Bitcoin / Crypto 集中討論區 (473) 究竟仲有幾多未爆彈

979 回覆
3 Like 3 Dislike
okx, gate . io見字即走
你中過ftx 之後都無中過喎
luna
btc好似無乜點跌過,係啲alt瀨晒屎
巴打們無心魔 cold wallet唔知點解比人hack轉走曬d錢就gg?或者突然話俾你聽你d seed phrase not valid

利申:明白曬d原理 但都會驚
大家覺得熊市最後一棍滅世棍會係因為咩
通常一條棍打到底就開始回升
DCG chapter 11
Grayscale清盤
證明你未明囉
Dcg依家都就爆
Ftx單野搞到好多野會慢慢爆
係依家未比人爆出嚟覺得
之後兩三個月內應該多一兩單大野
FTX爆左, 要爆得大過DCG得番Binance
一係就美國/歐洲封殺Crypto囉
A16z
Pantera capital
Paradigm
咁易滅世棍咩
唔通又跌番一萬呀?
2020之後btc咁多大機構進場strong hold,已經冇可能去番2020前既水平
真係明 背到背到出黎
都會驚特然 唔知點lun樣唔見曬asset 仲要搵唔到客服黎搞 一想到就好大心魔
你唔抄錯個seed phrase
入得番岩既 一定會用得番個wallet架喎

hack就無解啦
你transfer/sign contract前
對埋wallet show果個address
仲可以點hack?
其實有個極細可能性既嘢
係可能ledger塊chip入面可以 ledger公司其實可以access到d seed phrase
但當然非萬不得已 無路可走既時候 ledger係唔會出此下策
ledger有好多方法可以搞到d嘢(through ledger live or the chip) 或者唔洗ledger老闆hack,ledger樓下d某個人員如果走投無路時想出蠱惑 我估係出到蠱惑既
SHIB
咁驚後門你不如download seed phrase generatoroffline gen完seed phrase del左個程式
再import入信得過既hot wallet
我一直覺得Hardware wallet係有d過份吹捧
V神好似都講過類似既說話
雖然所有人都話個ledger live 讀唔到chip入面既seed,但都係ledger講既je,好似無咩第三方人士認證/做過d特別研究佢粒chip會唔會全部其他人access唔到,但ledger可能有機會自己access到

始終係ledger自己整既chip 可能ledger自己留左一手(當然非無不得已唔會做)
v神鍾意multisign既wallet
但multisig有其他風險 例如smartcontract同埋麻煩好多
hot wallet都可以有後門 仲多左cold wallet無既風險
如果有d專業人士hackers做過d獨立第三方研究佢粒chip去做好多認證 認證過ledger自己無留一手既話 會放心好多
咁要自己寫個wallet程式先最安全
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞