>絲打入< 你地幾歲開始化妝?

255 回覆
34 Like 16 Dislike
YOU TUBE有好多教學
底妝好重要 一定買貴先最好
100幾200幾蚊盒 垃圾黎

底妝 隔離又係點?

我d朋友話化妝前唔點點點就會令皮膚起油脂粒

基本化一次既次序係
隔離霜>底妝>眼線>眼影>假眼睫毛>輪廓粉(少粉紅)>唇妝
底妝要:粉底液>粉餅>蜜粉
出黎效果會好平滑 , 外人看唔似化妝咁 覺得你皮膚好好

一定要買貴既化妝品!!唔係起粒好勁 !!!

感謝教導

其實貴唔一定好 好多貴嘅都係垃圾 最緊要係自己親身試 平時係屋企得閒就練下 自己畫畫畫 睇下眼線幾長咩形狀啱自己 慢慢就會熟
上面講到咁複雜其實唔岩新手
啱啱開始就咁底妝,眉(勤收眉!差好遠),小小啡色嘅眼影 ,眼線(如果你係油眼小心變熊貓,用眼線液好過筆 Maybxxxxx果隻用左好多支 你可以試下 ),睫毛液(而家好少人會用假睫毛因爲夏天易甩 又易令人覺得濃妝,想要長啲可以查啲增長睫毛膏),唇膏 完!

申利
7歲開始接觸化妝品 屋企做呢行

grad din第一次化 自己幾麻甩,而家最多畫眼線
化妝品貴唔一定好,但安全啲囉,
好多平價化妝品都有鉛
但好唔好用就要自己試
我啲皮膚好乾,一定唔可以上乾粉
唔係會成個粉樣

利申:用開平價

好麻煩 驚自己化到1999

我隔離,bb cushion,眼線就完
唔識化真係唔好化咁多野上面
好易化得仲老左
21歲先開始化,化左年幾2年先熟手
以前就wfc咁樣,而家變左出親街都一定要化,睇唔慣個又殘又柒既樣
其實好個人唔化都唔緊要,最緊要搽防曬,出斑真係救唔返

其實如果唔係連續曬15分鐘或以上,最好唔好搽防曬
防曬對皮膚唔好,而且人體係要適當紫外線,吸收維他命D
寧願拎把防uv遮仲好

利申:肌斷食撚,睇書講
完全唔識化,試過想化,買左cc cream + 乾粉,係咪就可以
有咩化妝youtuber 好 可以學下
利申巴打
利申巴打

以前就wfc咁樣,而家變左出親街都一定要化,睇唔慣個又殘又柒既樣

寧願拎把防uv遮仲好

肌斷食
碎粉當防曬
已斷食左3年

寧願拎把防uv遮仲好

肌斷食
碎粉當防曬
已斷食左3年

個人經驗話我知落得乾淨唔會點皮膚差 一白遮三醜 自己取捨
想毛孔細啲 可以點
中五六化過一排
而家完全放棄治療
想毛孔細啲 可以點

+1 跪求高手教學
Year 1 開始化妝
開頭都唔識畫眼線,畫得好樣衰,不過呢啲真係功多藝熟,我而家搭緊巴士都畫到眼線

底妝呢,我就唔複雜嘅,搽完cream之後就上粉底液(如果要戶外活動就會搽防曬打底),搽勻佢,唔好一撻撻就得,跟住遮瑕膏遮黑眼圈,再上返乾粉就完
睇咗好多youtube教化妝片
但唔敢化岀街見人,驚柒,過唔到自己嗰關
岩岩開始
Year 1 開始化妝
開頭都唔識畫眼線,畫得好樣衰,不過呢啲真係功多藝熟,我而家搭緊巴士都畫到眼線

底妝呢,我就唔複雜嘅,搽完cream之後就上粉底液(如果要戶外活動就會搽防曬打底),搽勻佢,唔好一撻撻就得,跟住遮瑕膏遮黑眼圈,再上返乾粉就完

我搽mascara都好廢
見有好多絲打化完仲衰
Year 1 開始化妝

就咁搽上睫毛咋wor,點廢法?

寧願拎把防uv遮仲好

肌斷食
碎粉當防曬
已斷食左3年

個人經驗話我知落得乾淨唔會點皮膚差 一白遮三醜 自己取捨

我用開物理防曬應該冇咁傷,同埋真係好怕曬黑 寧願食supplement補充vit d
由中3生暗瘡開始研究遮瑕膏,後黎逐樣學學到識化全妝
搞搞下又覺得化全妝太麻煩
宜家一般都係 畫眉 base 遮瑕 碎粉 唇膏就出門口
十分鐘內搞掂 但望落已差好遠
Year 1 開始化妝

就咁搽上睫毛咋wor,點廢法?

唔想佢一嚿嚿
17,8
Grad din之後就開始日日去街都化妝 一開始淨係少少粉底同眉 依家3年後就已經齊曬粉底遮暇眉陰影姻脂眼線唇膏同mascara
對於我黎講粉底一定要揀名牌 韓國牌子果啲一係好易浮粉一係太油 始終平價有啲信唔過 因為皮膚嘅質素對我黎講係最重要嘅野 皮膚白滑化妝係bonus 皮膚差化妝根本冇用 只係哂錢哂時間 同埋畫眼線同mascara如果會手震其實有個小tips 當你畫嘅時候閉氣就會唔震 當然如果你冇氣嘅時候可以停一停換啖氣再畫 同埋因爲我份人好留意人嘅五官 我發現好多女仔畫眼線只會畫眼尾 我本身內雙所以自己都係 齋畫眼尾簡單啲同埋睇落同畫曬成條都冇分別 仲有其他野想知我再講
想毛孔細啲 可以點

+1 跪求高手教學

由護膚著手,labo labo果枝爽膚水收毛孔幾work,我自己會用dmc凍膜清完毛孔d污糟野再用佢濕敷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞