覺唔覺得,細個老母話banding唔重要好on9

513 回覆
1130 Like 65 Dislike
d長輩話學校唔重要但其實係講一套做一套
如果Banding唔重要,轉個頭d長輩就唔洗送個仔入名校

如果banding唔重要,band3好多唔教書,父母話band3自修就ok,一樣入港大
咁返學個目的係咩?我自修咪得
再睇下女拔一年幾多入三大,band3可能成級得一個入大學

連日本入大企都要名牌大學
基本上世界各地入左野雞就gg
好在讀日本地區名校
通常係啲低學歷/冇讀過書既老豆老母先會覺得banding 唔重要
咪就係,教d野差好遠
細個band1小學
小六已經教中學英文
相反band2中學d野好淺

日本名校都要N1/EJU先比考
雞校就N3都得
公道講 傳統名校嘅學生唔係靠學校教
靠去補習同自已多啲
對佢哋嚟講讀名校係為人脈
應該得你老母話banding唔重要咁ON9....
學校都會教其實,英文堂好重要
可能真係得我老母
學校30%
父母30%
同輩40%
個banding決定左你同咩人玩
同咩人一齊有相似既生活目標同態度
傳統名校啲人聽英文大 分分鐘當英文係母語使乜靠學校
中三好記得要我地寫copy book
屌你老母好撚記得, 之後全班去校長投訴垃圾教學
會唔會係老母安慰仔女入唔到band1先咁講
大個左,多外國人friend,英文都會好
同輩真係60%tim
父母10%
學校30%
根本就係
到父母話重要,又話逼死班𡃁仔𡃁女無人性,無愉快學習,無愛的教育,其實講乜都假,而加d人既諗法係總之我乜野唔掂都係老豆老母既錯
未必 傳統名校都好多差嘅
不過最差嗰個都好過band 3最top嗰班
利申 傳統名校出身
banding唔係講學校
係講學生老豆老母嘅banding

band 3 家長就唔識教仔女
求其有間學校收就讀
呢個係真,有band3仔friend,英文拎U
其實點先拎到U
我記得小學試過有一年 請出面機構做講座 啲社工又係講過類似嘅嘢話咩 banding唔緊要係呃人

跟住講咗一輪校長終止咗佢講嘢
我老豆老母都無乜讀書都知讀名校重要,樓主唔係讀書材料,點推都讀唔到band one,老豆老母安慰佢banding唔重要反而俾佢話教壞哂,樓主真係好難湊 老豆老母應該對讀書唔叻既仔女屌到反皮,日日提佢讀唔到band one係廢柴黎鞭策佢,咁就係好父母
講得啱
我意思係你嘅英文程度唔會因為讀名校就好咗 名校生英文好係因為佢哋本身英文好 你英文底差嘅話入到去都係要靠自己補底
以前教過啲band3學生
佢地中六走去做返小六嘅英文練習
都仲要有唔識
但嗰班學生已經係比較好嘅band3學生
啱,跟本唔關banding 事,跟本係睇學校

Btw 元朗信義同皇仁都係band 1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞