無話邊個方法啱定錯,只係每個人理解唔同,目的又一樣,聽多唔同人講解。總有一種講解聽到自己會彷然大悟既,所有我現在狂煲英國佬既講解。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞