>絲打入< 你地幾歲開始化妝?

255 回覆
34 Like 16 Dislike
17歲 當年考完會考好得閒
其實當你日日要化妝, 仲要爭分奪秒趕返工就好難唔識
濃唔濃係睇你識唔識化偽素顏
有時化妝係純粹為咗氣色好

至於化得妝多皮膚差我係完全唔同意
我覺得用錯護膚品嘅傷害仲大過化妝品
真係會化下妝既係21歲
不過都係戴con,粉底,遮下黑眼圈,再碎粉就完

真係開始習慣戴con化妝返工係呢2年既事
雖然睇心情同睇當日有冇約人...
而家大概1星期化3-4日左右
連胭脂眼影眼線都有用

不過都係唔識畫眉同用睫毛液
上面有絲打問fancl卸妝好唔好用 我可以答你好撚正 無礦物油唔會起粒粒 不過偏貴 其實只要皮膚受到礦物油 用啲開架卸妝油都ok
我唔會用卸妝水卸全妝 覺得唔夠乾淨同埋會係咁拉扯皮膚 只係會用來抹啲化錯嘅地方同防曬 自己用緊紅水 朝早會用埋來抹面代替洗面

muji果隻係無礦物油
又平
有冇邊支眼線筆好用
化下眉落下cc cream算啦 搞咁多野做乜
18歲開始化妝
自己買左一堆野對住塊鏡畫畫下就識
眼線都是自己慢慢摸返黎
冇睇過yt片
覺得自己都幾勁
依家20歲 完全唔識
連護膚果啲都無做 日日用水洗面
成日比人話皮膚好差 好多黑頭
Form 1 開始買化妝品,但其實都係亂黎唔識化
到而家都係only 搽防曬,畫眉同有時搽下遮瑕,重未識畫眼線

不過化妝品最重要係成份,名牌成份都未必好
個人中意自然妝感多d
有冇人講下修眉點修? 想修下d雜毛 但唔識分邊d係雜毛同眉毛 驚mun錯

第一次修搵人修穩陣d 有個眉型之後自己keep住抆雜毛
有冇防水化妝品推介,遲啲去船p,唔化妝好殘
諗住粉底/遮瑕同畫眉就夠
70歲
細細個因為屋企人做呢行
8/9已經有接觸化妝
細個成日攞阿媽啲化妝品黎玩
到中學既時候就識點化得靚啲
成日睇唔同國家既youtube教點化
得閒又轉下look
化完真係會氣色好好多 靚好多
自己心情又會好啲

但係我讀緊間大學好多人都頹look翻學
我成日化完就好異類咁
冇咩人會埋身同我傾計
之後有啲女仔熟左 話我化得幾靚但望落好難相處咁
係咪真係要頹look先入到群

我都係呀
我讀緊間U個個頽look上堂
自己著得好少少化少少妝就比人問去邊度玩
搞到自己唔敢著平時啲style
楂個紅唇都比人話濃妝
細細個因為屋企人做呢行
8/9已經有接觸化妝
得閒又轉下look
自己心情又會好啲

我成日化完就好異類咁
冇咩人會埋身同我傾計

我都係呀
楂個紅唇都比人話濃妝

絲打係咪讀馬料水大學?
我year1就化,成日俾人當老餅,絲打year幾?
好似中五定中六先開始,眼線我都叫做識識地,但硬係揀唔岩,好易化,而家用住深色眼影當眼線畫。你上yt搵隔離霜同底霜既分別大把info

絲打可以試下日本Mote嘅Eyeliner 我都係試咗好耐先搵到隻唔化

利申 勁油眼
YOU TUBE有好多教學
底妝好重要 一定買貴先最好
100幾200幾蚊盒 垃圾黎

底妝 隔離又係點?

我d朋友話化妝前唔點點點就會令皮膚起油脂粒

基本化一次既次序係
隔離霜>底妝>眼線>眼影>假眼睫毛>輪廓粉(少粉紅)>唇妝
底妝要:粉底液>粉餅>蜜粉
出黎效果會好平滑 , 外人看唔似化妝咁 覺得你皮膚好好

一定要買貴既化妝品!!唔係起粒好勁 !!!

感謝教導

其實貴唔一定好 好多貴嘅都係垃圾 最緊要係自己親身試 平時係屋企得閒就練下 自己畫畫畫 睇下眼線幾長咩形狀啱自己 慢慢就會熟
上面講到咁複雜其實唔岩新手
啱啱開始就咁底妝,眉(勤收眉!差好遠),小小啡色嘅眼影 ,眼線(如果你係油眼小心變熊貓,用眼線液好過筆 Maybxxxxx果隻用左好多支 你可以試下 ),睫毛液(而家好少人會用假睫毛因爲夏天易甩 又易令人覺得濃妝,想要長啲可以查啲增長睫毛膏),唇膏 完!

申利
7歲開始接觸化妝品 屋企做呢行

我用maybxxxxxx都化 好彩宜家終於搵到隻啱自己嘅
細細個因為屋企人做呢行
8/9已經有接觸化妝
得閒又轉下look
自己心情又會好啲

我成日化完就好異類咁
冇咩人會埋身同我傾計

我都係呀
楂個紅唇都比人話濃妝

絲打係咪讀馬料水大學?

唔係呀 我讀第二間U
我升year2啦
我yr1試過比人以為我就grad
返學想淡妝啲會底妝加碎粉就算 唔想畫眼
但有冇人同我一樣
覺得掃完碎粉啲眼睫毛白哂好怪
一定要查返mascara?
細細個因為屋企人做呢行
8/9已經有接觸化妝
得閒又轉下look
自己心情又會好啲

我成日化完就好異類咁
冇咩人會埋身同我傾計

我都係呀
楂個紅唇都比人話濃妝

絲打係咪讀馬料水大學?

唔係呀 我讀第二間U
我升year2啦
我yr1試過比人以為我就grad

平時唔化妝唔敢出街 但返學化淡啲都會比人覺得好老咁
可以點算
只係底妝加眉 極少胭脂
十幾歲開始睇youtube化妝片
個陣係大佬B、之後係小花
睇左幾年,愈來愈退步就冇再睇lu
畢業表演嘅時候自己係屋企化幾次、練習下
就識了,因為本身已經知道點化,差實踐
樓主叫得出粉底隔離定妝應該都唔叫一無所知
練習多幾次 應該就識架喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞