千 祈 唔 好 讀 飛 機 工 程 !

314 回覆
205 Like 7 Dislike
係香港呢行仲係行緊師徒制
無人介紹真心難入行

入到去有人會教
有手有腳都入到去

行行出黎都要人教嫁啦
Poly 新開個個出到黎點算?

三年後你就會知

練好英文考pilot/atc/flight crew
不過atc多得套新system都開始流失
一係轉行logistics/transport field

努力讀書,r下prof transfer
唔得就追first hon 博入大公司gt 啦
喺香港地讀工程本身就係錯誤
GT好撚難入
將軍澳個間都好d
因航h記基本上只請三大/海歸
第一round amplitude test已經篩走8成人
C記gt往年就内部apply,但今年就有公開招募

讀飛機工程最好focus係做research都唔好做維修
利申:ive飛機升poly,今年grad,早排in左aelt,唔撚請

Aelt咁西今年都爭成咁

U GRAD都唔請
好似其實CX果啲係咪要行到HKIE ACE既enginer?
唔同HEACO要HAR66既enginer
係外國讀Aero, 讀埋個master, 而家係PW做緊 都有幾多香港人

Mech UG jj 留明
PW 係指邊間 pratt & whitney?
稔緊grad左出國讀master, aero field 有邊間好?
但係英美個堆讀完如果無citizenship係咪都係聽乞米因為個邊基本上唔會請你
而家考慮緊去德國 - engine勁+Euro zone 或者新加坡-發展前景好,有真aero engineering (r&d, design etc) 做下...最重要係呢兩度易d揾工同移民,好似係
有無過來人可以分享下,或者有相同稔法既一齊交流下

香港所謂既飛機工程真係得啖笑,大伏,奉勸真係唔好入,除非你好撚捱得
好似其實CX果啲係咪要行到HKIE ACE既enginer?

Cx果D grad e唔洗考hkar66
係外國讀Aero, 讀埋個master, 而家係PW做緊 都有幾多香港人

稔緊grad左出國讀master, aero field 有邊間好?
但係英美個堆讀完如果無citizenship係咪都係聽乞米因為個邊基本上唔會請你
而家考慮緊去德國 - engine勁+Euro zone 或者新加坡-發展前景好,有真aero engineering (r&d, design etc) 做下...最重要係呢兩度易d揾工同移民,好似係

香港所謂既飛機工程真係得啖笑,大伏,奉勸真係唔好入,除非你好撚捱得

有興趣讀Master做飛機工程
但驚出去唔夠人爭
畢竟不論外國定強國讀得aero既人都勁到痴線

但驚出去唔夠人爭

PW = Pratt & Whitney

讀得aero master一定要出國讀, 我會推介去北美讀, 始終北美R&D個底勁過歐洲個邊. 但係最重要都係國籍, 冇citizenship會好難搵工, 因為aerospace係成個國家其中一個最高科技嘅行業, 所以security睇得好重. 特別係美國

Btw, 新加坡係一個唔錯嘅踏腳石, 我間公司有好多係廠房做嘅老野都係以前係新加坡出身嘅
畢業後做一份閪工
想人生玩完就去讀啦

大把oxbridge、海歸返黎都要做haeco
得萬幾蚊人工
做黎把撚咩

仲有,香港點會容納得晒咁多畢業生
賤價請個英國澳洲畢業生都威過請個本地畢業生啦
最近政府仲狂推martime engineering
我估好快ust都會開

呢個真心仆街伏黎⋯
開黎畢業之後叫人行船
慘過食兩舊屎
依家最高人工既孖窿都賣左盤
你叫人月入七千挨一年
番黎無糧出考個三俥牌
升到職先兩皮
做野又辛苦過隻狗
加上航運不景氣
呢個政府真係on99
想搵人接火棒⋯
GT好撚難入
將軍澳個間都好d
因航h記基本上只請三大/海歸
第一round amplitude test已經篩走8成人
C記gt往年就内部apply,但今年就有公開招募

讀飛機工程最好focus係做research都唔好做維修
利申:ive飛機升poly,今年grad,早排in左aelt,唔撚請

Aelt咁西今年都爭成咁

U GRAD都唔請

ive入alet要4科cad,大學生好似3rd hon都入到啵
我估好快ust都會開

呢個真心仆街伏黎⋯
開黎畢業之後叫人行船
慘過食兩舊屎
你叫人月入七千挨一年
番黎無糧出考個三俥牌
升到職先兩皮
做野又辛苦過隻狗
加上航運不景氣
呢個政府真係on99
想搵人接火棒⋯

可能政府預計幾年後青黃不接⋯⋯
不過其實呢科根本唔使讀u

青黃不接已經係十年前foresee 到既事
到依家先黎推
讀完唔洗seatime 考牌呀?
到你考晒牌果時
已經俾大陸佬坐晒位啦
香港人人工又貴
你話讀完會曉飛
識單手推郁支propeller shaft
單手鋤到380bar 壓力俾油就吃香
依家三間u mechanical eng 讀完都可以行啦⋯
洗鬼中伏讀呢d 咁窄既科

Cx果D grad e唔洗考hkar66

不過因航好難入呢

呢排又炒人
我估好快ust都會開

呢個真心仆街伏黎⋯
開黎畢業之後叫人行船
慘過食兩舊屎
你叫人月入七千挨一年
番黎無糧出考個三俥牌
升到職先兩皮
做野又辛苦過隻狗
加上航運不景氣
呢個政府真係on99
想搵人接火棒⋯

可能政府預計幾年後青黃不接⋯⋯
不過其實呢科根本唔使讀u

青黃不接已經係十年前foresee 到既事
到依家先黎推
讀完唔洗seatime 考牌呀?
到你考晒牌果時
已經俾大陸佬坐晒位啦
香港人人工又貴
你話讀完會曉飛
識單手推郁支propeller shaft
單手鋤到380bar 壓力俾油就吃香
依家三間u mechanical eng 讀完都可以行啦⋯
洗鬼中伏讀呢d 咁窄既科

就係要呃人讀完岀唔唔返黎
唔讀都做到
其實份工閪係因為年年都大吧人沖住去做 根本唔怕冇人做 但飛機咩學歷都請 冇料既咪去整零件柒下柒過活 有小小料既就前線維修 再讀度書咪工程師 但你讀唔讀度丫 個個話就話考牌
唔係入門個隻垃圾牌喎 就黎三十歲個d個d都未讀度丫
其實有興趣嘅咪讀囉 唔一定睇前景 好似讀math讀文科咁 出黎九成都唔係做相關野

我對工程野幾有興趣 兩年前見haeco請實習 仲比埋錢你讀high dip 不過果陣已經搵緊二萬幾蚊 唔捨得變到得返8千蚊人工
其實有興趣嘅咪讀囉 唔一定睇前景 好似讀math讀文科咁 出黎九成都唔係做相關野

我對工程野幾有興趣 兩年前見haeco請實習 仲比埋錢你讀high dip 不過果陣已經搵緊二萬幾蚊 唔捨得變到得返8千蚊人工

冇叫你唔好做 叫你唔好讀姐
讀MECH一樣做到 做乜要讀到咁專

但驚出去唔夠人爭

PW = Pratt & Whitney

讀得aero master一定要出國讀, 我會推介去北美讀, 始終北美R&D個底勁過歐洲個邊. 但係最重要都係國籍, 冇citizenship會好難搵工, 因為aerospace係成個國家其中一個最高科技嘅行業, 所以security睇得好重. 特別係美國

Btw, 新加坡係一個唔錯嘅踏腳石, 我間公司有好多係廠房做嘅老野都係以前係新加坡出身嘅

ust aero就係搬新加坡果套
structure同ntu9成一樣
prof我知兩個係ntu撬

話知你搬MIT過黎
係香港根本冇撚用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞