香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化討論區 (7) - 漫談顧嘉煇

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
呢道都起碼幾個啦
今晚到我睇Sam
報告有邊位神秘嘉賓
城醒
城城
fb見到
尾場Sam超級賣大包
唱成53隻歌
個個都係咁“仲唱?”,“仲唱?”

去到90年代中期,無論係張國榮定譚詠麟都轉型改變自己個唱腔,但兩者反應都唔好,譚詠麟九四年開完細細聲演唱會之後,出嘅呢一張大碟,除咗主打歌仲係偏向舊式唱法,其他用新唱腔嘅歌冇一首紅得起,之後幾隻碟反應都唔好一路去到千禧年代左右,唯有行返舊路唱左鄰右李先至叫做有返起色,但係已經完完全全地過氣
又去咗改歌
https://lih.kg/bybtOLV
今日是個特別的日子,《昨日的影 今日的光》在酒吧辦了個讀書會,適逢金像獎在旁邊舉行,一舉兩得。猶像兩個平行時士,一個是舊時的老香港,一個是現在的,外面的喧鬧,一眾師奶阿嬸追mirror 幾位成員對比酒館裡面單薄的參與者。心裡面有種可惜,不過人少少,我就有機會發問,有機會出聲。因為我平日唔敢出聲😵

事先與Ruby打左聲招呼話會簽書,所以去到就講左十來分鐘,我講到最近影片的censorship ,講到Cnex的片無得播,講到《隱入塵煙》,同佢講電影節睇了《尚未完場》,是對粵語片,五十年代香港娛樂事業的補充。講到佢的紀錄片《A Time in moment》邊度睇,我會睇啦,vimeo萬歲。講到呢本書製作的困難,佢話無乜困難,都是他先生收藏品,講到《潁州的孩子》與《仇崗衛士》,猶像小粉絲見偶像😆

一輪嘴講左好多,但講唔完,我的網誌有好幾篇是專講到楊紫燁的紀錄片。有興趣的可以睇下多年前的幾篇文章,由最初關注愛滋議題到環保,再到香港的年輕人。仲有我同佢講我想拍紀錄片,呢樣一直都唔敢同人講,囧。其實我有好多野想做都無能力做。

當然咁多問題都未必一一解答到,但我自己豁左出去同大膽左架啦。俾啲掌聲自己。

每人一張電影poster,我拎左蕭芳芳的《香噴噴小姐》😆 佢話得一張,我要好好保持。感謝Ruby與她先生的不遺餘力。港大方面亦付出左,極力支持喜愛粵語片的人買《昨日的影 今日的光》,大量珍貴劇貴,400蚊不到買一本彩色畫報,半賣半送。佢問過中大,想出一本英文版,但成本問題,在美加地區同鬼佬世界應該有英文版,所以請賣光光,先可以讓香港電影讓世界看得見。
有機會我再講
石琪驚俾人屌所以唔去攞獎

佢仲有出文應該ok
恭喜卡叔

希望聲影路搞掂版權問題
俾多啲人睇
恭喜許冠文
佢使乜驚呢啲呀.....
修哥
哈哈兩個大臺人出現viu
真係十九歲攞咗
大台態度其實都可能唔多順,不過依家係至矮揸旗,我估過到佢已經攪掂。而且以修哥地位,今時今日都阻唔到
好擔心另一場風波又再開始
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞