覺唔覺得,細個老母話banding唔重要好on9

513 回覆
1130 Like 65 Dislike
計香港人計外國都唔會計qs同local入學難度唔同邊d u係咩情況好多人識分
揀家底好係預計你智力+資源充足
智力發展同家底好點會無關係?

同樣都有窮人入到去
唔係名校咁多關選拔揀緊咩?

「靠去補習」
真係咁簡單?
你唔識就FF少陣
中學有影響 小學有影響 大學有影響 出黎做野都有影響 其實日常發生所有既事都會影響佢價值觀 包括而家既你
如果咁都可以將主因歸究於banding未免牽強 最多只係其中一個factor姐
或者係佢哋覺得自己都生活到、都唔錯,所以小朋友好似自己細個咁樣求其成長就得,話banding唔重要,因為仔女長大做侍應好、地盤好,有公屋住有飯食(最重要有畀家用),會結婚生仔就ok
識個家長話報最近嗰間 之後入band3
真係笑咗
咁就一世
如果你本身醒既
又未必會受影響既
一定有人band3都有好出路嘅
不過一開始入band1容錯率大好多
唔好話banding
依家冇資源入國際學校/移民都唔會生仔

仲入官校? 想比自己個仔批鬥?
上面講緊我另一半
小學通常未成熟
大學?佢d朋友得佢一個讀到
而佢到依家都只會令自己嘅中同去比較
所以先話覺得banding重要
唔係話對全部人黎講banding係主因
但至少喺我另一半上係

不過我都只係講緊我觀察到嘅
揀咗佢做另一半 當然佢有佢嘅優點
band 1有讀書氣氛,中等水平已經入硬u
嗰時普通班7成入八大/外海升學,精英班一堆醫療科、law double degree、gbus + 一個狀元

唔知以後小朋友happy school life定happy u life好
唔通你老母直接同你講:
你個智商低過其他人,唔讀特殊學校都還神,band 1唔使諗,你無可能讀得嚟

咁呀?
咁又唔係叫你用傳統名校同band3武校比你入到名校嘅唔會考慮後者 就算唔入band1A都入B啦 最多咪band2頭 老實講我覺得唔會差好遠
Band 2學校啲學生唔少都仲係偏懶散 你入band 3想出頭真係要比其他人更加努力
我有講靠補習同自已

人哋名校生搵嗰啲私補係名牌大校回流嘅人 成1000蚊個鐘 你估係你諗嗰啲咩井底之蛙
想知我around 65k 但對份工無興趣 係咪姐係鹹魚
我覺分banding仲戇鳩
中1入左band3都9成收皮
band 1 最廢個堆都可能入大學水泡科
band 3 有1個人入到8大已經打哂飛機, 攞哂學校scholarship
利申 自己都係好彩後門入得番u
而中學果班fd 唔係運輸就鋪頭仔sales 撈得最好果個就係做狗
以前有個街童同學喺屋邨跟大老,周圍蝦蝦霸霸(不過又冇犯法),讀完毅進而家做緊狗,撈得仲好過好多同學
氣氛好重要 成班人形成一種自我身份認同
自覺讀到書就肯去讀
自覺係廢渣就沉淪
中學係建立自己身份認同最重要既階段
band3仔好易睇低自己 成班人個氣氛都睇低自己
如果你想讀書好易埋唔到堆 當你係異類無朋友
但講真Banding再重要都及唔上家教
家教再重要都及唔上自強
個人發奮上進先係最決定性因素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞