沙頭角與長洲的距離(重修版)

211 回覆
3 Like 24 Dislike
啊叔今晚追一波
等你
九十一.
我一個如來神掌拍醒佢:「屌你啊!」

唔係鋪咗紙皮比你架咩?

佢捽咗捽眼、打咗個喊路:「做咩啊?」

佢講完就嚟咗個咸魚翻身…

我反射動作咁抱住佢:「喂!」

意識到唔對路嘅我即刻縮手,而佢就呆咗喺到。

佢把聲醒曬:「做咩啊?」

我問你做咩就真。

「你差啲碌落床啊柒頭。」我眼神死:「點解你會瞓咗上嚟?」

張床咁細,都瞓唔撚到兩個人。

佢反白眼:「塊地硬架屌你!」

的確係,但…

我嘆氣:「唔通你瞓床,我瞓地咩?」

呢到我屋企嚟架。

妹仔想大過主人婆,有冇搞撚錯?

「所以咪兩個一齊瞓床囉。」佢扁嘴:「我都冇要求過你瞓地,你姓屈架?」

駁唔刀。

「唉,你嗱嗱臨執好個人同我一齊走啦。」我望咗下電話:「我趕住返工啊。」

我係唔會比你單拖留喺我屋企,一間放工返嚟變咗廢墟都唔知咩事。

我爬起身,佢就撳返低我。

我嘆氣:「又點啊?」

一間龍叔快過我就大撚鑊。

佢一嘢錫埋嚟:「錢就唔比架喇,咀啖就得。」

佢講完就跳咗落床,得返我呆咗喺到。

佢踢咗我一腳:「又話趕時間,仲唔起身?」

我用「尼馬滾地式」碌去床邊跳落地,跟手一個反智轉身行入廁所。

我左牙刷右牙膏,水杯在鳩前:「洗你叫咩?」

串串貢啊嗱。

「叻喇叻喇。」佢踏咗下地:「出面等啦。」

吓?

「你直接出去啊?」我探個頭出去:「唔洗面都刷個牙啦。」

咁撚污糟架你。

佢轉身:「乜你有多枝牙刷咩?」

我望一望個櫃,又真係冇。

我望返出去:「冇。」

佢交低隻中指比我,之後就頭也不回咁行咗出去。

一個人住得一枝牙刷有幾出奇?

//

我從啊恩身邊行過:「行啦。」

//

「快啲上車啦,成隻龜咁。」龍叔探個頭出嚟:「係你啊?」

我知你諗咩,但件事唔係咁架。

我諗住打開副駕駛位嘅車門,點知龍叔鎖咗道門。

龍叔拍咗拍自己個袋:「擺架生啊,坐後面啦。」

咩料啊?

我嘆氣:「個車尾廂好多位。」

佢冇講嘢,淨係微笑點頭。

啊恩已經衝咗上後座,我見冇得揀都死死地氣咁上咗後座,

然而,龍叔嘅搞事大計而家先正式開始。
咩尼馬轉身
尼馬滾地+反智轉身
連續技
九十二.
因為後座不嬲都得一個人坐,所以係塞滿曬雜物。

而家多咗個人,我同啊恩要黐到實一實先坐得落。

我以為純粹係逼少少啫,話曬龍叔手車穩到揸八十送豆腐都可以毫髮無損。

點知佢今日好似啪咗Fing頭咁頭搖又尾擺,成個拓海咁款。

好彩我下盤夠穩冇咩事,但啊恩就算用盡全力拉實個扶手都係連人帶雜物咁拋嚟拋去,周不時就撼我幾嘢。

終於撞著紅燈,啊恩都終於有得唞。

「龍叔你今日唔開心啊?」我挨前喺佢耳邊細聲講:「不如試下唔好揈,佢搞唔掂啊。」

我冇所謂架,但你搞到佢,而佢搞到我啊嘛。

「我手震啊今日,你搭鳩住佢、攬撚實佢咪冇事囉!」龍叔撳返我去後面:「呢啲唔洗我老人家教吓嘛?」

啫係你擺到玩嘢啦。

啫係我冇得揀啦。

我問啊恩:「唔介意啊嘛?」

佢擰咗下頭,跟住我就搭住佢。

我初頭係輕輕搭住,之後龍叔越揸越揈,而我都越攬越實。

佢原本挨住我心口,過咗冇耐就跣咗落我大脾到兼擺埋兩隻手落去當枕頭用。

我搭住佢嗰隻手不自覺咁由佢手臂開始慢慢向上移,最後仲喺到摸佢把頭髮。

佢擰過嚟望住我:「做咩啊你?」

心虛嘅我將隻手拉返落手臂,之後就望出窗扮傻仔。

//

龍叔停車:「到喇。」

我望出去…

「係到開工咩?」我皺眉:「呢個五號碼頭嚟架喎。」

咩啊?

「佢要返屋企啊嘛。」佢指住啊恩嗰邊道門:「懵撚咗啊你?」

你唔講我都唔記得。

啊恩開門:「我走喇。」

佢講完就落咗車,而我就望住佢落車。

我望到佢入埋閘,影都冇埋先望返嚟龍叔呢邊。

「做咩啊?」龍叔透過倒後鏡望住我:「掛住人啊?」

你都黐線架。

「佢又唔係我條女。」我坐返正個位:「快啲開車啦,遲到喇。」

龍叔冷笑一聲,之後就開車。
九十三.
龍叔對住倒後鏡奸笑:「識玩喎武仔。」

我知你諗緊咩。

我對住倒後鏡反白眼:「拎咗通行證架喇。」

唔係偷雞帶佢返去架。

龍叔露出極其淫賤嘅表情:「仲要僝女知咁癲?」

真係講少句都比你入到。

「你估拍咸片咩?」我嘆氣:「幾廿歲人就唔好幻想咁多啦。」

成日諗埋啲奇怪嘢會壞腦架。

「講閪咩。」佢點煙:「你對人冇好感嘅話就算擸炮指住你都唔會比佢入你間屋架啦。」

駁唔到嘅我唯有拉低窗點煙,順便探個頭出去扮睇風景。

「講中咗啊?」佢繼續追擊:「唔洗扮聽唔到喎。」

比啲武德啦,我退出咗戰場架喇。

我抬頭:「個天好藍。」

你好撚煩。

「得喇,唔問喇。」佢踩Break:「到喇死仔,擸架生落車啦。」

呢句最啱聽。

龍叔一嘢就跳咗落車,而我就喺車上面慢慢執齊架生。

我揹起袋嘢:「點解有嘢哽住嘅?」

喺我準備伸手入去摸下有咩嗰陣…

龍叔喺大廈門口嗌過嚟:「屌你快啦,一間遲收工就打柒你!」

唉,唔理咁多喇。

我落車:「快緊怏緊!」

我哋拎住一袋二袋上到天台,搞咗陣已經一、兩點。

「食飯先啦,一間就要搞麻煩嘢喇。」龍叔拉咗下筋:「食飽再衝。」

你又啱啫。

我哋將啲架生擺埋一邊,之後就搭𨋢落返去。

我一行出大廈就嚇到彈起,因為啊恩就企咗喺我面前。

啊恩搭住我膊頭:「喂,係咪食飯啊?」

你唔係返咗屋企咩?

我拎開佢隻手:「點解你會喺到嘅?」

唔似係咁啱得咁橋喎。

「唔好問喇。」佢拉走我:「啊姐請你食飯啦。」

等陣先。

我拉低佢:「咁龍叔呢?」

我無理由要佢自己食。

佢望住我後面:「龍叔?冇人喎。」

咩呀?

我轉身一望…

幾廿歲都走得咁快嘅?

我嘆氣:「行啦咁。」

當慳錢。
兩日一更咪幾好 唔使打搞伯母
伯母好忙,
我要幫輕下佢。
九十四.
雖然係佢請,但我都係帶佢去返同大家樂差唔多Level嘅街邊嘢。

我嗌咗個粟米肉粒飯,而佢懶得諗就直接跟我尾。

啊恩飲咗啖凍奶茶:「我請做咩唔食貴啲?」

冇呢個必要。

我將啲汁𢳂去啲飯到:「嘥咁多錢把撚咩?」

幾皮嘢同幾草嘢嘅嘢食擺落我個口到都一鳩樣,因為我都唔識欣賞。

佢嘴角輕輕揚起,笑到好似濃縮糖漿咁甜:「你話點就點啦,我冇所謂。」

望住佢呢個表情、呢個反應,我忽然覺得自己同《男人一生,只為尋覓一個肯同自己挨麥記》裡面個男主角一樣搵到個好女人。

佢係繼啊晴之後第二個比到呢種感覺我嘅女人。

要搵到一個覺得食飯三百蚊埋單唔係基本嘅女人,仲難過喺處女閪到搵條鳩毛出嚟。

雖然我已經有啊晴,但都可惜佢唔係我條女。

原因…你懂的。

被感動嘅我眼角默默咁落下一滴眼兒淚:「好。」

有時男人嘅一個「好」字,出現機率仲低過隻雞免費加鐘。

見到我咁嘅佢即刻皺曬眉:「你做咩啊?」

我呢個死要面嘅地盤佬根本唔夠膽認自己流馬尿,唯有將個責任推落啲沙塵到。

我苦笑:「頭先天台沙塵大,你知香港啲空氣質素架啦。」

聽到我咁講嘅佢拎起隨餐附送嘅紙巾,慢慢咁隊埋嚟。

我抓住佢隻手:「做咩啊你?」

唔係啊?

佢繼續Hold住嗰個同濃縮糖漿一樣咁甜嘅笑容:「你隻手污糟啊,我幫你抺啦。」

咁…好啦。

佢好溫柔咁圍住我對眼抺咗個圈,之後就將紙巾摺返原本咁擺喺枱面。

我皺眉:「黠解啊?」

做咩要將啲用完嘅紙巾整到冇用過咁啊?

「點解點解啊?」佢左擰右擰咁扮傻:「借部電話嚟Send個Message。」

你冇咩?

「做咩要借我嗰部啊?」我望住佢:「你自己嗰部唔得咩?」

我嗰部特別好用架?

佢嘆氣:「我電話冇電。」

哦…

我遞部電話比佢:「咁好啦。」

都信得過你嘅。

我成碟飯連飯後煙都搞掂曬,佢終於比返部電話我。

佢要登入又剩咁,應該搞得耐都合理嘅。

食完飯,又係時候做嘢。
Lm
是愛
九十五.
啊恩陪我行到樓下就見到龍叔,之後拍咗下我膊頭就轉身走。

我隊部電話比佢:「你洗唔洗Check下先?驚你唔記得咗登出。」

費事一間見到你啲私人嘢。

「唔洗啦。」佢推返部電話比我:「得架喇。」

咁由佢啦。

「咁我上返去做嘢喇。」我收埋電話:「有咩事我唔負責架。」

你話唔洗架,唔係我唔比啊。

「得喇,煩到閪咁。」佢反咗下白眼:「你幾點收工啊?啊晴話想你去搵佢。」

咁突然?

「真定假啊?」我苦笑:「少有喎。」

都好耐都冇見過佢。

呢啲應該叫冷戰?

「撚你把閪咩?」佢搖咗搖部電話:「你到咁上下打比我啦,我同你一齊搭船。」

佢轉身就走,我一嘢拉住佢。

「喂。」我沉默咗幾秒:「睇過。」

信唔過你。

「麻鬼煩。」佢撳咗陣就遞部電話比我:「自己睇。」

我接過電話一睇,個畫面就係佢同啊晴嘅IG聊天室。

晴:喂,搵你幫手做樣嘢得唔得?

恩:做咩?

晴:得閒幫我叫個傻仔入嚟,想見下佢。

恩:想幾時?

晴:冇所謂。

恩:做咩唔自己叫?

晴:你懂的。

恩:我會架喇。

真係冇撚我。

啊恩拍咗拍我膊頭:「既然佢咁問得,就直接比個Suprise佢啦。」

都冇話唔得嘅。

我比返部電話佢:「咁我一間打電話比你啦。」

送走佢之後,我帶住複雜嘅心情返上去開工。

到底我應該開心佢搵我,定係…我都唔知。

「仆你個街傻撚咗啊?」佢搶走我收緊嘅威也:「你當佢咩啊?」

比佢咁搞一搞,我個魂魄終於返嚟。

正常收威也就應該要整到圓形一餅嘢咁,但佢而家變咗藤咁沿住我隻手轉上去。

「傻鳩咗。」我苦笑:「而家整返好。」

我抆出嚟諗住整過嘅時候,龍叔一嘢搶走咗條威也。

龍叔開始用佢對摩打手收威也:「講個問題比我聽下啦。」

果然無嘢瞞得過龍叔。
九十六.
「可能要搞快啲,一間要出去。」我點煙:「冇啊,都係同條女啲嘢咋嘛。」

其實係我都唔知點講。

「睇你個撚樣都講唔出架喇。」龍叔嘆氣:「總之就記得及止損啦。」

講完同冇講一樣。

雖然我哋都算整得快, 但始終冇咗文叔真係差好遠。

電話響起,係啊恩。

我:你打嚟就啱喇。

正想同你講你今日唔去。

恩:你收未啊?等到變化石喇。

我:今日都係算啦。

恩:我屌啊!咁你想幾時去啊?

唔知點解,我覺得佢唔係好嬲。

我:星期六囉。

唔洗趕返去。

恩:咁你到時再Call我啦。

我:再講啦咁。

一Cut線,時間就嚟到禮拜六。

今日文叔喺到,所以我哋嘅進度可以話係極之理想。

我收工之後就同龍叔、文叔道別,自己嚟到碼頸。

啊恩喺隻船泊緊埋岸嘅時候打咗過嚟,啲時機可以話係計得啱啱好。

我:你打嚟就啱喇,我準備上船啊。

你最好就棟定喺碼頭等我,唔好要我等返你轉頭。

恩:我一間喺碼頭接咗你先。

咁就差唔多。

我:咁好啦。

到咗再見。

恩:你洗唔洗話買枝花咁啊?

都好啫。

我:想架,但而家咁夜仲有咩?

賣花嘅應該唔會開到咁夜架。

恩:你想就有架喇。

咁呢單嘢就靠曬你。

我:一陣見。

我收線之後就上船䟴咗差不多成個鐘,嚟到長洲一落船就見到啊恩。

佢都係嗰套衫、嗰頂帽,不過手上面就多咗枝玫瑰花。

「喂!」我行去佢身邊:「等咗好耐啊?」

通報咗架,等再耐都唔關我事。

「一陣咁啦。」佢遞枝花比我:「拎住啦。」

我接過枝花,之後就同佢一齊行去啊晴屋企。

我望住枝花:「你覺得佢收到會有咩反應?」

會唔會好似啲笑片咁開心到彈起呢?

「鬼知咩?」啊恩反白眼:「到時咪知囉。」

都係啫。

我哋轉入啊晴屋企條巷,見到眼前畫面嘅我差啲忍唔住屌咗出聲。
九十七.
上次就話純粹拍埋一齊就冇嘢好講啫,而家攬埋一舊仲要打埋車輪點計先?

「你都見到曬啦。」啊恩拍咗拍我膊頭:「綠帽最緊要除得快啊少年。」

道理我都明,但唔係下下都做到架嘛。

「我屌…」

我要爆喇!

「你黐線架?」我一嘢撳住我把口再拉走我:「你屌得幾大聲都冇架。」

咁又係。

我嘆氣:「咁你陪我飲酒都得啩?」

失戀飲酒一啲都唔過分吧。

「梗係得啦。」佢拍咗拍我膊頭:「你買啲酒去東堤嗰邊個沙灘等,我返屋企拎張墊出嚟。」

對住個海飲酒都幾正喎。

「咁你一間過嚟搵我啦。」我苦笑:「唔好走咗去啊!」

唔可以二次傷害我架。

我買咗兩打啤酒行去沙灘,諗住直接坐沙嘅時候就見到啊恩拎住張沙灘墊行埋嚟。

「整污糟條褲啊傻仔!」佢鋪開張墊:「快啲過嚟坐低啦!」

點知你咁快啫。

我拎住啲啤酒過去坐低:「藍妹啱唔啱啊?」

頭先唔記得問你鍾意邊隻。

「有咩所謂吖。」佢開啤酒:「唔通唔啱飲叫你買過咩?咁而家嗰啲點啊?倒曬落海啊?」

咁又係。

「純粹問下啫。」我開啤酒:「唔洗咁撚串嘅。」

我同佢碰咗下杯,咁就去咗半罐。

佢秤咗秤我罐酒:「你都好唔開心下喎。」

唔係點啊?

「第一次拍拖就比人戴綠帽。」我苦笑:「唔跳樓算係咁上下啦。」

我覺得自己都算冷靜。

「咁又係。」佢舉起我罐酒:「唔好講喇,飲啦。」

驚你啊?

我拎起啤酒:「飲咪飲。」

啤酒咋嘛,又唔係生命之水。

佢舉杯邀請我同佢碰杯:「睇你串得幾耐。」

再次碰杯,一罐就咁搞掂。

唔知點解,淨低嗰半罐浸味好似怪怪地咁。

我拎起另一罐啤酒,開完就呆咗咁望住啊恩。

「好熱喎。」佢摸住我塊面:「你唔掂喇?」

唔知點解,我突然好想錫落去。

應該係話…我直頭想執佢一劑。
九十八.
我吞咗啖口水,全力壓制性慾:「咩唔掂啊?」

把口硬,碌鳩仲硬。

都唔知罐酒係咁加咗料,而家碌鳩硬到鑽石咁。

「飲啦咁。」佢拎起罐酒:「等咩啊?」

面子要緊。

「怕你啊?」我一啖清曬:「飲咪飲!」

未擺低空罐,我已經暈到仆街。

「係咪唔得啊?」佢拎住袋啤酒起身:「行啦好冇?」

真係搞唔掂,都係唔好死頂好啲。

我撐住地下咁慢慢爬起身,而佢就喺身邊扶住我。

「你帶路啦。」我瞇埋雙眼:「比我唞唞。」

再行多幾步真係有機會直接暈低。

「都扶住咗你啦。」佢捉實我:「行啦。」

雖然我對你都唔係百分百信任,但無計啦。

「信你架。」我捉實佢:「話時話去邊架?」

差啲唔記得問。

「你咁樣仲想返去啊?」佢恥笑我:「去我到啦。」

你咁講又好似有啲道理。

「你點話點好啦。」我苦笑:「我而家成條死屍咁。」

你知我反抗唔到架。

「講少兩句啦。」佢嘆氣:「你一間暈低嘅話我拖唔到你返去架。」

知你想我收聲喇。

我用拉鏈拉埋把口,直至去到佢屋企。

佢將我揼上床:「你攤陣先,我去換件衫。」

我望住佢除低文青裝,著上…

蕾絲邊嘅黑色Bra同底褲。

你又搞咩啊?

佢爬上我到:「鍾唔鍾意?」

我諗住推開佢,但就比佢撳住咗。

一啲力都冇,睇嚟我真係飲大咗。

之後我就斷咗片,再擘大眼已經係朝早。

我摸咗摸上身:「我件衫呢?」

琴晚明明著住架。

啊恩拎住我件衫行埋嚟:「呢到啊。」

佢著住透透地嘅白色T-Shirt同真理褲,我隱約見到佢裡面著咗件蕾絲邊嘅黑色Bra。

「琴晚發生咩事?」我著返件衫:「都係唔洗喇。」

我應該估到。

「出嚟食嘢先啦。」佢喺出面嗌入嚟:「凍架喇。」

你唔講我都唔知自己肚餓添。

我行出去就見到枱面有兩碗魚蛋粉,應該有我份。

「多謝。」我喺佢身邊坐低:「咁你肯講未?」

真心好奇。

「講比你聽…」佢拎對筷子比我:「會唔會負責先?」

吓?
九十九.
「負咩責啊?」我開蓋:「你講清楚啲好喎。」

個蓋應該比佢開過嚟,冇冚實。

你講到一舊舊咁,好容易令人誤會架大佬。

「咁都唔夠清楚咩?」佢皺眉:「你中出咗我啊。」

吓?

我成個人定咗喺到:「點解我唔知嘅?」

真係一啲印象都冇。

「你琴晚搞完我就瞓到扯曬鼻鼾咁。」佢嘟長個嘴兼反白眼:「梗係唔知啦。」

可能我琴晚真係醉到斷曬片。

我嘆氣:「咁你想點啊小姐?」

不如直接啲?

「咁我又冇話想點嘅。」佢將隻手擺喺枱面托住個頭:「淨係想你做一樣嘢啫。」

咁好簡單啫。

「講嚟聽下。」我開咗對筷子嚟邊食邊講:「盡做比你。」

原諒小弟能力有限。

「好簡單架咋,唔洗咁大壓力。」佢挨埋嚟:「做我條仔。」

吓?

我抬頭:「點解係咁嘅呢?」

佢冇答我,淨係貼塊面埋嚟。

唔知點解,我好似琴晚咁好想錫落去。

「錫落嚟就當應承咗。」佢微笑:「三、二…」

唔洗你數埋一喇。

「你話點就點啦。」我一嘢錫落去:「但我仲未放低到佢,你唔介意咩?」

其實係著數嚟,只不過我過唔到自己嗰關啫。

「你覺得我會唔知咩?」佢摸住我個頭:「鬼叫我鍾意你。」

既然係咁…

我微笑:「食嘢啦。」

冇理由變咗我介意架嘛。

「知喇。」佢喺我耳邊吹氣:「你食完入房搵衫換啦。」

我聞一聞件衫先發現…

都真係幾臭下。

我食完嘢就行去佢間房到搵衫換,而佢就去咗廁所。

喺我搵緊下衫嘅時候,有人用毛巾揞住我把口。

我未嚟得切反抗,眼前已經得返一片黑。

我慢慢擘大眼:「咩事啊?」

直望就係佢睡房個天花板,即係話我喺佢張床上面。

我嘗試起身,但雙手好似比嘢扯住咗咁,望過去就見到有個手銬。

「你又玩手銬啊?」我苦笑:「啊恩!」
聽日就最後一章了
可以發表下感言
一百.
「嘈咩啫你?」全裸嘅佢企喺房門口:「你都未服務我。」

原來係咁。

「你都銬住咗我啦。」我苦笑:「你話點就點啦。」

我有得揀咩?

佢露出同Joker同款嘅詭異笑容:「咁就乖喇。」

呢個應該係佢情趣嘅一部分,但我梗係覺得有啲唔對路。

佢幫我起機、戴套之後就一嘢坐落嚟,跟住就係速度不快不慢、恰到好處嘅上下䟴。

可能係佢下面夠緊兼技術高超,都可能係我腎虧兼經驗太少。

總之我好快就射咗,啲精仲要倒流返出嚟。

至少我量多,如果唔係就真係死得人多。

「污糟。」佢拎紙巾嚟抺乾淨我碌鳩:「我去沖涼先。」

你係咪漏咗樣嘢?

「你咪走住先!」我叫停佢:「解返開啲手銬先啦大佬。」

射後不理乃做愛之大忌。

「傻仔。」佢喺我身邊坐低:「我有話做完就解咩?」

吓?

佢講完就行咗出去,我想問都問唔切。

我嘆氣:「咩料啊?」

而家諗再多都冇用,要等佢出嚟先問到。

經過漫長嘅等待,佢終於沖完涼。

「傻仔。」佢摸住我塊面:「你瞓得喺呢到就係我性奴。」

乜撚嘢啊。

我聽到呢到即刻四肢用力,嘗試扯爛啲手銬。

可惜佢啲手銬應該係同差佬用嗰隻同款,被我呢個地盤佬攻擊完都係絲毫無損。

「你唔係講真架嘛?」我苦笑:「我喎。」

咁睇得起我咩?

「呢啲嘢好主觀架。」佢錫咗我額頭一啖:「我鍾意你呢Type啊嘛。」

咁又係。

蘿蔔青菜,各有所愛啊嘛。

既然走唔甩,咁就問下你嘢啦。

我苦笑:「你幾時開始有呢個諗頭?」

係我同啊晴差唔多分手就有?定係一識我就有?

「由你識啊晴開始,一切已經計劃好。」佢摸住我個頭:「你走唔甩架喇。」

你計劃好?

我皺眉:「咁點解你會比我同啊晴一齊?」

做咩要嘥咁多時間?

「姊姊嘅嘢,要互相分享架嘛。」佢微笑:「咁啱好佢鍾意青頭仔,而我就鍾意大隻佬。」

共享男人啊而家?

我嘆氣:「咁啊晴對我做嘅嘢係⋯」

佢冇比我講埋落去,直接打斷咗我。

「唔好諗咁多啦傻仔。」佢彈咗我額頭一下:「佢只不過係幫我訓練緊你。」

比我幻想下唔好咩?

我苦笑:「我幾時走得?」

其實我知答案。

「唔好諗咁多啦傻仔。」佢摸住我個頭:「攤攤下就慣架喇。」

可能係啩。

我苦笑:「嗯。」

唔知大家諗唔諗得通呢?

又或者有冇搵到線索呢?

歡迎打賞/donate
payme-cashout-secure.hsbc.com.hk/paycode.html?page=paycode&token=8wrnZeW4ZMBKcs6nXYwvtw
所以呢?
最後跟咗呢個一齊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞