沙頭角與長洲的距離(重修版)

211 回覆
3 Like 24 Dislike
https://www.penana.com/user/103219
回站看小說
差別Day1
五十五.
喺龍叔架車上面,我依然都係諗緊佢啲嘢。

我竟然冇辦法好似以前咁一上車就咩都唔記得。

龍叔見我好似死老豆咁款,忍唔住開聲:「搞咩啊武仔?」

「我…」我諗咗陣:「冇嘢啊。」

我驚佢笑鳩我。

男人係咁要面架喇。

佢送咗隻中指比我:「快啲講啦。」

你逼我都唔會講架喇。

「唔要。」

除非你說服到我。

過咗陣,佢停咗架車喺路邊。

「做咩啊?」

你又有咩陰謀?

「我就唔會冒呢個險嘅。」

吓,又有咩險要冒?

「唔明。」

定係你又有方法Chok我講嘢?

「一個人唔開心呢,就好容易做錯嘢嘅,更何況我哋份工咁危險。」

即係話我返工一定要開心?

「邊會啊?我跟咗你咁多年。」

呢啲明明就係經驗問題。

「嗱,經驗再好但心情差,都係含撚架。」

唔該說明下。

「例如?」

冇概念。

「一條技術好但心情差嘅女,佢係一定會鳩咁嚟,然後你就鳩都斷。」

我未試過。

「唔明。」

所以唔知。

「我唔理,總之你唔講我就唔開車。」

頂你啊!出矛招都得嘅!

「一邊行一邊講得唔得啊?」

我現正作出無謂嘅掙扎。

「唔得。」

玩到咁絕?

「唉,我講喇。」

我都冇得揀。

「琴日我條女話要畫畫嚟唔到,但係之後有人同我講咗啲嘢。」

就係所謂嘅證據。

「琴日嗰個真係唔係你條女嚟架?」佢用質疑嘅眼神望住我。

講你又唔信。

「真係唔係啊。」

雖然我身邊又真係冇女性朋友。

「咁琴日嗰個係邊個嚟?」

你終於問呢樣嘢,等咗你好耐。

「佢係我條女嘅朋友,都…」

佢打斷我:「都係同你爆料嘅人。」

龍叔果然心水清。

「咁你點睇?」

呢個先係重點。

「我覺得係你條女裝你彈弓。」

點解要咁做?

「咁做有咩好處?」

試到我係咩人?

「唔知佢啊,不過啲女人係咁架喇。」
五十六.
有冇咁黐線啊?

「佢會唔會咁快懷疑我啊?」

啱啱先一齊,點會?

「同埋佢個彈弓點裝法?」

搵啊恩嚟係美人計?

「龍叔我閱女無數都覺得條女唔差,換著你呢啲傻仔見到一定精蟲上腦,冇房都拉入草叢執返劑先。」

的確,大部分男人見到佢呢個Level嘅女都忍唔住上。

「但我有分寸架嘛。」

但我唔係嗰種人囉。

「咁佢唔知啊嘛,你哋一齊咗好耐咩?」

駁唔刀。

「你都啱。」

但要試我,唔係代表佢唔信我咩?

「咁話時話你琴日有冇送人哋返去?」

話時話,我哋好似就嚟遲到。

我睇咗睇錶:「不如行住講?」

龍叔睇咗睇電話:「碌柒,最衰都係你條撚樣。」

好似係你負責揸車架喎。

「咁行啦好嗎?」

佢冇答我,擺返好部電話就開車。

「咁你有冇送人返屋企?」

原本唔想。

「最後都係有送,不過係送上酒店。」

聽到酒店呢兩隻字,龍叔即刻用淫賤嘅眼神望住我,仲舔咗舔脷。

「點啊,食得和唔和味啊?」佢用油膩過豬油嘅聲線問我。

你條死淫蟲真係。

「冇啊,咩都冇搞啊。」

我估你都唔信架喇。

佢用一個質疑嘅眼神望住我:「咁做咩要送上酒店嘅?」

人哋叫酒店,唔係叫炮房,唔一定係要扑野先去得。

「佢住長洲,琴晚太夜冇船搭。」

返唔到屋企,唔通叫佢瞓街咩?

「咁做咩唔帶佢去你到瞓?又要人嘥酒店錢。」

帶佢返你屋企啊笨!

「你都黐線嘅!」

都話佢佢係我條女嘅朋友,而家「妻之朋友即是炮友」啊?

「咁如果你呢單嘢就算做咗都係得當事人知呢?」

咁講嘅話…我都唔知自己會點做。

「我可能真係會上咗先算。」

因為你都講到咁。

「咁咪係囉。」

但係…

「我唔係因為愛去做囉,而係純粹為咗發洩嗰下性慾。」

性同愛分開呢樣嘢喺呢個時代應該唔係啲咩特別嘢啩?
五十七.
我想砌佢同我愛佢係兩個層次嘅嘢嚟,就好似我想砌三上悠亞但我唔會想同佢一齊。
我會咁諗純粹都係聽得多,然後就有自己諗法。
所以就算我讀書少,我都會膽粗粗咁自稱自己係「吊船界哲學家」,因為我對好多嘢都有自己嘅諗法。
有另一半嘅人都可以有FWB、SP、SL、ONS,冇另一半嘅就更加唔洗講啦。
朋友扑得,搵個專做炮友又得,搵個淨係For今晚嘅都得,搵埋秘密情人都仲得,得咗。
以上一代嘅思維嚟睇就全部都當係不忠架喇,但而家嘅人竟然慢慢咁接受咗呢啲嘢。
雖然呢樣嘢從來都冇絕對嘅對同錯,但都證明咗而家嘅人都開放咗好多,而且都分得清每一段關係嘅界線喺邊。
作為一個FWB嘅界線係Friend。
作為一個SP嘅界線係Sex。
作為一個SL嘅界線係Sercet。
作為一個ONS嘅界線係One night。
「你唔會淨係要佢嗰一次咁簡單架。」龍叔冷笑一聲。
望住佢滄桑嘅面容、意味深長嘅冷笑,我相信佢仲有好多可歌可泣嘅往事未同我講。
「我覺得我分到,又或者我根本唔會做啲對佢唔住嘅嘢。」
佢係我初戀嚟架,只不過你用假設性問題做鳩我咋嘛。
「你個傻仔,你估你真係聖人咩?」
咁又唔係聖人嘅,純粹係有啲自制力咁解。
「咁你都講到完全唔會有人知,邊有可能唔食?」
送到埋嘴邊,唔通唔食咩?
現實啲嚟講,住喺長洲嘅啊晴都好難撞破我做衰嘢。
「如果咁諗嗰個唔係你呢?」
你意思係…
「佢都背住我做咗啲嘢?」
佢可能真係冇畫畫而去咗做其他嘢?
「我想咁講好耐,不過費事你唔開心啫。」
咁你有咩高見?
五十八.
「咁我點算好?」
我都唔知點好。
「首先,佢個Friend未必係間諜,就算係都係動咗真情嘅間諜。」
動咗真情嘅間諜?
「唔明。」
真係好亂。
「佢爆料比你似係想挑撥離間。」
即係…
「佢對我有啲嘢,同一時間我條女都喺背後做咗啲嘢?」
會唔會啊?
「可能係架。」
拍戲都冇咁痴線喎老細。
「我又唔係靚仔,更加唔係有錢佬,有必要咩?」
爭個地盤佬?你會唔會對我太有信心啊龍叔?
「關咩事啫?」
你咁講,我又真係駁唔刀。
連乞衣都有人鍾意,地盤佬有人鍾意有幾出奇?
「咁你想點啊而家?」
我都唔肯定,但…
「我想去自己睇下先。」
但應該點?
「你想去自己睇下?」
係啊。
「有咩建議?」
佢笑住咁擰咗擰頭,似係恥笑緊我。
「今日收好早,你搭入去視察下囉。」
認真咩?
「唔係咁好啩?」
好似好唔信佢咁。
「比佢撞破咪話比Suprise佢囉。」
有計劃架喎。
「咁如果冇比佢撞破呢?」
既然係咁,你就幫我Plan埋啦。
「冇撞破又有見到嘢咪攤牌,冇見到嘢咪直接走或者搵佢食個飯囉。」
唔該曬。
咁我…收咗工就過去啦。

..
.
收工之後我冇同班師傅食飯就直接去咗碼頭,費事過到去太夜。
上船嘅時候我拎咗部電話出嚟,打開咗同佢嘅Whatsapp。
我手指停留喺鍵盤上面,有啲想打字。
但開船之後,我都係一隻字都冇打過。
訊號隨住隻船離岸慢慢咁減弱,由五格去到得返一格。
我終於打咗「我嚟緊」呢一句嘢出嚟,但我部電話已經再收唔到訊號。

..
.
船泊岸,船上嘅人陸續咁落船。
過咗冇耐,船上面已經得返我一個。
我唔想落船,更唔想睇到啲我唔想睇到嘅嘢。
但可惜呢廿四個七淨係可以坐一程,想再坐就一定要落船出閘。
五十九.
有啲嘢唔係你唔想就真係可以唔做,但有啲嘢係你想都唔可以做。
當一件衫穿咗窿,你就應該要去諗辦法修補或者直接咁揼咗佢。
你可能補唔到嗰件衫,但又唔想揼。
然後你將嗰件衫塞去衣櫃嘅一角,以為睇唔到就咩事都冇。
然而你總有一日會執衣櫃,而嗰件穿咗窿嘅衫又會出返嚟。
你以為你處理咗佢,但其實你根本冇處理過佢。
你只不過係收埋咗佢,然後去呃你自己已經處理咗佢。
有啲嘢就算你唔知點處理,你都必須處理。
唔通你將件衫擺喺衣櫃擺到海枯石爛咩?
唔係話唔得,不過就唔建議囉。

..
.
我獨坐喺已經泊咗埋岸好耐嘅船上面,然後…
我比人趕咗落船。
嚟到呢到,我都冇理由唔去一探究竟。
我離開碼頭之後就根據我依稀嘅記憶去行,用咗一段時間終於搵到佢間鋪,不過就已經落咗閘。
我有啲失落但又唔係好失落,因為都預咗。
條街喺依個鐘數連人影都唔多個,點會開啊?
既然冇發現,我諗我都係時候打道回府。
我行出冷巷,嚟到啊晴返屋企嘅必經之路。
向佢屋企嗰邊望過去,見到遠處有兩個人,應該係一對男女。
佢哋面對面咁企咗喺到一陣,之後就分道而行。
一個向我呢邊行緊過嚟,而另一個就遠離緊我。
我睇唔清楚佢咩樣,但應該唔係啊晴啩?
我冇諗太多,轉身就向碼頭嘅方向行。
我步入街燈照耀嘅範圍,然後仰望星空。
唔知點解,今日嘅我好怕黑。
我踏前兩步,嚟到街燈照耀範圍嘅邊界。
「喂,啊武!」啊晴把聲喺我後面傳過嚟。
我轉身望過去,見到佢穿過一片又一片嘅淡黃燈光嚟到我面前。
我哋面對面咁企喺呢片燈光嘅兩邊,相隔嘅距離明明就只得一步之遙,但感覺就好似隔咗一個銀河咁。
佢明明係我女朋友,但佢呢一刻比我嘅感覺好陌生。
「Hello。」我用對陌生人嘅口吻同佢講。
六十.
「你做咩過嚟都唔同我講嘅?」啊晴問我。
我都想知我點解要過嚟。
「冇啊,收工想入嚟行下咋嘛,廢事麻煩你啦。」我苦笑:「你開完鋪已經好攰架啦,我仲搵你咪好唔人道?」
我可以搵你,但你唔一定會理我。
「點會麻煩啊?你係我男朋友嚟架喎。」佢踏前一步:「上嚟啦,我煮飯比你食咗先返去。」
唔洗喇。
我退後一步,進入黑暗:「我食咗飯喇。」
唔洗麻煩你,我識自己食。
「咁你而家返去喇?」
唔通呢?
「係啊,我去搭船架喇。」
我走喇,唔想見到你。
「咁我都返屋企喇。」
你係咪漏咗啲嘢?
「你有冇嘢要同我講?」
一啲我想知但未知嘅嘢。
「有啊。」佢再踏前一步:「我愛你。」
我同你嘅距離就只得半步,但一個光,一個暗。
我唔係想要呢啲。
「哦,係咩?」
你呢句同男人入緊你嗰講嘅「我會負責任」一樣,可信度係近皺於零。
「你唔愛我咩?」佢扁嘴。
你呢招喺呢一刻同喺喪禮同啲死者家屬講「節哀順變」一樣,實用性係近皺於零,而且仲有啲令人反感。
我愛,但…咁又點?
「愛。」
咁你呢?
「咁就得啦。」
我想知…
「咁啱啱嗰個係邊個嚟?」
啱啱同你一齊行嗰個。
「嗰個係我個客嚟架。」
原來係咁啊。
「但係你哋個方向唔係行緊返你屋企架咩?」
原來你咁好客架咩?
「唔係啊,佢見夜咪送埋我返去先囉。」
原來係我怪錯咗好人。
「咁…你返去啦。」
夜喇。
講完,我就轉身走入黑暗。
然後,你就拉返我入光明。
想點?
你一手拎住電話咁攬住我:「信我。」
「唔洗你送喇,我自己返去。」你對住電話講。
唔好做戲啦好冇啊?
我推開你,而你攬返實我。
我再推開你,而你再攬返實我。
我又推開你,而你嘅眼淚湧咗出嚟。
六十一.
「你信我啦。」你耷低頭:「我咩都冇做過。」
然後,一滴眼淚滴落地面。
「你唔好扮啦。」我嘆氣。
你扮撚完未啫?
好撚假啊!
佢用手捽咗捽眼,然後就攬咗埋嚟。
我想推開佢,但我感受到佢啲眼淚沾濕咗我件衫。
我唔忍心推開佢。
佢啲眼淚越流越多、把聲越喊越大,而我件衫都越嚟越濕。
好似…唔係假。
我會唔會真係…怪錯咗佢?
我攬實佢,將手擺喺佢背脊慢慢咁上下來回掃:「冇事喇。」
你喊到咁,就算你真係有做啲咩我都原諒你。
攬咗陣之後佢終於冇再喊,用我件衫捽乾對眼之後就顎高頭粒聲唔出咁望住我。
「做咩啊?」我不明所以。
你咩都唔講咁望住我好怪。
「你對眼好靚。」佢專注咁望住我對眼。
靚個鬼。
「邊忽靚啊?」我有啲無奈。
咪又係眼一對。
「我覺得靚啊。」佢笑咗笑:「可唔可以挨埋啲?我想睇清楚你對眼。」
聽到佢咁講,我就耷低咗個頭,而佢就即刻錫咗上嚟。
比人偷襲嘅我面都紅曬:「做咩啊?」
你比啲心理準備我啊嘛。
「你對眼好靚,因為你對眼裡面有我。」佢用指尖篤咗篤我鼻頭。
你條友啊,兜個圈讚自己都有嘅。
「咁你快啲返去啦,夜喇。」我溫柔咁摸住佢個頭。
我都要返去喇。
佢扁曬嘴、眼濕濕咁望住我:「你唔送我返去啊?」
係喎。
「咁我哋行啦。」我錫咗落佢額頭到。
講完,佢就伸咗隻手出嚟。
我拖住佢行咗幾步就嚟到佢屋企樓下。
佢攬咗我一嘢,之後就行咗去樓梯口:「我自己上去得喇。」
喺佢轉身準備上去嘅時候,我叫停咗佢。
「喂!」
我仲有嘢未講。
「做咩啊?」
我想講…
「對唔住。」
我唔應該懷疑你。
「傻豬嚟嘅,冇事啊。」
六十二.
「知喇。」我微笑:「冇事喇。」
我信你。
「咁我上去喇。」佢過嚟攬咗我一下:「唔好再亂諗嘢喇。」
講完,佢就轉身跑咗上樓。
既然佢都返咗屋企,咁我都係時候返屋企。
我好快就嚟到碼頭附近,但我冇直接上船。
唔係因為我想返轉頭搵啊晴,而係因為我見到香港買少見少嘅車仔檔,亦即係流動嘅熟食檔。
一樣質素嘅魚蛋照道理嚟講應該擺喺邊都一樣,但對我嚟講…
唔係囉。
車仔檔喺我心目中就同啲濕鳩打卡餐廳一樣,雖然未必好食但你都係會去食。
你去啲濕鳩打卡餐廳食飯就係為咗拎佢個擺盤嚟影相,而我去車仔檔買嘢食就係為咗嗰一種情懷。
既然咁難得見到車仔檔,冇理由唔買啲嘢食架嘛。
我買咗串魚蛋之後就挨住個欄杆耷低頭慢慢食,食完魚蛋就順便食枝煙。
我食食下煙,對腳前面多咗個好長嘅影。
我顎高頭望過去,係啊恩。
佢買完嘢食就嚟到我身邊:「點解你喺到嘅?」
點解我唔可以喺到?
「我女朋友住喺到,咁我喺到又有幾出奇?」
男人去搵女朋友呢單嘢好正常啫。
「仲係你女朋友咩?」
點解唔係?
「梗係啦。」
我哋唔會咁易分手架。
「上次唔係比你睇咗啲嘢咩?」
我知你講邊啲。
「我信佢唔會呃我。」
我相信佢嗰啲眼淚唔係假架。
「咁你都幾戇鳩。」
可能係啦。
「我都冇親眼見到啲咩。」
最多咪同個男仔一齊行,但咁又代表到啲咩?
呢個世界唔係男就係女架啦,最多咪加多個人妖同埋男扮女或者女扮男架啫。
「親眼見到你先信?」
所有嘢都可以係假,但對眼喺現實世界見到嘅嘢無可能假。
六十三.
「只要唔係我親眼見到嘅,就有可能係謠言。」
無親眼見到嘅嘢都信先至係戇鳩。
「你呢啲唔係真正嘅信任,只係你喺到自己呃自己。」
咁咩嘢先係真正嘅信任?
「咁你又有咩高見?」
應該係話你又有咩料爆。
「連證據都Send埋比你,但你都係唔信,咁我可以點?」
你嗰啲證據要偽造有幾難?
不過我好懷疑…
「其實你係咪鍾意我?」
如果唔係你做咩無啦啦走嚟挑撥離間?
仲有你嗰日講啲嘢…真係好令人懷疑。
「你都黐線架。」佢擰轉面。
估到你啦,做到咁明顯。
「扮咩啫,連我都睇得出啦。」
唔好同我喺到做無謂嘅掙扎啦。
「係又點喎,咁佢真係唔係啲咩純情小寶寶啊嘛。」
你話我應唔應該信一個有前科嘅人所講出嚟嘅嘢?
不過假設你講嘅嘢係真都好。
「咁你唔比佢改過自身嘅咩?」
係人都會犯錯架啦。
做開好人嘅可以突然變壞人,咁做開壞人嘅都可以突然變好人架。
啲人成日都話要比更新人士一個機會,咁所以我都好應該比機會啊晴。
你問我更新人士同啊晴有咩共通點?
更新人士係講緊曾經行錯路嘅人,而假設啊恩講嘅嘢係真,咁即係代表啊晴都係曾經行錯路嘅人。
「我作為最熟佢嘅人,只能講我唔覺得佢有改過。」
你覺得啫。
可能係你對佢嘅既定印象好難改變,而唔係佢冇改過。
「我嘅睇法同你唔一樣。」
不過同你講多都蹝口水。
我揼走個煙頭:「走先喇,有緣再會啦。」
我行咗唔夠五步就比佢嗌停咗:「佢頭先係咪喊啊?」
你仲想點啊?
我睇咗睇錶:「還掂我都未有船搭。」
答埋你囉。
我行返去:「有啊。」
六十四.
「傻仔,喊有幾難啫?」

真係夠愛先會喊。

「唔愛嘅話點解要喊?」

唔係愛嘅話,一腳西走我仲快啦。

「魚塘老細係唔會嫌個魚池少魚架。」

我知你想講咩囉。

「但係我唔覺得佢係嗰種人。」

我相信我直覺多過你講嘅嘢。

「你要知人嘅演技係可以去到難分真假。」

其實你係咪睇太多大陸鳩劇?

「你諗太多喇。」

唔好FF咁多啦。

「你有冇諗過你冇過嚟嗰陣佢做緊啲咩?」

有係有。

「咁我可以點?」

咁佢都咁啦,我咪信佢囉。

「佢做咗好多你唔知嘅嘢。」

所以係咩?

「佢搞1080P大雜交?」

有隻船喺呢個時候已經差唔多泊到埋岸,所以我都係時候走。

「可能係啦。」

可乜撚嘢能啫,戒大陸劇啦。

「你下次組織完先講啦。」

我講完就轉身走,真係聽佢講多半粒字都覺蹝時間。

「你鍾意信咪信,唔信就收皮啦!」佢大嗌。

你啱,你講咩都啱。

所以就…

對唔住我讀書少,我收皮啦。

我好快就上咗船,然後一眨眼就返到屋企。

真係一眨眼,因為我一坐定就會瞬間瞓著。

我返到屋企就打開Whatsapp同啊晴報到,而佢喺我Send個Message出去嗰下都仲Online緊。

喺個Message右下角嘅單灰色剔變咗雙灰色剔,而啊晴…

都Off咗。

佢都攰喇,係時候瞓。

既然係咁,咁我都唔好理咁多喇。

..

.

我第二日起身終於收到佢嘅Message,但呢個絕對唔係好消息。

「我嚟M痛到落唔到床,你可唔可以嚟搵我?」

雖然我係第一次拍拖,但我對M痛到落唔到床呢樣嘢都略有耳聞。

你問我點知?」

我A0啫,我啲Friend唔係啊嘛。

唔係唔想去照顧佢,而係…

我要返工架喇。

就算放咗工即刻搭入去都坐底八點。

點搞啊?
六十五.
我真係從來都冇請過假,因為我間公司可以話係長年都唔夠人用。

無計啦,依家個個都飽讀詩書,邊有人肯做埋啲咁撚辛苦嘅工。

同埋就係…我間公司嘅人工低過同行。

你問我點解仲喺到做?

好簡單,就係因為龍叔同文叔。

因為佢哋喺我仲係新仔嗰陣好比心機咁教我,就算我嗰陣成日飲醉酒射波佢哋都冇嬲我。

之後可能係因為我想報恩,又或者係同佢哋真係好啱傾,所以我都冇諗住轉公司。

講真嗰句啊,錢呢啲嘢夠用咪得囉。

賺得再多都好,去到最後都係帶唔走。

既然係咁,咁點解唔搵方法去令自己活得開心啲?

呢個世界上有好多嘢都可以用錢買返嚟,但開心唔得。

你可以用錢去買到一個球,但唔代表你有時間打波。

你可以用錢去Book到一間Partyroom,但唔代表有人同你開Party。

所以為咗要令自己開心,我決定今日要請假。

我打過去龍叔到,而佢都即刻聽咗。

「做咩咁早打過嚟啊?」

梗係有啲嘢啦。

「龍叔…」

但係我又唔係咁好意思講出口。

「做咩啊武仔?」

作返個藉口先。

我壓低把聲:「我病得好嚴重啊,今日返唔到。」

應該過到骨啩。

「咪扮啦,講真話。」

果然薑還是老的辣,一聽就知我扮。

「無嘢喇,我依家換衫出門口。」

喺我諗住收線嘅時候,龍叔嗌停咗我:「係咪你女朋友有事啊?」

你點知架?

「係啊,不過…」

我諗住講話唔請嘅時候,佢又打斷咗我:「你去搵佢啦。」

咁你哋呢?

「兩個人好難搞架喎。」

做唔掂架。

「得啦,我哋會搞掂架喇。」

咁睇嚟我都冇拒絕嘅理由。

「多謝你啊龍叔。」

發自內心咁多謝你。
六十六.
我換完衫之後就衝咗出門口,一上車就即刻打比啊晴。

「喂,做咩啊?」佢問我。

你啱啱叫我嚟搵你架嘛。

「我嚟緊架喇。」我答佢。

好快就到架喇。

「你今日唔係要返工咩?」

係架,不過聽到你話落唔到床咁嚴重咪請咗假嚟搵你囉。

「唔係啊,今日唔洗我。」

其實點會無啦啦唔洗我吖,純粹就係唔想你有咁大罪惡感咋嘛。

「咁好啦,你嚟到長洲同我講聲啦。」

好快架喇,等陣啦。

//

我好快就嚟到碼頭,上船之後啊晴就打咗過嚟。

「喂,做咩啊?」我問佢。

嚟緊喇,等多陣啦。

「你一間幫我買碗粥上嚟得唔得?」

你係我女朋友喎。

「梗係得啦。」

買間粥鋪比你都得啊,如果我有錢嘅話。

「咁我攤陣先,你上到嚟撳鐘啦。」

不如你開定先?

「你依家冇咁痛嘅話不如開定門先?」

你一間可能仲痛。

「都好。」

開門通下風都好。

「咁你開完門就攤定等我上嚟啦。」我望咗望Mon頂條Bar:「我就嚟收唔到喇,掰掰。」

SMT真係越嚟越垃圾,遲早轉撚咗個台佢。

「掰掰。」

不過我搭緊高速船,所以唔緊要啦。

//

我唔洗九個字就嚟到長洲,買咗碗白粥就行咗上去。

上到去果然開咗門,我入咗去就順手閂返。

「你嚟喇。」佢喺睡房趷個頭出嚟。

「係啊。」我行入去將碗粥擺喺化妝台枱上面:「係咪依家食啊?」

佢扤咗扤頭,所以我就拉咗張凳出嚟坐。

「你比個頭我。」我拎起碗粥:「我餵你。」

「好嘢,有人餵!」佢伸咗個大懶腰:「啊,好痛。」

「瞓定定啦死人頭。」我撳返低佢。

「好啦好啦,咁你餵我啦。」佢瞓返低。

我滭起一羹粥:「擘大口。」

佢就咁瞓喺到食殘廢餐,而我大概用咗佢平日食嘢所需時間嘅三倍先餵佢食曬成碗粥。
六十七.
「有冇好啲啊?」我彎低身問佢。

佢攬住我,喺我耳邊輕聲講:「有啊。」

佢講完都不忘吹啖暖氣,而我都光速扯咗。

佢伸手落去摸咗下:「你硬咗喎。」

係啊,咁所以呢?

「你條友唔係…」

想衝紅燈啊嘛?

「唔係啊。」佢用手指擺喺佢個嘴前面示意我唔好講落去:「陪我瞓陣啦。」

梗係得啦,還掂都請咗假。

我拎起張被諗住瞓落去,但就比佢阻止咗。

「唔係瞓咩?」

定係你唔比我冚被?

「換衫啊死人頭。」佢爬去衣櫃到拎咗套衫出嚟:「你著呢套啦。」

我望住套衫…

呆撚咗。

「你認真架?」我接過呢套印滿曬蛋黃哥嘅衫:「男人老狗著埋啲咁嘅嘢好咩?」

佢上下來回掃視咗我幾轉:「唔係啊,應該幾得意。」

男人老狗著埋啲咁嘅嘢都得意?你痛傻咗啊?

「認真咩?」我望向衣櫃:「有冇第二套啊?」

比套純白色嘅嚟都好啊。

「真係冇啊,唔信嘅你就自己去睇啦。」佢瞓返低。

我就唔信。

我爬過去打開衣櫃,望咗一眼之後就默默咁閂返。

「都係著呢套啦。」我爬返出去:「我去換衫先。」

點都好過粉紅色。

佢拉住我:「你要去邊換衫啊?」

吓?

「廁所囉,做咩啊?」

唔係可以去邊?

「唔洗去廁所換啦,又唔係未見過。」

唔好啦。

「唔係咁好嘅。」

除衫同換衫都唔同層次嘅。

「一係我唔望喇。」佢擰轉身。

咁都唔係唔得嘅。

我順利咁換咗褲,之後就除咗件衫。

佢喺我諗住著衫嘅時候爬咗過嚟攬住我條腰:「踎低啲。」

我無諗太多就踎低咗。

「做咩啊?」

佢冇講嘢,淫笑咗一下就一嘢奶落我粒Lin到。

佢冇講嘢,淫笑咗一下就一嘢奶落我粒Lin到。

「啊~」

我忍唔住嗌咗出聲:「喂呀!」

我即刻著返件衫,避免比佢二次攻擊。
六十八.
「咁我哋瞓教教豬架喇喎。」我爬上床。

講真,我講完呢句有少少作嘔。

不過我相信情人眼裡出西施,所以我喺佢眼中應該係好得意架。

我合埋眼攬住佢,差唔多瞓著嘅時候就聰到佢嗌咗聲。

「做咩啊?」我問佢。

無啦啦嗌都有嘅。

佢背住我:「你識唔識磋肚?」

磋肚?

「你想我幫你磋肚?」

我唔識架喎。

「係啊,磋住會冇咁痛。」

咁啊…

「試下囉。」

我將隻手拉落佢個肚到用力撳咗幾下,之後就比佢捉住咗。

「咁大力做咩啊?」

唔小心就大力咗。

「咁要點啊?」

你教下我啦。

「你細細力咁打圈就得架喇。」

我估應該係咁?

我輕力咁圍住佢個肚臍打圈:「啱唔啱?」

聽足你指示架。

「啱曬。」

咁就好喇。

「但係我要磋幾耐?」

我一直磋落去嘅話隻手會跛架喎。

佢諗咗陣:「你磋到我瞓著啦。」

我諗應該唔洗好耐架啫。

我一直維持住呢個動作,而我眼皮就越嚟越重。

//

過咗唔知幾耐,我終於起身。

我睇一睇電話:「原來已經晏晝三點幾。」

我想起身,但隻手比嘢砸住咗。

係喎,啱啱伸咗隻手過去幫佢磋肚。

佢扯曬鼻鼾瞓到成隻豬咁,但起咗身嘅我就有啲肚餓。

雖然我有啲驚抆隻手出嚟會整醒佢,但係我唔想餓死。

我慢慢咁將隻手抆返出嚟,然而佢一啲反應都冇。

睇嚟我嘅擔心係多餘,因為佢瞓得稔到好似死屍咁。

//

我換返出街衫之後就落樓買咗個魚蛋粉,仲跟手食咗幾粒大魚蛋。

喺我返到樓下準備上去嘅時候,我停低咗。

「淨係買比自己食會唔會唔係咁好呢?」我喺到自言自語。

講完,我就調頭行返去買多碗魚蛋粉。

之後我又諗起佢嚟緊M,所以我就去咗街市。
六十九.
我嚟到雜貨鋪對佢進行地氈式搜索,雖然我冇真係揭起佢個地氈。

可能係我搜索得太耐,所以個老闆娘都忍唔住出聲。

「唔好行嚟行去喇。」老闆姦叫停我:「你要搵咩啊?」

直接問你好似好柒,但我自己搵都唔知要搵到幾時。

所以…都係問你啦。

「我想問啲紅糖喺邊啊?」我問佢。

應該淨係要紅糖就得。

「比女仔嘅?」

你點知架?

「係啊,做咩?」

你有咩高見?

「依家冇人淨係落紅糖架喇。」佢包咗細細舊紅糖比我:「呢個兩蚊。」

係架咩?

「唔該曬。」我比錢:「咁仲有咩要落?」

應該係話仲有咩要買。

「你一間去買十片當歸同埋一舊生薑,返到去落兩碗水煲滾佢。」

收到你。

「我想問…」我諗咗陣:「都係冇嘢喇。」

我諗住問佢要喺邊到買當歸同生薑,但我連呢個都要問好似好弱智。

所以…都係算啦。

我轉身諗住走,之後就聽到佢細細聲講嘢。

「依家啲男人冇用架。」

你條友真係啊…

我轉身:「我聽到架!」

講到咁大聲,聾嘅都聽到啦。

「咁你呢個男朋友係唔合格啊,煲個暖宮茶都唔識!」

駁唔…

「我第一次拍拖咋。」

聽到我咁講,佢就擰轉身扮執貨。

駁唔到啦嘛?我贏。

//

我行嚟行去、問嚟問去,仲比人點嚟點去咗一輪之後終於買齊曬要用嘅嘢。

我將煲茶嘅料擺去一邊嘅暗角,淨係拎住兩碗魚蛋粉撳門鐘。

佢好快就開咗門比我:「你出去做咩啊?」

晏晝喇死人頭。

「買嘢食囉,仲有你嗰份架。」我舉起魚蛋粉。

仲有個係未整嘅。

「你擺枱面啦,我想再瞓多陣。」

佢講完就行返入睡房,真係好瞓得。

我將魚蛋粉擺喺枱面,之後就拎住煲茶嘅料行去廚房。
七十.
我深吸一啖氣:「要嚟喇。」

我作為一個廚房科學家,基本上每次都會將個廚房變成核爆現場,差在冇蘑菇雲飄上天咁解。

而我要煮嗰樣嘢都會發生變異,變成毒過砒霜嘅毒藥。

不過我諗煲個茶咁簡單應該冇咩問題啩?

//

雖然雜貨鋪老闆娘啱啱先同我講完點整,但我都係上網搵咗教學嚟睇住整,因為我完全唔記得。

無計啦,我金魚腦啊嘛。

我將啲嘢洗乾淨之後就連埋兩碗水一齊倒咗落個細煲到,之後就開大火。

「大火要十五分鐘。」我用電話Set咗個計時器。

//

「叮!」

十五分鐘過去,係時候轉中火。

「呢個要二十分鐘。」我扭細個火,之後就Set咗個計時器。

//

「叮!」

二十分鐘過去,係時候加紅糖落去。

上面寫話根據自己想要嘅甜度,即係要試味啦。

我對舊紅糖對半切開,方便我調味。

我放咗半舊紅糖落去之後就拎咗隻大湯羹嚟滭起佢,然後就用脷尖試咗下。

「唔夠甜。」

我講完就放埋淨低咗半舊落去,之後再一次用脷尖試味。

「都係唔夠甜。」我拎住同一羹嘢諗咗陣:「落白糖應該都一樣啫。」

我一手繼續拎住隻羹,另一隻手就去搵白糖。

//

我落一羹白糖,之後再試嗰一羹嘢。

「唔夠甜。」

以上呢個動作同呢句嘢重複咗幾次,而我都係仲未發現到有咩問題。

//

我落糖落到有啲躁:「是撚但啦!」

我放棄咗調味之後就直接熄火,而啊晴都喺呢個時候起咗身。

佢搲住頭、打住喊路咁行過嚟:「咩味啊?」

你嚟就啱喇。

「有野飲喇。」我指住個煲:「暖宮茶。」

希望煲野唔係太難飲啦。

「你好好啊!」佢攬咗下我之後就拎隻羹嚟滭咗一啖:「試下先。」

佢毫不思索咁將成羹野倒咗入口,然後…

「嘔!」佢衝入廁所。

吓,咩事啊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞