覺唔覺得,細個老母話banding唔重要好on9

513 回覆
1130 Like 65 Dislike
咁因為份工太忙,搞唔掂過海又遠
我大學揀HKU 純粹因為近 中大科大太遠,又要轉車,坐車d 時間夠我每日訓多一個鐘
港式英文就會講下
真係講英文就未必啦
同埋如果你本身冇家底 英文又差 入到去小心比人排
成間學校個風氣都係咁 你自然跟住個風氣走
瑪利曼D人英文好到同native speaker一樣
佢哋平時傾偈中英夾雜咁講 但唔係啲死港女扮吓嘢講一兩個英文

冇家底真係唔好去啲傳統名校
名校個氣氛好
但壓力都會大,但重要係個人脈
呢樣野係非名校會比較缺嘅野
我諗無人話band幾唔重要,個個都想band1
成績唔好就想入band2
除非預咗送去外國留學
英文5**
港女扮英文唔係就係d女拔
你入唔到banding好嘅都冇計㗎
除咗同你講唔重要仲有咩好做?
就係呢個意思
你有家底嘅話唔怕英文差
冇家底英文差唔好諗住入名校等人教
我父母係D無知公屋窮撚
我細個讀書叻畀我負碌碌左入間BAND 1 (果陣分5個BAND)
同同學差距好遠, 讀得好辛苦
人地要咩有咩, 我乜柒都無
Band 3入到Hku 人哋玩Ocamp game前問下你邊間中學 你一定話「你唔識㗎喇」
我讀中學果陣已經知
咩BANDING唔重要
無論資源 氣氛 水平都已經唔係同一層次
重要嘅係 呃鳩你 改卷你會畀個BAND 1 定BAND 3嘅去改? 你就知 佢想要乜 咪教乜畀個學生 而你個教師係估緊改卷想要乜 咁你明啦 根本起跑線唔同

所以我叫我細佬 你死都同我死入去BANDING 1學校 雖然係尾 但最少呢刻 佢起跑線唔太差先 出嚟都跑贏好多人

入到去BANDING好 除咗以上 就係你身邊嘅人 整到個人脈網絡 同埋佢哋畀唔畀到啟發你個人 朋友啟發你好緊要 父母唔得就到朋輩
至少都入地區名校
一樣
上到band1英中考第尾
你講揀中學定揀大學先,大學就自己話事啦,
中學都求其揀嘅話,應該係你老母對你冇期望
得你老母講渣話?
小學雞嗰時老師係咁講band3點差點俾mk搞
同學家長背景最重要
睇咩學校架姐
大學大個自己揀
中學都唔理你唔上心就好出奇
姐係你讀成點都事撚旦
都唔係間間好似Marymount咁架 佢地學校文化係咁咋
St Paul co-ed/喇沙啲人都好多淨係講廣東話 不過一轉channel就可以全英文姐
係真正La Salle 唔係陳瑞祺間垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞