香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化討論區 (7) - 漫談顧嘉煇

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
offtopic
The Bee Gees - First of May
https://youtu.be/dvr2n9q8t3I
近排終於開返青衣戲棚,可以去睇神功戲!
小林兄:青衣戲棚今年係鳴芝聲做,即係有你靚蓋
有冇聽過好耐之前有一單蓋鳴暉原名同女毒犯同名事件
誰清請講多少少
有一日我在舊雜誌偶然睇到一篇專訪,但當時好似無影低,大約1994年
話佢走埠演出(好似係東南亞),因為咁入唔到境,佢懷疑行內有人專登做佢
What
而家睇唔到大戲架啦
之後鳴芝聲都會去屯門,跟住高山

今個月好似仲有東華三院定保良局show

返工無可能睇大戲
大明星
果然係大明星

《冬戀》改編至依達小說《聖誕夜》。楚原導演的版本比起謝賢的翻拍出色得多、前衛得多。

在楚原的《冬戀》有幾幕值得一談。
1.玻璃鏡一幕投射出蕭芳芳的多面

2. 蕭芳芳做舞女在舞會跳舞一幕,由乖乖女到交際花的轉向

3.蕭芳芳被雄傑打到面腫去戴上面具去找占其,戴上面具很神秘很迷。

4. 王愛明要替病重的姐姐還債做舞女,模仿姐姐戴面具去找占其。

5. 深夜大球場的空曠,然後遠景,人物出現。

6. 片頭片尾與聖誕主題緊扣的街景,仲要係實景!片尾以一段天主教的宗教遊行結束。

明顯比後來謝賢導演的版本出色,而看到謝賢的版本保留了粵語片狗血的劇情。占其兒時貧窮得到雄傑的恩情要還恩,不知謝賢翻拍有什麼意思,正路時代應該進步,但無論是三角戀抑或是意識上都是保守的。兩個版本都是占其捨愛,為情義放棄愛情。

在謝賢版本起用鄧光榮、 甄珍與陳鴻烈人為主角。鄧光榮正氣、木獨,睇電影多多少少有偏見,有主觀性,前面珠玉在前有蕭芳芳、謝賢,比較有星味有sex appeal。蕭芳芳無論穿西服還是長衫旗袍都突顯她身材與品味。這方面是無法子比較與超越。

謝賢版的《冬戀》令我感到少少驚喜是用上中樂配樂,有一首台灣小調的主題曲。
呢套俾影評人講到楚原最佳 我都好想睇
九月鮮浪潮睇下舒生有無選片

冬戀係值得睇
竟然屌電影資料館 條友應該淨係識八九十年代
但公道講句 政府係0識二次創造電影嘅魅力 星光大道應該攞嚟搵銀 而家係純紀念性質咁

理性討論 香港旅遊景點真係柒撚到一個點……
https://lih.kg/3383468
唔使理,各位盡量抽時間去多幾次電影資料館就得
一定要在資料館睇

之前睇左,我睇加場播的版本完整點

之前楚原展播左兩個版本

我個人唔支持呢個粵語片頻道,blur 左d聲

呢個係大臺嘢嚟,有啲歌因為所謂版權佢會改走啲聲,係好在有粵語片演員訪問片,例如修哥家燕
你用平時喺呢道吹嘅嘢都應該同到佢哋搭到兩嘴
就係呢到偷師
睇下9月份舒生策展的楚原展有無

我個人建議睇黑玫瑰第二集,冬戀,我愛紫羅蘭

講開,你會唔會睇新胡不歸
邊個做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞