千 祈 唔 好 讀 飛 機 工 程 !

314 回覆
205 Like 7 Dislike
好多年前吹到會考16分先收
數年後發覺班友出黎都係要做haexx hacxx
7k起薪 無限ot冇得推 月工時300
話就話ot 1.5
個個frd做完都五勞七傷

ps.依家好似11k起辛點,想9沖就快

11k做文員都高過佢

依家13-15k
有牌有傾,無牌就快手做啦仆街

13-15k講緊aelt?
見過好多人都話做左4,5人工都冇15k

想問下gt人工同前途點

Aelt好唔好做
利申 U grad mech

H記好似無再請GT
U GRAD同IVE GRAD一樣係LT
同普通位無分別 係人工高小小

做咩啫你,年年都有請GT

咁想問下gt人工幾多到
同埋係咪engine科就請
唔洗話mech ee先請

今年fg做緊ae諗緊報唔報多次gt好

你想考牌定做office先?

都係考牌ge果邊
依兩年政府/大學/IVE 唔知發咩神經
係咁推飛機工程 搞到一大班傻仔走去讀
出到黎先發覺原來冇人會請
轉field又唔得 太專
鐘意飛機既 唔該你 去讀MECH
起碼出到黎都唔擔心搵唔到工

讀咩鬼mech,你揀得ae就預咗係專注係航空業啦,過多2年ae個名係香港響咗就自然有嘢做啦

過多兩年俾個官你做
話就話ot 1.5

11k做文員都高過佢

依家13-15k

想問下gt人工同前途點

Aelt好唔好做

H記好似無再請GT

咁想問下gt人工幾多到

都係考牌ge果邊

咁LT啦
不過你預咗有機會一世都上唔到管理層
i 記hd 完non-j 轉返degree
呢科好在exam多mc, 易攞高grade 轉u 番身,但如果轉唔到要入行, 都要以cx, 飛行服務隊個d做目標, heaxx 個d 長做仲要無牌ge 真係算把la, 除非你真係好L鐘意飛機同唔撚介意每日大巴出入機場返放工~ 利申: 鳩up

好彩你有利申cx係俾heaxx負責整架
話就話ot 1.5

11k做文員都高過佢

依家13-15k

想問下gt人工同前途點

Aelt好唔好做

H記好似無再請GT

咁想問下gt人工幾多到

都係考牌ge果邊

咁LT啦
不過你預咗有機會一世都上唔到管理層

但lt真係太低人工,有興趣都頂唔順
呢科好在exam多mc, 易攞高grade 轉u 番身,但如果轉唔到要入行, 都要以cx, 飛行服務隊個d做目標, heaxx 個d 長做仲要無牌ge 真係算把la, 除非你真係好L鐘意飛機同唔撚介意每日大巴出入機場返放工~ 利申: 鳩up

而家考試都係寫交
完全比佢伏左
唯有報haeco同hkie個aeds考住hkar66牌先
做呢行,無牌永遠低人一等,除非你係囡
無牌人工永遠都好低,有牌就有得轉黎轉去

利申 持牌人士 人工比出面都係低,意在無咩壓力,有人support

咩牌黎?

b.1.1 +330 777

有B1. 1+兩個type
人工會唔會有30 K-40k
利申小弟今個Summer係到做intern
完全比佢伏左

不了,識唔少朋友冇請番
完全比佢伏左

不了,識唔少朋友冇請番

咁pk

利申 持牌人士 人工比出面都係低,意在無咩壓力,有人support

咩牌黎?

可否解釋下個名

咩牌黎?

可否解釋下個名

B1. 1係基本牌,考mc+ 一次作文
330,777係機種牌
有B1. 1加兩個type牌已經可以做到飛機工程c
完全比佢伏左

不了,識唔少朋友冇請番

咁pk

I mean冇請番做gt, 唔少都係咁

好彩你有利申cx係俾heaxx負責整架

Cx 都有自己ge 外站crew, 只係鬼佬多, 但都有hk~ 再 利申鳩up 同發夢有fd轉左過去, 攞discount 機票個rank 都高過haexx

咩牌黎?

可否解釋下個名

330,777係機種牌

愈學得多機種牌 人工愈高?

多一個機種牌多2000蚊到,最多考5個
利申 實習生 都係聽番黎
話就話ot 1.5

咩要唔要做啫
根本就得果幾間
唔通讀完去到外國咩
講左好多年啦
年年都有人嗌伏但係年年都一大堆人入去讀

飛機維修而家上晒大陸
唔再經香港

你班AE英文又唔夠新加坡/鬼佬爭
人工又貴過支那
讀黎托柒咩

因為班中學雞覺得讀飛機型
讀就幾型既 不過做就戇鳩啦
所以話寧願讀mech reg飛機course讀吓就算

到畢業都唔為將來打算下
其實無得怪人
認真,想當年ALevel炒到飛起左,同個fd諗住入i大飛機維修,因為聽落好似好型咁,但最後覺得呢行太專,讀唔到就玩完,結果飛起左個fd自己去讀asso,最後升左poly

個fd讀得好好,爆晒分咁但最後都無入行,升左去UST同mech
佢同我講,飛機工程同維修一d都唔好做,一旦飛機出左事,當日維修完簽字嘅工程師同維修人員就要上身,係呢行就玩撚完,返唔到身,有時維修人員簽字係上級叫你簽就要簽,出左事就係你負責,根本係搵替死鬼

其實有咩工程出事唔洗搵人負責呀
只不過讀完兩年HD淨係做得飛機維修好唔抵
其他科都有兩電一鐘 EMSD揀下
飛機維修出名人工低
機場又唔係近
都唔知有咩好吹奏
睇完衝上雲宵就上左腦果啲
就真係幫唔到 智商太低

咩牌黎?

可否解釋下個名

330,777係機種牌

想拎埋個320就走,費時自爆啦
兩個type 既engineer 就連津貼就實過30k 啦
宜家有牌上位係快左既,好多人退休
不過lm 上位快過bm
如果你無牌,又做得野既,轉去gfs 啦
至於考牌,睇你命水啦,有d 英國數一數二名校番黎既都考左幾年都考未考齊b.1
5年就會過左個expire date
有d 勁既就1年幾就考齊

咩牌黎?

可否解釋下個名

330,777係機種牌

除左type ,仲有好多牌可以考,NDT,ENGINE TYPE

咩牌黎?

可否解釋下個名

330,777係機種牌

想拎埋個320就走,費時自爆啦
兩個type 既engineer 就連津貼就實過30k 啦
宜家有牌上位係快左既,好多人退休
不過lm 上位快過bm
如果你無牌,又做得野既,轉去gfs 啦
至於考牌,睇你命水啦,有d 英國數一數二名校番黎既都考左幾年都考未考齊b.1
5年就會過左個expire date
有d 勁既就1年幾就考齊

有冇捱左10年,Gt入定Lt入
諗緊將來入唔入行
係外國讀Aero, 讀埋個master, 而家係PW做緊 都有幾多香港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞