千 祈 唔 好 讀 飛 機 工 程 !

314 回覆
205 Like 7 Dislike
飛機工程唔去外國根本食得屎,除非你做到飛機師或政府,維修保養HAECO都就黎做唔住,HAECO GT $18k, 考到牌先$2xk,CASL/HX 出得$15k
莫講話飛機工程,就算機械工程在香港行頭窄到仆街,得發電/BS/飛機/𨋢/汽車/返大陸做廠,兩電一鐵每年請好少人,所以大部分畢業生要去Contractor/Consultant 轉做BS做風火水電,好似做裝修咁 日後要考牌個牌還要比Civil/Structural 難考,考到亦少錢過佢地,E&M Project Sum 先得果幾百萬,Consultant 賤價投標收得果幾%consulting fee, 一無Job就炒E&M人。而飛機/𨋢/汽車/大陸廠的人工得$14k-$18k, 真係轉行好過

師兄好波,總之唔好揀me啦
GT好撚難入
將軍澳個間都好d
因航h記基本上只請三大/海歸
第一round amplitude test已經篩走8成人
C記gt往年就内部apply,但今年就有公開招募

讀飛機工程最好focus係做research都唔好做維修
利申:ive飛機升poly,今年grad,早排in左aelt,唔撚請

補充:aelt頭兩年12k,升engineer最快要6-7年,同場interview有澳洲aero人

再加多句,而家ive好似同cad傾好左,以後ive hd grad可以唔洗考hkar66試,只要兩年工作經驗就可以拎牌

咁好? 即係m1~ 1x唔使再去電視城再考?
好型喎
利伸 飛機膠

Mech Eng 重型
GT好撚難入
將軍澳個間都好d

利申:ive飛機升poly,今年grad,早排in左aelt,唔撚請

補充:aelt頭兩年12k,升engineer最快要6-7年,同場interview有澳洲aero人

再加多句,而家ive好似同cad傾好左,以後ive hd grad可以唔洗考hkar66試,只要兩年工作經驗就可以拎牌

Poly ATE
AELT 唔係有手有腳就請咩
好型喎
利伸 飛機膠

Mech Eng 重型

一畢業就失業有咩咁型
GT好撚難入
將軍澳個間都好d

hkie個工程師牌唔係要degree咩
GT好撚難入
將軍澳個間都好d

係拎 hkar66
GT好撚難入
將軍澳個間都好d

講緊Hkar66呀
Btw, 唔洗考hkar66都有牌咁正,輕鬆好多
M11, m15, 大學生都要考幾次
好型喎
利伸 飛機膠

Mech Eng 重型

型毛咩,咪又係做狗
🐶汪汪
GT好撚難入
將軍澳個間都好d

Aelt咁西今年都爭成咁
飛機工程唔去外國根本食得屎,除非你做到飛機師或政府,維修保養HAECO都就黎做唔住,HAECO GT $18k, 考到牌先$2xk,CASL/HX 出得$15k
莫講話飛機工程,就算機械工程在香港行頭窄到仆街,得發電/BS/飛機/𨋢/汽車/返大陸做廠,兩電一鐵每年請好少人,所以大部分畢業生要去Contractor/Consultant 轉做BS做風火水電,好似做裝修咁 日後要考牌個牌還要比Civil/Structural 難考,考到亦少錢過佢地,E&M Project Sum 先得果幾百萬,Consultant 賤價投標收得果幾%consulting fee, 一無Job就炒E&M人。而飛機/𨋢/汽車/大陸廠的人工得$14k-$18k, 真係轉行好過

係呀
但係班飛機仔鐘意讀飛機有乜計
咪讀Mech囉 起碼冇咁乞食先
女飛機迷棄城大讀IVE追夢
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20170711/20085648

你估佢仲會做飛機維修咩
GT好撚難入
將軍澳個間都好d

Poly ATE
AELT 唔係有手有腳就請咩

我都以為係,另一個同我同經歷(ive->poly)都一樣唔收
GT好撚難入
將軍澳個間都好d

講緊Hkar66呀
Btw, 唔洗考hkar66都有牌咁正,輕鬆好多
M11, m15, 大學生都要考幾次

係haeco 同cad 傾好左
唔洗考cad
不過要考haeco 個個internal,module 一樣
讀緊科大aero係咪準備揸兜
識人係因航做飛機工程,好似幾好福利

唔俾人炒的話
你有料 驚乜搵唔到呀

廢話
唔講飛機工程,剩係講維修
香港讀飛機維修真係唔係路,讀完考牌做野係得個涯字,做野好多時都係跟個幾條theory做
我去過新加坡睇過,人地讀飛機維修講緊諗新方法提高維修/training既efficiency同quality,唔係一味死做
識一個個到既學生develope左個ipad apps show哂飛機氣動system點行 (for training),仲要李顯龍fb點名講呢個app
人地放錢落去真係做飛機工程,成大個aerospace park (有RR) 做R&D,不過新加坡有軍方支持都係事實
唔講飛機工程,剩係講維修
香港讀飛機維修真係唔係路,讀完考牌做野係得個涯字,做野好多時都係跟個幾條theory做
我去過新加坡睇過,人地讀飛機維修講緊諗新方法提高維修/training既efficiency同quality,唔係一味死做
識一個個到既學生develope左個ipad apps show哂飛機氣動system點行 (for training),仲要李顯龍fb點名講呢個app
人地放錢落去真係做飛機工程,成大個aerospace park (有RR) 做R&D,不過新加坡有軍方支持都係事實

所以真係中意飛機
就努力啲出國做啦
香港真係又悶又辛苦
人工又唔高
係香港呢行仲係行緊師徒制
無人介紹真心難入行
係香港呢行仲係行緊師徒制
無人介紹真心難入行

入到去有人會教
有手有腳都入到去
Poly 新開個個出到黎點算?

冇咖啦 邊會請到咁多人
邊到有咁多公司請要degree 嘅人
你自己上搵工網睇下啲post 要人有咩學歷 經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞