香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化討論區 (7) - 漫談顧嘉煇

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
陪緊兩老睇陣電視啫

而家有GIN LEE
offtopic 嚟緊打吡有gin lee 做表演嘉賓
哈哈哈……薑汁兄,其實我都係比較鍾意睇大台舊嘢。近幾年已經冇留意電視,唔理係大台定viu 。只會偶然見到有興趣想睇先揾嚟睇。

鬼整,早嗰排碌YouTube 見到歡樂今宵年代‘楊家將’劇介紹短片,演出陣容真係引死人,有發哥、Do Do 姐、劉華、朝偉、曼玉、曾江、柄門…….. 結果差唔多睇晒。唔爭氣

早幾個月大臺臺慶夜晚有播返楊家將六集,播舊劇嗰啲時間我就有睇
琴日睇左 原來我負卿 劇情有啲老土 唔係幾代入到
王佳恩可以繼續期待
offtopic 聲夢成堆一日重喺大臺冇用,大臺就係累人累物,不過呢道唔講太多而家嘅大臺喇,我唔想又係咁狂屌
某個帖見到話亞視係柒臺 亞視後期畀班撈佬係搞到不知所謂,但係當年嘅舊劇其實有好多係好正
fuckbook 見到朱翁朱維德走了,但係未有source當年都成日睇文化廣場麗的嘅香港掌故似乎睇唔返了,大臺嘅第一版大江南北(1979)又係不見天日

https://youtu.be/P71QYoGM31E
https://youtu.be/v7V_l4C_WYQ
如果冇記錯 佢啲配音旁白好正
對呀
原來都92歲
朱翁
好似未證實?
講起朱翁,第一樣記起嘅係佢憑古藉揾到佛堂洲稅關遺跡

竟然可以喺香港地考古成功,好神奇
60年代就做到呢啲嘢,係好勁
歡迎新巴打
子華神同梅姐套‘男歌女唱’都借用朱翁寶號做梅姐角色名,可見朱翁老人家並非浪得虛名。
字正腔圓但係聲音又唔會催眠。唔知點解聽朱翁做旁白介紹好多文化、歴史節目,我個人冇咁易瞓著同埋引到我繼續睇落去。

最記得多年前,逢星期五、六晚通宵工作之後返歸開電視就係‘文化廣場’。當時拍住朱翁主持有德尊老師、潘芳芳、温裕紅,但主力都係朱翁,潘芳芳附助。當時已經覺得朱翁對好多歴史、文化、藝術都好有修養,同嘉賓對談係交流多過一問一答。真心尊敬朱翁
文化廣場係罕見嘅大臺高質資訊節目,佢會介紹好多演藝文化團體,重會講下有咩文化節目,包括大戲不過當然我最念念不忘始終都係林佐瀚先生嘅每日一字好想好想睇返重播
哈哈你都記得
如果亞視一開始就係‘柒’,Sir Run Run 就使花咁多人力、資源去攪慣性收視嘗試將同亞視距離拉遠。事實係好多時亞視喺節目型式、創意好多時係帶返大台行。

亞視嘅衰亡其實同香港差唔多,倒模一樣
咪就係有競爭先有進步,不過當然係當年嘅香港時空,又要講一次大地恩情vs輪流傳
仲有,‘文化廣場‘唔只係介紹文化、藝術活動、資訊。當時已經有請埋學界、長者、傷健人士界代表,時間許可仲有埋即場表演,互相交流。呢個節目真係大台小有值得推薦。

除咗林佐瀚先生嘅‘每日一字‘,仲有’成語動畫廊‘,起正能夠喺短短兩、三分鐘深入淺出講解字、詞、成詞一啲都唔容易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞