香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化討論區 (7) - 漫談顧嘉煇

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
之前屋企有長輩係八和會員,從佢口中得知阿姐入粵劇界條路一啲都唔係易行。到佢做八和主席時更唔容易,面對會內好多保守勢力推行改革一啲都唔容易。到依家佢卸任可以得到咁多人認同真係難得。真係辛苦阿姐!
大家下晝有冇聽881暑期節目‘18樓C座 五代同台打擂台‘?聽到三位主角肥佬周、祥嫂、三姑咁神神真係開心
一早已經冇乜點聽傷孽賤臺
Let's age gracefully
進入港式美學優雅年華
誠意介紹今次展覽

《葛蘭》聲·色·藝
說得出的無比快活🦋

一個笑容
給引無數影迷
演·歌·舞 跨越七十年
無數人是她的長情粉絲
從光景記錄,以至音樂留存
印象至此依然難忘.

從"我要您的愛"
到"說出的快活"...
至今亦影响當代藝術者
經過再遇,新一代亦趨之若鶩
而當年"卡門"一曲至今亦無人能超越.

今次我們小粉們,將那快活的感覺
望能藉此分享葛蘭 "爍爍光影歲月情".
以及電懋的年代最璀燦迷人的流金歲月!

在上世紀五六十年代,是屬於葛蘭的年代。無論在靜靜的月夜,瘋狂的週末,抑或新婚第一夕,她的歌聲及電影都陪伴住歌迷成長。

曲風戲路形象多變的葛蘭是當年摩登代表,更是香港第一批登上國際舞台的明星。其作品對往後每個年代歌影視藝人影響深遠。

曼波女郎回來了!今年是葛蘭90大壽,亦是她出道70週年!我們一班歌迷後輩𧫴以舉辦一系列活動,向這位巨星致敬!

開幕酒會
28/7(fri) 5pm - 8pm

展期由29/7/2023 - 3/9/2023
逢星期四至星期日 1:00 - 7:00

場地Venue : Coffee + Space
香港 炮台山 電器道 233號
城市花園商場第14座一樓 95-96號舖

https://maps.app.goo.gl/GELMoeA6upBoHmpi7

翁靜晶and 天地圖書總經理
大家去唔去睇葛蘭呀
都係嗰句,有冇啲更加清嘅相
去天地個page la

動漫節終於要出最終兵器
https://lih.kg/3451307
ok
出心姐?會唔會同埋阿女一齊玩?
佢個女冇出現好耐好耐
下帖開場白,叩請小林兄供稿!
退出咗娛樂圈都唔出奇。最緊要揾到自己覺得好嘅生活。不過心姐真係好堅,咁多年都冇乜點變又算跟到潮流,同司祺姐好似
有女俠出埸

收工搭巴士經過見到超多人,又熱又揹住機,希望書展收檔前可以揾日去到,已經又幾年冇去
心姐已經算係現今最活躍嘅雛鳳
今日(25號)就係最後一日
收到薑汁兄,謝謝提示
下帖開場白,叩請小林兄供稿!
唔好啦,唔得閒

多謝薑兄俾面
講下翁靜晶啲花邊野
搞左兩次婚外情
個男朋友o係自己屋企墮樓,而家嫁埋何東後人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞