香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化討論區 (7) - 漫談顧嘉煇

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
佢又做唔到好似貓王咁去到神秘事件江湖傳聞級數,真係好鬼尷尬。叫真係尊重、愛護佢幾十年嘅歌迷點算好
唔使講貓王,關正傑咁佢都做唔到。當然我都好想Michael復出
我覺得劉翁真係香港全能男司儀嘅代表人物,大臺就何B,亞視就劉翁
呢個真,不過連煇黃老都請唔到佢出山真係好可惜。如果佢肯出山開返一場、兩場演唱會,都幾肯肯定又係要食炒飛
點止,唔會買到飛啦根本,不過都只能ff。籮記秋官Michael棠哥四大天王,得返棠哥仍然繼續活躍唱歌,重要一路開show
劉先生可以做正劇又可以做司儀,之後連歴史也瘋狂都做到,真心堅。正劇我只記得佢當年都係主角級,司儀又係麗的、亞視主力。到歴史也瘋狂俾佢個沖擊好大,真係估唔到劉先生可以咁攪笑
大台年代電視劇廣東歌主提曲、插曲信心保證。我記得當年初初話要攪‘煇黃‘時有傳過請佢出山,不過唔成功,佢真係下定咗決心,超可惜
正是,劉翁真係好好戲,冇得彈,變色龍,大地恩情,浴血太平山,再會太平山,浮生六劫,家春秋,精武門,好正好正。佢同潘翁都好戲
係,不過而家至少都有一堆舊歌可以狂loop
夠簡單,易上口

都唔好話當年,到咗今日,家家鍾意睇無綫呢句我肯定都重係兒登好多人心入面嘅烏托邦/大同世界嚟
聽口水Do姐同林奕華傾談節目,當年大台可以最後做到慣性收視都真係落咗好多功夫同埋花咗唔少氣力。

有呢首台歌時期,應該仲係播種期,不段有勁人加盟幫佢哋發展。當時政府又可以放手俾電視台經營又係外在有利條件
六叔真係想搞好香港影視,六叔去後,後無來者
11/3 1600 新亞文化講座 輝哥講粵劇裡的中國文化
8/3 前 可以網上登記online聽
登記 link: https://cloud.itsc.cuhk.edu.hk/webform/view.php?id=13662958
offtopic
正到仆街,咁耐都未睇過蕭孋珠攞獎同唱歌(就從今夜起)嘅片!!!
真係多得劉文正咁死一死,就有得睇返 6:00 開始
https://www.youtube.com/watch?v=cTebrpMSOg4
隔籬臺嘅廣州討論區帖見到一個廣州人巴打 開市大賭王,介紹咗呢個16年開嘅粵劇藝術博物館,好正,好想去

==
廣州討論區( 1 )
https://lih.kg/3309019

粵劇博物館
記得佢係星期三定四唔開的
(想去就到時check下)
結果去到無開
要隔日再去

個館係好靚
有好多粵劇道具實物

同埋有發展歷史

記得文革果時都有講

都幾好睇
我從來無睇過粵劇都覺得ok

起碼個館又大又行得舒服
(又無咩人)

我全個館都影低左
所以得閒可以慢慢放大睇返

(加水印唔想比人攞我d相用)
大家覺得劉惠嗚點?
煇哥大臺臺歌(1974-1979)合集
1979年 歡樂今宵賀十二周年台慶
https://www.youtube.com/watch?v=kLhjx0j1HuY

1974(無綫星光照萬家;大臺第一首臺歌)
無綫星光照萬家,萬家歡樂笑哈哈

1975(無綫與你好知己)
日日夜夜陪伴你,無綫係你好知己

1977(無綫進行曲)
相識多年成知己,天天相逢好歡喜
日日播映,同你最好傾,家家鍾意睇無綫

1977(無綫十年頌)
三千六百五十天,同你相識有十年
天天相見,息息相關,再與你創造明天
家家睇無綫

1977(家家睇無綫)
多創造,天天去闖新嘅路線
新里程,再闖新里程,人人齊共勉
家家睇無綫

1978(家家歡笑睇無綫)
成功非關僥倖,皆因靠合群
時刻相對共親近,家家歡笑睇無綫

1978(無綫萬眾一家親)
天天不斷發展新節目,同心一致,全為社會人群
有魄力,肯創新,無綫萬眾一家親

1979(人人和無綫)
努力去嘗試(製作有新意)
人人和無綫(友愛更真摯)
真心相與熱心呼應,幹勁沖天
好耐冇見

呢道有一位嗚姐fans,不過唔知佢見唔見到
因為我去咗學
學大戲?
係吖

可否分享一啲學習心得同見聞
好黑暗架
個館睇落幾舒服
你嘅第一個印象竟然係好黑暗 重有冇其他嘢可以分享
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞