>絲打入< 你地幾歲開始化妝?

255 回覆
34 Like 16 Dislike
Grad din之後就開始日日去街都化妝 一開始淨係少少粉底同眉 依家3年後就已經齊曬粉底遮暇眉陰影姻脂眼線唇膏同mascara
對於我黎講粉底一定要揀名牌 韓國牌子果啲一係好易浮粉一係太油 始終平價有啲信唔過 因為皮膚嘅質素對我黎講係最重要嘅野 皮膚白滑化妝係bonus 皮膚差化妝根本冇用 只係哂錢哂時間 同埋畫眼線同mascara如果會手震其實有個小tips 當你畫嘅時候閉氣就會唔震 當然如果你冇氣嘅時候可以停一停換啖氣再畫 同埋因爲我份人好留意人嘅五官 我發現好多女仔畫眼線只會畫眼尾 我本身內雙所以自己都係 齋畫眼尾簡單啲同埋睇落同畫曬成條都冇分別 仲有其他野想知我再講

請講
17歲
但到依家都唔識痴假眼睫毛同唔會搽眼睫毛膏
我係內雙但好彩對眼唔細
通常用粉底,遮瑕膏,碎粉,眉粉,胭脂,眼影就算
有時用埋眼線筆同唇膏
想問咁多位絲打 話讀u開始果d

返學會唔會做上面講個d野 我d女同學全部素顏 冇bb cream 唇膏都唔搽。

我搽下個唇膏變左姣閪 如果呢d情況 會唔會合群為首要 放棄外表?
中一中二就開始學畫眼線
日日畫到自己我愛羅咁
中學畢業之後已經唔化妝唔出街
而家仲做埋呢行

不過過左廿歲後覺得護膚比化妝重要好多
由中3生暗瘡開始研究遮瑕膏,後黎逐樣學學到識化全妝
搞搞下又覺得化全妝太麻煩
宜家一般都係 畫眉 base 遮瑕 碎粉 唇膏就出門口
十分鐘內搞掂 但望落已差好遠

我太遲起步了

返學會唔會做上面講個d野 我d女同學全部素顏 冇bb cream 唇膏都唔搽。

我搽下個唇膏變左姣閪 如果呢d情況 會唔會合群為首要 放棄外表?

me too
d同學好少幾乎得1、2個化妝
睇咗好多youtube教化妝片
但唔敢化岀街見人,驚柒,過唔到自己嗰關

一樣感受

我讀U果陣住宿,所以去上堂永遠係街坊look,頹tee短褲拖鞋,當然就妝都冇化
不過啲冇住宿嘅同學仔通常返學都會化晒妝著得靚靚,好易分有冇宿住

通常有活動或者去街就會化妝
想毛孔細啲 可以點

+1 跪求高手教學

其實有啲遮毛孔既primer,例如benefit呢隻,中文叫毛孔精英
同埋揀啱setting powder都可以遮到

Grad din之後就開始日日去街都化妝 一開始淨係少少粉底同眉 依家3年後就已經齊曬粉底遮暇眉陰影姻脂眼線唇膏同mascara
對於我黎講粉底一定要揀名牌 韓國牌子果啲一係好易浮粉一係太油 始終平價有啲信唔過 因為皮膚嘅質素對我黎講係最重要嘅野 皮膚白滑化妝係bonus 皮膚差化妝根本冇用 只係哂錢哂時間 同埋畫眼線同mascara如果會手震其實有個小tips 當你畫嘅時候閉氣就會唔震 當然如果你冇氣嘅時候可以停一停換啖氣再畫 同埋因爲我份人好留意人嘅五官 我發現好多女仔畫眼線只會畫眼尾 我本身內雙所以自己都係 齋畫眼尾簡單啲同埋睇落同畫曬成條都冇分別 仲有其他野想知我再講

請講

睇你想問咩架咋 冇啦啦叫我講都唔知講乜

請講

講下點樣晝延長眼線得唔得
原本都無化妝 淨係會畫眉
year3 同frd 去summer exchange
佢地個個都化到行一行 我就素顏上陣
同佢地合照超輸蝕
於是就問下佢地點化再慢慢逐d逐d咁買化妝品
而家出街唔化妝周身唔自在 返唔到轉頭
btw Kiss me eyeliner 好好用
我係出勁多油既人但都唔會溶唔會化
出完成日街最多只會甩少少
但佢甩出黎係一粒粒 一掃就乾淨哂
原本都無化妝 淨係會畫眉
year3 同frd 去summer exchange
佢地個個都化到行一行 我就素顏上陣
同佢地合照超輸蝕
於是就問下佢地點化再慢慢逐d逐d咁買化妝品
而家出街唔化妝周身唔自在 返唔到轉頭
btw Kiss me eyeliner 好好用
我係出勁多油既人但都唔會溶唔會化
出完成日街最多只會甩少少
但佢甩出黎係一粒粒 一掃就乾淨哂

kate眼線好好用

請講

講下點樣晝延長眼線得唔得

嗱呢啲真係講練得多 我自己一開始畫眼線嗰幾日都成日唔對稱要再畫 加上每個人隻眼形狀唔同 畫錯形狀隻眼會更細 我自己就會眼尾嗰點同眼頭嗰點呈水平線 同埋你可以打側塊面黎照鏡 微微睜大隻眼 唔好用手撐大 畫完會有岀入 要學識眼輕輕睜大黎畫 再慢慢畫一條幼身嘅線 之後喺線下面補返個三角位 要小三角先自然架! 記得唔好畫太直或者太翹 少少微彎就最靚 或者有一個簡單啲嘅方法 你畫完條眼線之後 趁佢未乾用尾指嘅指甲剔返眼尾條眼線岀黎就會延長到 不過呢個方法條眼線可能會冇咁實色 不過你剔左條眼線岀黎補色都可以 唔知你明唔知
唔識畫眼線 淨係搽bb cream畫眉搽個唇膏就當化左
見呢度咁多高手 可唔可以推介啲好用嘅cleansing madk比我 有冇啲可以收細毛孔又清到黑頭粉刺嘅好野? 本身自己鼻位好多粉刺 困擾咗我好耐 一化妝啲粉刺突曬岀黎
見呢度咁多高手 可唔可以推介啲好用嘅cleansing mask比我 有冇啲可以收細毛孔又清到黑頭粉刺嘅好野? 本身自己鼻位好多粉刺 困擾咗我好耐 一化妝啲粉刺突曬岀黎
我係男人但係會化妝出街
17歲先開始接觸
初初剩係遮睱膏
宜家上到U就防曬遮睱畫眉唇膏
眼線一直唔識畫上眼影都唔識
見呢度咁多高手 可唔可以推介啲好用嘅cleansing mask比我 有冇啲可以收細毛孔又清到黑頭粉刺嘅好野? 本身自己鼻位好多粉刺 困擾咗我好耐 一化妝啲粉刺突曬岀黎

容許我問條白痴問題:用完cleansing mask啲粉刺浮曬岀黎之後,有咩唔傷毛孔同皮膚嘅方法清走佢地 萬分感謝各位高手
dse之後
14歲 依家做埋化妝師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞