召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (108)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
至少沙田嗰邊係咁啦
咁我會唔轉波慢溜過去算
咁有趣?咁真係未遇過話唔比落二波
但考試一般都唔建議三波停車 二波就穩陣啲
如果好似你咁keep住三波過燈 可能就會出現你頭先嘅情況 黃燈有機會急停 而三波停車係危險 師傅都建議我二波先安全停(學牌 考試)
我自己考試都係會落返二波停 一樣pass
我師傅直頭叫我唔好三波過燈 一定要臨近燈位落二波
我諗應該係因為三波急停危險同埋一定死火
考試嚟講都係穩陣為主
https://youtu.be/CB4jIXVzuvM

我之前睇呢段去分辨下咁
不過都可以問下師父
可用三波停車 沙田好多燈都係大直路黎 只要合理距離同埋白線前停到就得
我諗佢意思係前面全綠你唔會無啦啦收慢落二波
會比人剔車速控制不當同波段控制不當?
但學車有幾可好快?最多30-40KM/H
前面轉黃應該有晒反應慢慢踩慢入線轉二波再停

我理解係咁咋
補鐘時問下C父先
第二次考跑馬地 pass到
好好彩成程無乜死車
唔知鴨駕有幾多個姓朱
但之前遇到一個朱sir
好差 上左兩堂就打去cs要求換人
建議你上一堂覺得佢差 即刻換人 唔好晒堂
想問下TD555 續學牌係咪照可以去排隊交form就拎得?
個預約滿到去3月中
I mean 長綠燈嗰時收慢轉二波等佢轉黃就唔得,如果正常停燈位咁緊係要落二波啦
大家學車著乜鞋?
長期著慣厚底跑鞋,發覺現在唔係好feel到踩左幾多腳制,想換對薄底,大家有無好介紹?
恭喜!
不過跑馬地真係睇落易,揸起上黎好難,個條死人斜路真係好易肥
以前著舊Vans去學嗰幾堂感覺同極力子溝通感多啲
無著開但Conver All Star夠薄應該唔錯
就算而家揸車無再長期揸棍仔
著厚底鞋(e.g. Air Force)揸
感覺都係差啲
原來唔只我咁覺得
對鞋真係好影響

初初學果時著 nb 鞋
腳制回彈果時會kick 住鞋頭
同埋有時感覺唔到有冇踩緊

adidas campus 如何 有冇c兄試過
想問下,如果三線路口,左線只可左轉,中同右線只可右轉,咁如果左線路口有維修封左係咪可以用中線左轉
通常係同一組燈就可以。
永孝街有無棍van 師傅介紹
陳師傅
你有冇tg?
中線左轉,轉之前望一望左鏡同盲點
借朋友acc問

上咗幾堂唔太明白極力子, 師傅又一舊舊

開車問題:
俾少少油再鬆極力子到磨刷點起步, 其實俾少少油之後鬆開定keep住少少油真到磨刷點起步?

泊車/倒後: 師傅話靠吊極力子+brake 就得, 油都唔駛俾, 其實係咪?

有冇片推介下
我開車係吊極力子搵摩擦點先 鬆手brake 慢慢鬆埋另一半極力子 然後俾油

泊車/倒後 係 唔需要俾油 仲要鬆極少brake 架車要好好好好慢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞