>絲打入< 你地幾歲開始化妝?

255 回覆
34 Like 16 Dislike
16 開始學化 但一直都唔中意化
依家20先開始真係化

謝師宴 都無化妝去..

我係特登請化妝師去屋企化⋯⋯
一生人一次啵
我係男人但係會化妝出街

咁你平時應該會修眉 保養皮膚喇啵?
好過男仔油頭滿臉
我ok男仔化妝!
有無人同我一樣24歲
對化妝既野1d都唔識
我追完post覺得好複雜
有諗過學但又無從入手
天生眼細又單眼皮好自悲
16歲左右想學就搵左表姐教,但化得好柒同覺得好難就放棄左。grad din先開始的起心肝買化妝品自己試畫,試過係萬寧先watson買粉底液之後又買錯色,仲要完全唔貼面起囇毛孔難睇到 個期etude house岩岩黎香港就狗衝買佢bb cream 同 cc cream,上左只覺塊面白左 d豆豆完全遮唔到 放到依家過囇期都用唔著

之後好一段時間都只係上防囇同隔離霜(睇日本cosmo頭幾名又平個d) ,再係咁易畫深條眉再加眼線就算

因為對眼又細又單眼皮又好易出油又勁敏感,我試左好多eyeliner 同眼膠,人地話好又唔算貴個d都會試。試左幾年都算搵到一、兩隻堅防油防水唔錯嘅,依家都仲繼續搵緊最完美嘅眼線 有興想知我再詳細講下

之後去exchange多左時間睇youtube就睇多左人地教化妝,聽下佢地推薦咩再睇下review就大概知道邊隻好 認真呀各位絲打擦上面嘅寧願買貴少少都要買靚野,特別係粉底液真係最好去專櫃試岩色先好買

化妝品無邊隻最完美,點都要試岩自己先得
技巧呢樣就真係要練,無得一步登天。依家youtube大把資源,韓風歐風日風美風咩都有,得閒睇下實學到兩手
我係男人但係會化妝出街

好過男仔油頭滿臉
我ok男仔化妝!

保養皮膚方面我其實都幾懶下 夜晚搽個黃油就會瞓

修眉同畫眉係每日出街前不可或缺嘅一件事
同埋遮個千年黑眼圈+淚溝
有時屎忽癢都會化少少眼影嘅……
唉 如果我唔化妝完全係兩個人
因為我本身係單眼皮 對眼又細
不過老實講我化啲野其實好簡單(個人認為 ) 眉雙眼皮膠水眼線粉底啊胭脂唇膏
已經改變左我個樣
所以我老豆成撚日話我易容
好細個已經偷老母d化妝品玩 15歲開始自己研究,個陣返學有唔小同學已經有化淡妝返學,慢慢向佢把偷師,一開頭買粉餅白到兩節色得好緊要,眼線就反而一學就上手,最緊要係一開始由畫幼眼線,慢慢加粗睇下自己眼型適合粗定幼,上左手就可以試下眼尾畫平定有小小勾定貓眼咁,我就係慢慢練習到而家返工化全妝只需15-20分鐘,最緊要都係多練習

唔知有無絲打同我一樣,化得多粉底會唔想再化底妝,覺得太焗住皮膚,而家係用有色base加防曬加遮霞加碎粉就算,有時發下姣先會搽粉底
好細個已經偷老母d化妝品玩 15歲開始自己研究,個陣返學有唔小同學已經有化淡妝返學,慢慢向佢偷師,一開頭買粉餅白到兩節色得好緊要,眼線就反而一學就上手,最緊要係一開始由畫幼眼線,慢慢加粗睇下自己眼型適合粗定幼,上左手就可以試下眼尾畫平定有小小勾定貓眼咁,我就係慢慢練習到而家返工化全妝只需15-20分鐘,最緊要都係多練習

唔知有無絲打同我一樣,化得多粉底會唔想再化底妝,覺得太焗住皮膚,而家係用有色base加防曬加遮霞加碎粉就算,有時發下姣先會搽粉底
想問咁多位絲打 話讀u開始果d

返學會唔會做上面講個d野 我d女同學全部素顏 冇bb cream 唇膏都唔搽。

我搽下個唇膏變左姣閪 如果呢d情況 會唔會合群為首要 放棄外表?

me too
d同學好少幾乎得1、2個化妝

返pt到冇人化咁濟 結果畀班女話自己姣 返工執咁靚為乜 實係瘟仔 但唔理照化
18但仲未識畫眉
20先正式開始化得靚
想問咁多位絲打 話讀u開始果d

返學會唔會做上面講個d野 我d女同學全部素顏 冇bb cream 唇膏都唔搽。

我搽下個唇膏變左姣閪 如果呢d情況 會唔會合群為首要 放棄外表?

me too
d同學好少幾乎得1、2個化妝

返pt到冇人化咁濟 結果畀班女話自己姣 返工執咁靚為乜 實係瘟仔 但唔理照化

自己覺得靚咪得
由中3生暗瘡開始研究遮瑕膏,後黎逐樣學學到識化全妝
搞搞下又覺得化全妝太麻煩
宜家一般都係 畫眉 base 遮瑕 碎粉 唇膏就出門口
十分鐘內搞掂 但望落已差好遠

一樣 base 眉 遮瑕 碎粉 唇膏 個人已經醒神d
但我好懶 平時多數只搽防曬 約人先化少少
始終化太多傷皮膚 護膚比較重要
前面有cm話貴先好
其實都要睇膚質囉
如果中性to油膚
一般開架都夠做
乾膚就可能要買返專櫃喇
同埋可以留意下日本cosme 嘅介紹
佢地會終合全部用家意見而推介唔同產品
當中好多開架都贏專櫃

同埋
我建議將錢投資落護膚上面仲好
皮膚好用乜化妝品都上到妝
同埋落妝一定要乾淨!
17歲先開始接觸
初初剩係遮睱膏
宜家上到U就防曬遮睱畫眉唇膏
眼線一直唔識畫上眼影都唔識

紅字完全一樣
我係男人但係會化妝出街

好過男仔油頭滿臉
我ok男仔化妝!

btw 15歲開始化妝 當時係為左cosplay先學
宜家化妝多過cosplay
16開始化
17歲 DSE後返工就差不多日日化
底妝個人認為fit me同healthy mix唔錯 $150內
YOU TUBE有好多教學
底妝好重要 一定買貴先最好
100幾200幾蚊盒 垃圾黎

底妝 隔離又係點?

我d朋友話化妝前唔點點點就會令皮膚起油脂粒

基本化一次既次序係
隔離霜>底妝>眼線>眼影>假眼睫毛>輪廓粉(少粉紅)>唇妝
底妝要:粉底液>粉餅>蜜粉
出黎效果會好平滑 , 外人看唔似化妝咁 覺得你皮膚好好

一定要買貴既化妝品!!唔係起粒好勁 !!!

臭西返5p好嗎?
岩岩接觸化妝
其實可以玩下有色防曬
佢唔會有太大色差
都係幫你潤下色咁
之後拍返層透明蜜粉已經夠

胭脂嘅話可以試下唇頰兩用個啲胭脂膏
同色系實冇死

依家都有啲眼影筆嫁
初學者都可以試下
怕畫眼線可以試下用大地色眼影筆加強輪廓
同埋如果你上睫毛膏由根上起 上多幾層
都有畫左眼線效果
我係男人但係會化妝出街

好過男仔油頭滿臉
我ok男仔化妝!

btw 15歲開始化妝 當時係為左cosplay先學
宜家化妝多過cosplay

男人老狗化妝
邊隻牌子卸妝好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞