千 祈 唔 好 讀 飛 機 工 程 !

314 回覆
205 Like 7 Dislike

邊度讀唔係重點
重點係邊度做

去邊度做就多數要睇你攞唔攞到個邊國藉
之前有位巴打係pratt 做都有講過下
無父幹既好似我呢d淨係得本垃圾特衰係好難
計劃緊去歐洲或者新加坡讀博下係個邊揾工
如果你有BC/綠卡咁就己經嬴在起跑線,唔使稔咁多去個邊讀postgrad啦

講清楚d 我指既aerospace jobs = aircraft / engine OEM + 佢地既 suppliers, Design Manufacturing, industry R&D, academic research, market/strategy analysis etc 呢d對qualification & technical knowledge 要求高而係香港無既工

如果做MRO 即係維修做一世你覺得無問題既話咁留係香港都得,或者入airline 做佢地所謂既engineer, 對manual/paperwork 仲多過你落手掂飛機。呢個就係香港「飛機工程」既生態[/quote]
得本特衰留名

如果你有BC/綠卡咁就己經嬴在起跑線,唔使稔咁多去個邊讀postgrad啦

講清楚d 我指既aerospace jobs = aircraft / engine OEM + 佢地既 suppliers, Design Manufacturing, industry R&D, academic research, market/strategy analysis etc 呢d對qualification & technical knowledge 要求高而係香港無既工

如果做MRO 即係維修做一世你覺得無問題既話咁留係香港都得,或者入airline 做佢地所謂既engineer, 對manual/paperwork 仲多過你落手掂飛機。呢個就係香港「飛機工程」既生態

得本特衰留名

齊牌指有埋type rate?

only b.1

未簽得係咁嫁啦 一簽得就上得好快 工程師夜更津貼成500蚊 其他津貼都差好遠

計埋呢啲19 allowance
係到陶醉話有牌就升得好快
外面未有牌等於你捱左幾年嘅人工
外面有牌等於你有埋type牌嘅人工嘅1.幾倍

又要返夜又要OT 新年聖誕死都要返去
就係為左賺allowance去升返上市價

讀返其他好過啦 It狗都好過整機

計埋難易度 咁的確飛機維修真係容易d wo

IT 爆鑊唔會死人,最多冇咗份工唔駛驚坐監;飛機爆鑊死咗人既話,做機果班真係會有機會要坐監,真係會驚到晚晚訓唔到

計工作環境工作時數工作性質 加埋要承擔法律責任
只係得咁嘅人工都覺得OK?

唔ok 架,跟本呢行就under pay,但好多人洗濕咗個頭唔知點走

入左行真係好難轉行
睇電視簽到機個班都30k up,仲要幾型棍咁

本身入engine當初都想讀me,對飛機好有熱誠,不過以家入左civil純粹唔想打code

我睇報紙話飛機工程師可以去到70-80K

飛機工程定飛機維修工程
維修頂薪應該得4xk

無撚錯,香港飛機工程=維修工程
想做真aerospace 工一定要出國,唔好ff讀完AE 留係香港會有咩用

有無巴打可以講多少少去外國讀點樣

邊度讀唔係重點
重點係邊度做

新入果d aelt都分分鐘有兩三成係外國讀aero啦
你真係好撚想做ge就算讀乜鳩垃圾工程佢都請
但係如果你係只係對飛機好有興趣到想去外國讀ge就讀完自已諗定後路千其唔好咁睇唔開香港做維修

本身入engine當初都想讀me,對飛機好有熱誠,不過以家入左civil純粹唔想打code

飛機工程定飛機維修工程
維修頂薪應該得4xk

想做真aerospace 工一定要出國,唔好ff讀完AE 留係香港會有咩用

邊度讀唔係重點
重點係邊度做

但係如果你係只係對飛機好有興趣到想去外國讀ge就讀完自已諗定後路千其唔好咁睇唔開香港做維修

無錯

飛機工程定飛機維修工程
維修頂薪應該得4xk

邊度讀唔係重點
重點係邊度做

無錯

外國番黎做Aelt

飛機工程定飛機維修工程
維修頂薪應該得4xk

邊度讀唔係重點
重點係邊度做

無錯

外國番黎做Aelt

拎degree真係唔好做呢行 但係如果你學歷唔就可以評估下做唔做

飛機工程定飛機維修工程
維修頂薪應該得4xk

邊度讀唔係重點
重點係邊度做

無錯

外國番黎做Aelt

為數不少

如果做MRO 即係維修做一世你覺得無問題既話咁留係香港都得,或者入airline 做佢地所謂既engineer, 對manual/paperwork 仲多過你落手掂飛機。呢個就係香港「飛機工程」既生態

得本特衰留名

靠父幹先可以去到外國 我想做真係design呢種 但睇怕

Btw 香港有咩工程係唔乞食

得本特衰留名

靠父幹先可以去到外國 我想做真係design呢種 但睇怕

Btw 香港有咩工程係唔乞食

基本上我諗冇乜幾個唔係靠父幹去外國ge
讀得飛機如果唔係為機師我諗個個一開始都係幻想自己做design果種Ge
好簡單你問自己一個問題,你係咪top到人地外國公司會prefer請你大於請本地人or其他歐洲人
如果唔係ge一係就唔好讀,一係就for fun咁讀,但係諗定其他路

飛機工程定飛機維修工程
維修頂薪應該得4xk

邊度讀唔係重點
重點係邊度做

無錯

外國番黎做Aelt

外國返得嚟嘅多數都無家庭負擔㗎啦
咪有能力不問收入追逐飛機維修
收嗲啦樓主 未撚呃人地

你可以去試下先

已經試左
Poly top up飛機工程讀得過?

睇完呢個Post你應該知
英國讀緊aero MEng 有無巴絲指點迷津

MEng 都係bachelor? 邉間同有無BC先?

有人返嚟走咗去做汽車
(行頭都係窄,只係比飛機好小小)

MEng 都係bachelor? 邉間同有無BC先?

無BC 得緊收皮 邊間就唔講 北面某間 開校名同開自己名無分別

有人返嚟走咗去做汽車

汽車邊方面?修理定?
aerodynamic 算唔算
我家姐讀緊
我家姐讀緊

邊到讀緊
我家姐讀緊

邊到讀緊

佢英國讀

有人返嚟走咗去做汽車

汽車邊方面?修理定?

保養維修之類,當然只係點人做,自己唔落手落腳
我家姐讀緊

邊到讀緊

佢英國讀

應該唔會係同一間咁岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞