召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (108)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
仲有兩個禮拜考天光道

學車仲成日比師傅話 梗係有d位比佢入到
3 take Van (之前考2今次轉2A)
岩岩上完第一堂
發覺真係易好多尤其上斜開車
係師傅話我慣咗棍波咁重brake+油
希望今次pass啦
學左幾多堂

我5月都係果邊考

聽聞返學放學時段好難考
下?乜唔係棍波先會輕咩?
我講漏咗
係停車果下有分別
棍van要brake到車震>踩盡極力子>再踩盡brake 唔係會溜前
今日試自van踩盡brake會chok一下
反而踩到停+brake仲有少少虛位到底就勁smooth師傅話咁先停得靚
哦...我個師傅無教到咁詳細,淨係叫我brake到架車好慢就落極力子,原來要感覺到車身震先落極力子
https://youtu.be/VIVaqt4VhKc
其實可以學佢咁brake到>1000轉就落clutch
btw呢個英國佬教到好似幾簡單點知揸落咁複雜
打算報鴨駕棍van優越智專,是否不智?
2點半考永孝街 有無高人指點
唔洗踩到震
收慢到<10km踩極力子再深少少brake就得
踩到震一個唔覺意就死火
我都係考天光道 , 考之前果晚仲畀C FU 屌緊, 最後一TAKE PASS
工廠區小心
慢慢揸 見到對頭無車先好爬頭
通常考興盛路 葵福路去禁學線果條路扭少少左
師兄跑邊條線
天光道我自己可能練得多,反而無咁驚
肥左低能嘢再補考去油塘
D車又大架又多左又多雜物.... 我仲驚緊
白飯魚
油塘難過天光道好多
之前抽中過 行過幾次 真係伏到喊
好彩最後因為疫情無得考
Ching揸車未
岩岩搞 幫清問左
佢話早晚一個鐘都可以
其實過左一個鐘 佢都會幫你搞
今日先去拎牌
油塘係運氣路線嚟
幾個位出路口都係睇唔到車,要靠運衝出去
上次行好似整好多條路無咁多伏位,但係D大車好多,四山街轉入小路好似木人巷咁,就算唔係四山街兩邊DOUBLE得自己中間過好多超越物體的位

惟有再補多幾堂希望行多幾次個心定D
可以極慢出 然後伸前少少個人望出去
有車衝緊落嚟就要反應快停車
今日鴨駕比人肥左46
明明成程拉左九萬幾次手掣都話我冇拉
下次要排到24年五月
出去排算⋯
要講出聲
「等我拉個手制先!」「望鏡!擰頭!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞