聽了超煩! 他列「中國用語清單」 網嘆:書白讀了

320 回覆
278 Like 8 Dislike
顯示卡
至撚憎人用「比個說法」,依家係冇咁hit。早幾年NGO有2個濕鳩社工都用,解釋就解釋啦,屌佢老母。
打個譬如
吊依個最頂唔緊 次次聽到都好un耳
洗面奶
少粒字咪一鳩樣,定係顯卡你可以誤會做其他野?
我覺得呢個唔太係語言問題,你講野要快同concise個陣就好正常會少左字,我覺得。
呢個比較似language reform (in form of simplification)
https://en.wikipedia.org/wiki/Language_reform

利申我平時講GPU多。
https://trends.google.com/trends/explore?date=all&geo=HK&q=%E9%A1%AF%E7%A4%BA%E5%8D%A1,%E9%A1%AF%E5%8D%A1,GPU
應該唔係「打個譬如」個意思

典型強国人走去上京上訪,佢地會形容自己係去「討個說法」 (然後俾人打到仆街告番轉頭就係後話)
有「討個說法」,自然另一方就係 「俾個說法」呢啲垃圾term
"GPU" 同 "顯示卡" 感覺唔一樣.....
"顯示卡" 係講成張card.
"GPU" 感覺係指上面其中最重要果粒chip。
(情況似 "底板" vs "CPU")
堅決反對 • 說三道四 • 強烈譴責 • 粗暴干涉 • 傷害人民感情 • 嚴正交涉 • 責任全在美方 • 嚴重違反國際法 • 嚴重違反國際關係基本準則 • 予以反制 • 後果自負 • 肆意踐踏 • 自古以來 • 不是吃素 • 不是嚇大 • 政治挑釁 • 一小撮人 • 別有用心 • 人類公敵 • 嗤之以鼻 • 微不足道 • 誰怕誰 • 搬石頭砸腳 • 註定失敗 • 糾正錯誤 • 中或最贏 • 首戰即終戰 • 厲害了我的國
的確,但係CPU同GPU有d唔同,你CPU同底板會分開賣,但係冇人會賣黎GPU比你而唔比上面d memory同PCB你。
係外國多數GPU都係直接refer做張卡,而黎晶片就叫GPU's chipset/chip.
香港夠有APP"S(屎)" 啦

有啲字無鳩啦啦硬係要變plural
明明係開幕典禮/開幕禮

支那係要叫乜鳩開幕式

式你老母完全唔係個回事
講打個譬如係會自己講埋個譬如

比個說法,給個說法真係叫對面解釋
影片 品質 水準
又即刻駁嘴?
氛圍❌
氣氛✅
最ON9係香港廣東話都學埋北佬用語
負皮俾個 +號

人哋明明係 product 嘅關係
質素 X 數量
quality X volume
渣男
包包
小三
做乜鳩
仲未見到重中之中,加大力度

對xxx實施+verb
綠茶婊
但你係中華人民共和國香港特別行政區出世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞