千 祈 唔 好 讀 飛 機 工 程 !

314 回覆
205 Like 7 Dislike
成堆傻尻聽到“飛機”兩隻字就出曬水

屌你老母,同做濕尻護理員話自己係“醫生”一撚樣識既一眼就知你咩料啦
做過機場先知份工閪
學徒做 好似13k 做到兩日早兩日夜 放兩日 由8:00做到20:00先收工 未計返返屋企 仲要日晒雨淋
我覺得要睇埋ust aero第一屆畢業生 先知前景點。
學徒做 好似13k 做到兩日早兩日夜 放兩日 由8:00做到20:00先收工 未計返返屋企 仲要日晒雨淋

trainee 係咁架啦
考牌跳去其他公司啦

考牌跳去其他公司啦

又有幾多間公司跳

冇做啦我 狗都唔屌啦份工
有牌移民有冇機?

考牌跳去其他公司啦

又有幾多間公司跳

有料既,好多airline 既qa 都可以apply
gfs hka, 飛機仔都可以apply
有牌移民有冇機?

考返當地牌都有機

考牌跳去其他公司啦

又有幾多間公司跳

有料既,好多airline 既qa 都可以apply
gfs hka, 飛機仔都可以apply

呢句真,Gfs人工好高
後生仔 真係想做就考牌啦 佢依家仲要拉長左個時限 10年內考完 真係有恆心就有牌 仲有FAA shortcut 考到牌蓄下經驗去飛機仔/GFS啦 人工坐火箭咁去
GFS AE都差唔多4萬 咁當然想入GFS 工程師級最好有個DEGREE
有牌移民有冇機?

你考定其他國家GE牌就可能有
多謝巴打咁有心開post 勸各位莘莘學子唔好誤入歧途
讀咗十幾年書打完公開試大佬去到最尾揀錯路真係喊都喊唔返,自己諗請楚

喺度再次呼籲咁多位對飛機有興趣嘅朋友千萬唔好讀飛機,真係想從事飛機工程行業嘅讀engineering related program 已經足夠有餘

利申:伏已中
heaco ge係咪都係同aelt條路差唔多
都係慢慢做再考牌?
最好唔好讀!

利申: 多年前的畢業生
飛機工程唔去外國根本食得屎,除非你做到飛機師或政府,維修保養HAECO都就黎做唔住,HAECO GT $18k, 考到牌先$2xk,CASL/HX 出得$15k
莫講話飛機工程,就算機械工程在香港行頭窄到仆街,得發電/BS/飛機/𨋢/汽車/返大陸做廠,兩電一鐵每年請好少人,所以大部分畢業生要去Contractor/Consultant 轉做BS做風火水電,好似做裝修咁 日後要考牌個牌還要比Civil/Structural 難考,考到亦少錢過佢地,E&M Project Sum 先得果幾百萬,Consultant 賤價投標收得果幾%consulting fee, 一無Job就炒E&M人。而飛機/𨋢/汽車/大陸廠的人工得$14k-$18k, 真係轉行好過
飛機工程唔去外國根本食得屎,除非你做到飛機師或政府,維修保養HAECO都就黎做唔住,HAECO GT $18k, 考到牌先$2xk,CASL/HX 出得$15k
莫講話飛機工程,就算機械工程在香港行頭窄到仆街,得發電/BS/飛機/𨋢/汽車/返大陸做廠,兩電一鐵每年請好少人,所以大部分畢業生要去Contractor/Consultant 轉做BS做風火水電,好似做裝修咁 日後要考牌個牌還要比Civil/Structural 難考,考到亦少錢過佢地,E&M Project Sum 先得果幾百萬,Consultant 賤價投標收得果幾%consulting fee, 一無Job就炒E&M人。而飛機/𨋢/汽車/大陸廠的人工得$14k-$18k, 真係轉行好過

讀咗先算
有牌移民有冇機?

要補human factor 同埋 air legislation
黎緊係final year 如無意外應該會做RR grad scheme
有無巴打都係英國讀/做緊可以交流交流
GT好撚難入
將軍澳個間都好d
因航h記基本上只請三大/海歸
第一round amplitude test已經篩走8成人
C記gt往年就内部apply,但今年就有公開招募

讀飛機工程最好focus係做research都唔好做維修
利申:ive飛機升poly,今年grad,早排in左aelt,唔撚請
GT好撚難入
將軍澳個間都好d

利申:ive飛機升poly,今年grad,早排in左aelt,唔撚請

補充:aelt頭兩年12k,升engineer最快要6-7年,同場interview有澳洲aero人
GT好撚難入
將軍澳個間都好d

補充:aelt頭兩年12k,升engineer最快要6-7年,同場interview有澳洲aero人

再加多句,而家ive好似同cad傾好左,以後ive hd grad可以唔洗考hkar66試,只要兩年工作經驗就可以拎牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞