沙頭角與長洲的距離(重修版)

211 回覆
3 Like 24 Dislike
八十一.
我而家都唔知點算好,咩都講嚟聽下當係接收意見囉。

「你咁鬼高,我講你都聽唔到啦。」佢Yup咗Yup手:「踎低啲啦。」

咩啊?

「你講大聲啲咪得囉,你蚊嚟架?」

講嘢大聲唔到架你?

「唔係啊,天機不可洩漏啊。」佢怒睥我:「快啲啦!」

唉,好啦好啦。

我踎低:「想講咩啊?」

佢喺我耳仔到用對手整咗個傳聲筒,而個嘴就貼住個傳聲筒。

「我講架喇。」佢放輕聲。

有冇咁秘密啊?

「你講就講啦。」我反白眼:「搞咁多。」

嘥曬我啲時間。

傳聲筒唔見咗,隨之而嚟嘅係佢個嘴。

佢錫咗我塊面一下就即刻退開,而我就石化咗。

我可以感覺到啲血衝曬上個頭到,兩邊面熱到好似貼咗暖包落去咁。

如果而家有塊鏡,我應該一照鏡就會見到關公。

「有冇咁誇張啊?」佢忍住笑:「紅到成舊蕃茄咁。」

大佬你嚟得咁突然,點接啊?

「有咩?」我摸咗下塊面:「唔關你事,熱得滯啫。」

熱,咁咪紅囉。

有幾出奇啫?

「啲海風打埋嚟幾涼下架喎,咁都熱咩?」佢用質疑嘅眼神望住我。

唔得架咩?

「我寒啊嘛。」

我寒,咁咪怕熱囉。

「你話點就點啦。」

喂,你咁唔得架喎。

「又話有意見嘅,呢個就係意見啊?」

呢個算係啲咩意見?

「有意見架,不過未講。」

咁你快啲講啦。

「喺到搞咁多,都冇重點嘅。」

一啲實際作用都冇。

「你真係想聽咩?」

好煩啊你,成個佛經機咁不斷重複。

「都話咩都講嚟聽下啊屌!」

對住你真係會燥架喎!

「講咪講囉,咁惡做咩啫?」

語氣重咗。

「Sorry,你講啦。」我放輕把聲。

對住女人係應該溫柔啲嘅。

「咁我講架喇,你唔好嚇親。」佢吸一大啖氣:「不如考慮下我。」

又嚟?

「你第二次問喇。」

你知我會點答架。

「我想做你條女。」佢嘆氣:「你做咩係都要比人玩啫?」
八十二.
我都想知。

「留名等你比答案我。」

我唔想諗,都諗唔到。

「你知我想講咩。」

知同想唔想,係兩樣嘢。

「走先喇。」我彈走煙頭:「有咩留返下次講啦。」

你再問我都答你唔到。

我從佢身邊行過,嚟到碼頭門口。

「喂!」

又點啊?

「快講,我就嚟冇船搭。」

唔想去啊晴到過夜。

「下次係幾時?」

我撚知。

「搵日啦。」

有緣就會見到,無緣就收皮。

「搵日即係幾時?」

其實都唔難。

「啊晴住喺到,大把機會。」

你急咩啫?

「咁…下次見。」

我遞咗下手,之後就頭也不回咁入閘。

//

「聽日陪我去睇藝術展。」

呢個係啊晴喺禮拜六Send嚟嘅Message。

「你認真?」

你唔係講緊一堆波點嗰個啊嘛?

「我又唔會嫌你睇唔明。」佢Send張圖過嚟:「呢個展。」

仆你個街,真係畫波點嗰個。

「我到時喺中環碼頭等你?」

「晏晝三點,睇完食埋夜晚先返去。」

「好。」

「我買飛。」

「我買?」

「你陪我,唔洗你比。」

「好。」

成個對話嘅每一句都係重點,冇一隻字係多餘。

或者我唔應該講出嚟,但講咗嘅嘢點都收唔返。

自從我講完個故事之後,我哋嘅對話就變成咁。

慳水慳力慳時間,但愛情唔應該係咁。

奈何我何奈於佢,話曬佢食住我。

準確嚟講係我自願比佢食住,雖然我唔想。

不過事實就係咁,我可以點?

//

「我到咗。」

「咁早?」

約三點,但我一點就到咗。

「冇,想行海旁。」

我唔洗散步,但我要散心。

啲人話行下海旁個人會放鬆啲,希望係堅。

//

我沿住海旁行咗陣就已經忍唔撚住,差啲原地進化做憤怒鳥。

啲海風吹埋嚟又凍,條路又塞滿曬人。

到底係邊撚個話行海旁會開心啲架?

真係谷鳩氣,都係返去碼頭等好過。

//

可能係因為我比咗壓力佢,所以佢兩點半就到咗。
八十三.
「行喇。」佢直接從我身邊行過。

幾好吖,慳返啲時間。

「搭咩架?」我從後跟上。

完全唔知M+喺邊。

「搭鐵啊,行啦。」佢越行越快。

雖然我跟到,但唔建議囉。

「行咁快趕住去投胎啊?」我暗串佢。

我唔會攰架,我驚你攰咋。

「你又啱啫。」佢放慢腳步:「我一早買咗飛,過去又好快。」

咁咪啱囉。

「慢慢行,當睇下風景都好啊。」

好多時行慢啲都係為咗方便傾計,但我哋冇計傾。

腳步放慢,尷尬加倍。

何光武你真係多口,搞串曬個Party。

//

經過悄然無聲嘅幾個字,我哋終於嚟到M+。

一踏入正門,我已經見到不遠處有個黃色底、黑色波點嘅展品。

可能係我有密集恐懼症嘅緣故,真係望多一眼都想嘔。

尊重嘅,但真係搞唔撚掂。

「你去坐低等陣先,我去拎飛。」佢行去隊尾。

我環顧四周,用咗一陣先搵到一千零一個位。

講真,我唔知坐唔坐好。

我望多一眼已經想嘔,但個位對撚住個展品。

我望一望條隊,再望一望個位。

還掂都係要等,我都係坐低撳電話啦。

我擰轉面急步行過去,一坐低就即刻抆部電話出嚟撳。

為求見唔到面前個展品,我將部電話有幾低就擺幾低。

我個頭耷到就嚟可以摺埋,個姿勢同鬼故裡面嗰啲差唔多。

過咗陣,啊晴終於拎住飛嚟到我面前。

「行啦。」佢踢咗下我。

講真,一間都唔知點算。

話曬主題係佢,我估應該周圍都係佢。

比波點包圍…我無辦法想像。

我照舊擰轉面咁起身:「行啦。」

佢喺前面開心咁大步大步行,而我就喺後面撳住電話、極度恐懼咁跟住佢。

如果要為此行伏嘅程度比一個分,我會比一萬分。
八十三.
「行喇。」佢直接從我身邊行過。

幾好吖,慳返啲時間。

「搭咩架?」我從後跟上。

完全唔知M+喺邊。

「搭鐵啊,行啦。」佢越行越快。

雖然我跟到,但唔建議囉。

「行咁快趕住去投胎啊?」我暗串佢。

我唔會攰架,我驚你攰咋。

「你又啱啫。」佢放慢腳步:「我一早買咗飛,過去又好快。」

咁咪啱囉。

「慢慢行,當睇下風景都好啊。」

好多時行慢啲都係為咗方便傾計,但我哋冇計傾。

腳步放慢,尷尬加倍。

何光武你真係多口,搞串曬個Party。

//

經過悄然無聲嘅幾個字,我哋終於嚟到M+。

一踏入正門,我已經見到不遠處有個黃色底、黑色波點嘅展品。

可能係我有密集恐懼症嘅緣故,真係望多一眼都想嘔。

尊重嘅,但真係搞唔撚掂。

「你去坐低等陣先,我去拎飛。」佢行去隊尾。

我環顧四周,用咗一陣先搵到一千零一個位。

講真,我唔知坐唔坐好。

我望多一眼已經想嘔,但個位對撚住個展品。

我望一望條隊,再望一望個位。

還掂都係要等,我都係坐低撳電話啦。

我擰轉面急步行過去,一坐低就即刻抆部電話出嚟撳。

為求見唔到面前個展品,我將部電話有幾低就擺幾低。

我個頭耷到就嚟可以摺埋,個姿勢同鬼故裡面嗰啲差唔多。

過咗陣,啊晴終於拎住飛嚟到我面前。

「行啦。」佢踢咗下我。

講真,一間都唔知點算。

話曬主題係佢,我估應該周圍都係佢。

比波點包圍…我無辦法想像。

我照舊擰轉面咁起身:「行啦。」

佢喺前面開心咁大步大步行,而我就喺後面撳住電話、極度恐懼咁跟住佢。

如果要為此行伏嘅程度比一個分,我會比一萬分。
八十三重覆咗
手殘
八十四.
佢喺我前面好專注咁睇展品,而我就跟喺佢後面好專注咁撳電話。

作為一個嚟睇展覽嘅人,我絕對係零分。

但作為睇展覽嗰個嘅跟尾狗,我絕對係滿分。

//

「喂。」佢停低。

你唔係諗住問我嘢啊?

「咩事?」我抬頭望住佢。

你唔好問咁複雜啊,我唔識架。

「你感唔感受到呢個作品嘅感染力?」佢翹埋雙手,認真咁望住牆上面嘅一個展品。

當女人提出咗一個你唔識答嘅問題,你只有一樣嘢可以做。

「感受到,絕對感受到。」我點頭:「唔錯唔錯。」

就係肯定佢先,仲要好強調嗰隻。

「你感受到啲咩?」佢追問。

既然我冇辦法用正常途徑去回答呢個問題,我決定要嘗試用幽默化解。

「肺炎,我感受到肺炎。」

對唔住,我自己都笑唔出。

幽默感呢家嘢,真係唔好夾硬嚟。

佢反咗個白眼:「你嗰個叫感染,唔係叫感受。」

係差少少,但都唔洗反白眼啊嘛?

「你真係呢。」佢嘆氣:「叫你嚟陪我睇,你都唔睇嘅。」

我屌啊,你明知架喎!

「我都唔識。」

你叫我陪你,我而家咪陪緊你囉。

「咁我搵你嚟做咩?我求其搵個都得啦。」

你都咁講啦。

「咁你咪搵囉。」

咁我都冇必要喺到啦。

「好,我而家就行。」佢轉身:「你講架,你唔好後悔。」

咪撚行啦。

「跑啦,跑快啲添呀!」

真係躁架喎。

唔陪你又嬲,陪咗你又嬲。

//

「聽聞你哋鬧咗交喎。」啊恩Send咗個Message嚟。

你咁快收到風嘅?

「就琴日咋嘛。」我覆佢:「但你點知架?」

我見佢又冇PO IG公審我,你而家又差唔多係佢仇人咁滯。

「冇啊,佢今日成日都冇提起你。」

有冇咁勁啊?你柯南嚟架?

「不過…咁又點?」

我做唔到啲咩,都唔想做啲咩。

「還掂你多多少少都有啲唔開心架喇,睇下你收工想唔想飲返杯囉。」

都可以嘅。

「冇特別意思架嘛?」

不過最好答咗呢條問題先。

「冇啊。」

咁就得喇。
八十五.
「我大概八點喺中環收工,你想喺邊等?」我喺電話問佢。

「地鐵站?」

「好。」

//

佢打電話過嚟:「我到咗喇,你喺邊啊?」

咁快?

「我仲有啲距離,你喺邊個出口?」我邊行邊講。

其實差好撚遠,不過唔係咁好意思講出嚟。

有時人係需要善意嘅謊言,話曬真話通常都難聽過粗口。

「D出口啊,你到咗應該就見到我架喇。」

//

我行樓梯落緊D出口嗰陣仲諗住打電話比佢,但我落到去就發現冇呢個必要。

佢企咗喺碌柱隔離撳電話,同漆黑中嘅螢火蟲一樣咁顯眼。

佢照舊都係極度文青風嘅襯衫同埋嗰頂畫家帽,真係盲嘅都認得出。

我嚟到佢身邊:「我飲少少架咋,聽日仲要返工。」

一間仲要搭的士先返到去。

「咁要快啲行喇。」佢行上樓梯:「我哋仲有個地方要去。」

唔係去飲酒咩?

我皺眉:「仲有邊到要去?」

我有啲疑惑,但都係跟咗上去。

佢微笑:「到咗你咪知囉。」

就睇下你有咩搞。

//

我跟住佢嚟到一條後巷,牆上面有一堆整齊排列嘅排水窿。

「嚟呢到做咩?」我越睇越迷。

又話到咗就會知嘅?

佢撳住我膊頭,喺我耳邊細聲講:「幫手。」

佢講完就開始伸手入啲排水窿,好似喺到搵緊嘢咁。

其實我唔知佢搵緊咩,更唔知收埋喺邊。

不過基於禮貌,我都有扮下嘢。

//

「搵到喇。」佢從後行過嚟喺我耳邊細聲講。

終於,都唔知搵咗幾耐。

我轉身一望就見到佢咬住枝好幼嘅手捲…

等陣先。

「草嚟架?」知道唔對路嘅我都放輕聲。

唔怪得要搞到咁秘密啦。

「諗多咗喇。」佢點火:「普通嘢嚟。」

聞落又真係冇咩怪味,信住你先。

「要唔要啖?」佢將枝嘢遞比我:「好少架咋。」

既然你都問埋出口,咁就試下啦。

我驚驚青青咁吸咗啖,又真係同食煙冇咩分別。

我吸多兩啖就將枝嘢比返佢,而佢將淨低嗰啲食曬就將個煙頭直接彈落地下。

「跟住我,啊姐帶你去飲酒。」佢把聲聽落懶咗好多。

唔理咁多喇,去飲酒。

IG有好多嘢睇架
八十六.
//

「你哋其實嘈咩?」佢啜咗啖酒。

我都唔知係咪我錯。

我嘆氣:「前排咪有個藝術展嘅…」

佢聽到即刻笑到連酒都噴埋出嚟,直接零尊咁打斷咗我。

「Sorry。」佢抺咗抺嘴:「佢唔係叫你陪佢去啊嘛?」

我都咁講出嚟啦。

「擺到明就係啦。」我苦笑:「早知就唔去。」

逃避雖可恥,但有用。

「冇用架。」佢拍咗拍我膊頭:「你去同唔去都係死。」

你咁講又錯唔曬嘅。

「去又嬲,唔去都係嬲。」我擰咗擰頭:「呢單嘢冇正確答案架。」

簡單啲嚟講就係行咗入掘頭路。

「不過我都同情你。」佢撳住額頭:「我真係唔識欣賞嗰堆波點。」

吓,你唔係都鍾意藝術嘢架咩?

我O曬嘴咁望住佢:「你又唔識欣賞?」

真係估你唔到喎。

佢一臉無奈咁望住我:「你鍾意女人,但係咪咩女人都鍾意先?」

你都黐黐地架。

我忍唔住送咗兩隻中指比佢:「梗係唔係啦,你當我雜食性動物啊?」

等我試下拋書包先。

「唔係當你係,係你根本就係。」佢撳住個嘴:「人係雜食性動物嚟。」

碌柒,拋錯嘢添。

我放棄解釋:「總之就唔係個個都鍾意啦。」

我份人好有要求架。

佢撳住個嘴忍笑:「我知,如果唔係點會A0啊?」

你好似串緊我,但又好似讚緊我。

「A0無罪架喎。」我搲咗搲下巴:「有要求係好事嚟架。」

冇要求咪即係狗公囉。

佢托住頭咁望住我:「咁你有咩要求架?」

呢層我都唔知喎。

我決定交啲行嘢出嚟:「白滑大波,跟住個樣要…」

我估佢都聽得出,因為佢一巴車咗落我手臂到。

「唔係要呢啲啊死淫蟲。」佢做出意大利人嘅經典手勢:「我想聽內在啊。」

如果講內在嘅話…

我合埋眼諗咗陣:「最好就鳩鳩地,仲要玩得嘅。」

大概係咁。

佢好得戚咁笑咗下:「咁似講緊我嘅。」

件事唔係咁架。

「比你咁講一講,又好似真係。」我下意識坐咗遠少少:「但真係唔…」

喂,比我講埋先啦大佬。

「兜咩啫?」佢撳住我個嘴:「你都講咗啦。」

可唔可以冷靜少少?

佢下一秒嘅行動話比我聽…唔得。卜
八十七.
佢一嘢錫咗埋嚟,之後又扮咩事都冇發生過咁繼續飲酒。

佢咬住枝飲管:「做咩唔飲啊?」

不如你問下你做緊咩啦?

我無奈咁苦笑:「比你嚇親啫。」

你個標準同我個標準都好唔同吓喎。

佢縮咗縮膊頭,微微一笑:「而家廿一世紀喇,唔好咁Out啦。」

睇嚟我呢個老坑都係時候跟上時代嘅步伐。

「咁咩係有意思,咩係冇意思?」我攪咗下杯酒:「如果你呢嘢有意思,又係咩意思?」

等啊叔學下嘢都好。

「唔知呢,你估下。」佢伸咗個懶腰:「你慢慢就會知架喇。」

答完好似冇答咁。

「頭都痛撚埋。」我郁咗郁枝飲管:「飲酒啦。」

再咁諗落去真係變諗樣都似。

//

我將空酒杯推埋一邊:「埋單啦。」

都係時候返去。

「你陪我過去搵人,呢到就我請。」佢伸出右手:「得?」

陪你搵個人就洗少成百蚊,何樂而不為?

我毫不猶豫咁握咗落去:「掂啦。」

今日又小賺一波。

//

我點煙:「比我食埋枝煙先。」

飲完酒食枝煙,合理。

佢伸手:「比枝嚟?」

梗係得啦。

我拎一枝比佢,之後再拎火機出嚟諗住幫佢點火。

咬住枝煙嘅佢推開我個火機,挨過嚟用我枝煙嘅火點煙。

「呢下又係咩意思?」我彈一彈煙灰:「有火機做咩唔用呢?」

個火機大把油,唔洗同我慳架喎。

「有煙點,做咩要用火機呢?」佢吹啖煙落我塊面到:「冇咩意思。」

原本冇咩道理,但你講出嚟又好似有啲道理。

//

見行緊個方向有啲唔對路,我決定要問下佢咩事。

「喂,你拉我去邊啊?」我拉停佢。

我有合理理由懷疑你拉緊我去賣豬仔。

「去Club囉,做咩啊?」佢拉我埋一邊:「你唔係話OK架咩?」

喂。

我皺到眉頭可以夾死烏蠅:「冇聽你講過嘅。」
八十八.
「喺Club返工咋嘛,有幾出奇?」佢拍咗下我膊頭:「行啦,嘥曬啲時間。」

咁你又冇錯嘅,都係打份工啫。

「行啦咁。」我望咗望錶:「嗱嗱臨搞掂佢。」

我慣咗少瞓,唔係唔瞓。

//

「啊聲!」佢向住門口著曬西裝、Gel曬頭嘅靚仔打招呼:「好耐冇見喇。」

靚仔過嚟同佢輕輕攬咗嘢,之後就例牌式寒喧咗陣。

「話時話你個Friend呢?」佢伸咗個懶腰。

邊個啊?

「你講緊邊個啊?」啊恩笑咗聲:「我有好多Friend架喎。」

係囉,所以係邊個啫?

「屌你講呢啲。」啊聲撞咗撞佢:「咪啊晴囉,佢以前成撚日落嚟架嘛。」

我一早知但唔信,不過而家都唔到我唔信。

「佢落嚟飲酒咋嘛,講到人咁衰架。」佢指住啊聲個褲袋:「罰你請我食煙!」

咁你又冇錯,Club都算係酒吧。

「講閪咩,佢次次都一個入兩個出架。」佢抆包煙出嚟:「拎去啦,成日食煙又唔買。」

喂,呢個又係咩料?

啊恩拎咗技就遞咗包煙比我,我拎咗枝就還返比啊聲。

啊聲拎個Zippo火機出嚟點曬三枝煙,之後就玩咗幾個花式先收返埋。

「我出嚟先食就費事買啦。」啊恩呼出煙圈:「搲你一兩枝啫,唔係咁都介意啊嘛?」

嗱,咁我就唔同意喇。

「小數怕長計啊。」我成啖煙直吹落佢塊面到:「一日一枝,三蚊一枝,一個月就九十蚊,一年就成千蚊架喇。」

一年一張金牛,過多幾年財富自由都仲得啊。

「你咁又唔啱啦,吹到我成塊面都係煙味。」佢還返大大啖比我:「做人唔可以咁小氣架嘛。」

咁又係嘅,男人咁小家唔多掂。

「話時話呢個你條仔嚟架?」啊聲問:「點叫你啊師兄?」

喂,好撚大誤會啊呢單嘢。

「叫我啊武得喇。」我遠離啊恩兩步:「不過我係啊晴條仔。」

啊聲聽到就瞬間爆笑,而啊恩就好有禮貌咁忍住。

「上次聽到有人自認係佢條仔已經係56K上網時代嘅事。」啊聲笑到拍曬心口:「除咗戇鳩應該都冇咩形容到你。」

喂,串咗少少喎老細。

「我有溝佢架,不過佢唔受咋嘛。」佢向啊聲打咗個眼色:「我好過啊晴好多啦吓嘛?」

呢個我唔知啦,唔係好熟你。

「呢啲梗架啦。」啊聲淫笑:「咁喎。」

呢個我認同,係正嘅。

我好有禮貌咁微笑回應:「咁但係唔可以咁架嘛。」

我唔係見到靚女就上架。

「係咩?你哋應該下個禮拜六就分。」啊聲彈走煙頭:「做嘢先。」

我都覺…等陣先。

你點解咁肯定係下個禮拜六?

我想追問,但佢已經行咗入去。
幾時先有文
原來有人
即到
頭先瞓著咗
八十九.
我成頭問號咁望住啊恩:「點解係下個禮拜六?」

連準確時間都講到,一定有啲嘢。

「你唔好咁執著啦。」啊恩拍咗拍我膊頭:「講下笑啫。」

今次又係我咩?

我搲住頭咁講:「又係我諗多咗咩?」

唔係佢講多咗咩?

「係。」佢用力咁扤咗下頭:「你仲問嘅話呢,就天亮架喇。」

誇到你呢,逃避問題就逃避問題啦。

「你點話點好啦。」我嘆氣:「我去搭的士。」

爭取睡眠時間啊大佬。

我轉身行咗幾步,之後又比佢拉住咗。

佢清咗清喉嚨:「喂,嗰個呢…」

等我估下。

我指住佢:「想黐車坐係咪?」

仲有嘢講我都唔聽架喇。

「咁你都估到?」佢忍唔住笑咗出聲:「咁你估唔估到去邊先?」

你咁夜就一定唔會趕返去架喇,不過呢…

我好無奈咁望住佢:「再估就天光架喇,總之順路就跟埋嚟啦。」

成個香港咁撚多區,閪知啊?

「邊到最順路啊?」佢拉住我行:「行住講啦。」

連自己要去邊都唔知,真係呢。

我講笑咁講:「我撚知咩,去我屋企吖笨!」

我撚知有咩酒店咩,又唔係食女帝。

佢嚟到的士站隊尾停低:「喂,我OK喎。」

仆街,講錯嘢。

「你認真咩?」我笑咗聲:「要拎紙皮打地鋪架喎,你又OK啊?」

我就唔信你咁都OK。

佢行前幾步:「我OK架,慳錢啊嘛。」

錢真係人嘅最大推動力。

不過咁…

我打咗個喊露:「你問下啊晴批唔批先啦。」

始終都要問下佢意見先嘅。

「得啦。」佢拎部電話出嚟:「而家即刻問。」

順便睇下啊晴仲在唔在意我。

//

佢Show個Mon比我睇:「搞掂。」

晴:OK啊。

既然係咁,我都冇嘢好講。

佢收埋電話,而我哋都終於排到。

我突然勁眼瞓,上車講完去邊之後就瞓著咗。

//

啊恩拍醒我:「喂,到喇。」

我捽咗捽眼,比完錢就比佢拉咗落車。
文呢?
即做
九十.
呢到一盞街燈都冇,黑到伸手不見五指。

不過我一早行到熟曬,合埋眼都識行。

我一落車就向屋企進發,而佢就喺後面抆住我衫角。

我擰轉頭;「做咩啊?」

阻人返歸,如同屌人老母閪。

「你趕住投胎啊?」佢匿喺我後面:「呢到黑撚到咁,顧下我啦大佬!」

唔記得咗你係第一次嚟添。

我開電話電筒:「咁樣得喇啩。」

唔得我都冇計架喇。

「唔掂喎。」佢擰咗擰頭:「我抆住你件衫行啦。」

你夜盲架?

「唉,好啦好啦。」我遞手:「翹住啦,你咁抆法抆爛件衫都未行到。」

件衫平嘢嚟,不過費事又買啦。

「嗱,你叫架。」佢翹住我:「唔好話我抽你水啊。」

我屌你啦。

我反白眼:「你當我女人啊?」

得女人先屈到人老強架大佬。

//

「嘩屌!」佢嚇到跳起:「蜈蚣啊!」

又咩事啊?

我望落地下,見到有隻蜈蚣喺我前面劃過。

我檻過隻蜈蚣:「有幾出奇啊?」

荒山野嶺不嬲都有各種奇異生物架啦,開埋生物頻道都仲得啊。

啊恩檻過隻蜈蚣之後棟喺到望住佢:「你唔踩死佢?」

你都黐線架。

「佢又唔係嚟咬鳩你,做咩要踩死人啫?」我拉走佢:「比啲愛心啦人類。」

而家啲女人咁兇殘架咩?

「哦。」佢清咗清喉嚨:「你話點就點啦。」

我聽得出佢好唔gur,不過由佢啦。

我嘆氣:「你哋啲市區人唔明架喇。」

都唔識同其他生物共存嘅。

雖然我講得好偉大,但事實係啲奇異生物殺極都殺唔曬,所以同佢共存係唯一而且雙贏嘅解法。

//

「你沖唔沖涼啊?」沖完涼嘅我將幾張紙皮鋪落地下:「你唔沖我就閂熱水爐架喇。」

我再唔瞓就唔洗瞓,你自便啦。

「你開住佢啊。」佢坐落張紙皮到:「我撳多陣電話就沖。」

你喜啦,總之我瞓先。

//

啱啱起身,伸個懶腰先…

「啪!」

我打到啲咩?

我轉身一望…

頂你啊!
啱啱先起身
樓主係咪儲起啲文 等有人問先po
唔係
係手速真係慢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞