>絲打入< 你地幾歲開始化妝?

255 回覆
34 Like 16 Dislike
我ex form1已經化妝,返學都化痴撚線

痴線 有心機的女人

機心的女人

以前有個form2 化妝上藍色眼影

YOU TUBE有好多教學
底妝好重要 一定買貴先最好
100幾200幾蚊盒 垃圾黎

底妝 隔離又係點?

我d朋友話化妝前唔點點點就會令皮膚起油脂粒

基本化一次既次序係
隔離霜>底妝>眼線>眼影>假眼睫毛>輪廓粉(少粉紅)>唇妝
底妝要:粉底液>粉餅>蜜粉
出黎效果會好平滑 , 外人看唔似化妝咁 覺得你皮膚好好

一定要買貴既化妝品!!唔係起粒好勁 !!!

返5p群交啦臭雞

呢d一定想人quote佢張相讚佢
慳d啦臭雞
中五有化少少底妝 到yr1先開始化埋其他
而家yr3已經接受唔到素顏出去
year2開始得閒出街化妝扮下靚
睇youtube睇左第三年先開始真係落手自己化同埋買化妝品,睇清楚review先買,好怕中伏曬錢
我自己寧願儲錢貴少少買專櫃,多數易上手同有保證
youtuber我介紹台灣catie同小米 catie適合有資金同埋有化妝經驗,小米適合學生同新手
香港就睇bethni啦,其他香港youtuber望下好啦,全部收曬錢promote,完全唔真心
想問咁多位絲打 話讀u開始果d

返學會唔會做上面講個d野 我d女同學全部素顏 冇bb cream 唇膏都唔搽。

我搽下個唇膏變左姣閪 如果呢d情況 會唔會合群為首要 放棄外表?

me too
d同學好少幾乎得1、2個化妝

唔好化得太濃太誇張就ok
不過返學我都無心機化妝,化黎比professor睇咩 有活動先會化下
但唇膏一定搽,搽d自然既顏色,如果唔係頹到唔敢見人

眼線好易學咋
畫咗內眼線 再個尾拉長小小隻眼已經會好有神
我中意化妝 不過驚醜人多八怪所以出街唔化
好驚化得唔靚會柒上加柒
18開始學化
眼線眼影睇場合用啦
日常返工返學唔洗畫都得
日常妝純粹想精神啲
如果想化得精緻啲咪先畫
眼線筆唔識用就用眼影畫啦
易控制啲又自然

個人覺得化妝對女仔係一個新世界
見住自己執返整齊啲五官其實真係幾開心架
求底妝產品推介
用緊垃圾Etude house
又唔啱色 又遮唔到黑眼圈同暗瘡印

覺得missha bbcishion幾好用
遮瑕力都有但又唔會厚妝
仲要都幾啱香港夏天用

利申 混合肌
求底妝產品推介

你想要啲底妝 係韓妝光澤感定mat身先
唔好意思 新手想問少少個問題
如果剩係搽防曬同遮瑕洗唔洗用隔離霜?
同埋卸妝水用油性係咪會乾淨過水性?

未接觸過化妝 想試下
唔該曬各位絲打
中三開始有痘痘就開始學化妝遮下瑕
同埋真係化多左就會睇唔慣自己唔化妝個樣
雖然真係唔係好似架妹個啲整形化妝術 但真係化完個樣會順眼啲
利伸:到宜家都唔識畫完整嘅眼線淨係畫下眼尾就算 同埋成日覺得畫曬成條眼線會好濃妝咁
求底妝產品推介

你想要啲咩底妝 係韓妝光澤感定mat身先
唔好意思 新手想問少少問題
如果剩係搽防曬同遮瑕洗唔洗用隔離霜?
同埋卸妝水用油性係咪會乾淨過水性?

未接觸過化妝 想試下
唔該曬各位絲打
想毛孔細啲 可以點

+1 跪求高手教學

其實有啲遮毛孔既primer,例如benefit呢隻,中文叫毛孔精英
同埋揀啱setting powder都可以遮到

我覺得韓國牌子아리따움呢枝毛孔primer 完全係平價版benefit
佢以前舊package同benefit差唔多一模一樣咁
學生想買修飾毛孔primer可以買呢個嚟試下
YOU TUBE有好多教學
底妝好重要 一定買貴先最好
100幾200幾蚊盒 垃圾黎

底妝 隔離又係點?

我d朋友話化妝前唔點點點就會令皮膚起油脂粒

基本化一次既次序係
隔離霜>底妝>眼線>眼影>假眼睫毛>輪廓粉(少粉紅)>唇妝
底妝要:粉底液>粉餅>蜜粉
出黎效果會好平滑 , 外人看唔似化妝咁 覺得你皮膚好好

一定要買貴既化妝品!!唔係起粒好勁 !!!

返5p群交啦臭雞

鷲哥

15歲
樓主試下每日都化妝出去就會愈化愈好
我以前都唔識畫眼線 畫得多就熟手
想毛孔細啲 可以點

+1 跪求高手教學

其實有啲遮毛孔既primer,例如benefit呢隻,中文叫毛孔精英
同埋揀啱setting powder都可以遮到

我覺得韓國牌子아리따움呢枝毛孔primer 完全係平價版benefit
佢以前舊package同benefit差唔多一模一樣咁
學生想買修飾毛孔primer可以買呢個嚟試下

係邊買
20歲 睇左Michelle phan 化妝片之後開始對化妝有興趣,加上皮膚又唔係咁好想遮一遮 講開畫眼線 唔難嘅 怕畫錯可以畫內眼線 fill左眼睫毛啲gap 對眼已經好有神 外眼線一筆過會smooth 啲 唔係會愈補愈粗 其實都係熟能生巧 自己會睇youtube 學化妝 推介bethni 同 kikolimakeup 嘅片 教得詳細同埋真係化得好好睇
多數都係入u先化
中學之後開始化
我係玩偽素顏 全妝唔係好識化得靚
通常base>粉底>碎粉咁
攪多啲就少少highlight 顯色啲既唇膏
本身眉都濃 同畫左一樣 眼睫毛ok密
所以唔洗學畫眉同眼線
化妝前後相差唔大 無人覺我化左
但自己覺得氣息好啲 自己開心啲
至於有啲絲打擔心太突出
同周圍啲唔化既同學好大分別
可以唔好用啲深色唇膏/閃令令唇彩
因為發現好多男人唔識睇 一見紅唇就話好濃
用啲有色潤唇膏就又自然又好氣色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞