覺唔覺得,細個老母話banding唔重要好on9

513 回覆
1130 Like 65 Dislike
講得banding唔重要 肯定係低下階層
個人覺得中學影響大過大學
細個我老母已經話好重要喎,我同我妹都比佢逼到入band1
老實講band 2/3 都有入到3大
不過英中出黎嘅真係容易適應好多
小學可以band3仲中學一定要band1
如果唔等錢洗,可能你老母真心覺得讀唔讀得成書其實都唔重要。因為你嘅起點等於窮人嘅終點。
仲好講 就係因為你條撚屌入左band3先要安慰你話banding唔重要
讀band3真係悔終生
佢哋唔想你自卑啫
讀傳統名校同讀屋邨band 3
基本上已經定咗一個細路3成前路
無論思維、思考方法、視野、朋友圈子都完全唔同

再簡單講
Band 3 畢業10年,身邊朋友就係sales, 剪頭髮、merchant、文員、美容

名校畢業出嚟,身邊係大公司department head、iBanker, start-up老闆
樓主講到band3底 入到band1就會入到U咁
事實係入band 3嗰一刻已經代表咗係最差嗰1/3 批學生
我發覺香港真係好多人中文拎U
幾時講過我係band3
果個係例子
但band 1中學都係靠小學成績入去
小學屬band 3,夾硬入band 1都一樣搞唔掂
搵間普通唔突出嘅大學讀完修士再搵工會點…?
我幾時話過你係band 3
我想講既係banding會影響
其實你錯
我係1》2
所以成績差左
相反band3 仔入左band1成績會好
Band 3仔要本身醒先,又開竅發力追
先會讀得上band 1
本身都唔醒嘅話(我以前幫人補習,有啲真係教極都唔明,有啲一點就明)上band 1都無乜用
入得band 3本身小學個底就打得差
就算醒目仔都要下苦功先追得上
小學本身就乜banding 嘅學生都有
同中學唔同
中學就真係只收某banding 學生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞