覺唔覺得,細個老母話banding唔重要好on9

513 回覆
1130 Like 65 Dislike
啲低學歷嘅人成日都話係叻讀邊間都叻
事實係,係叻嘅就應該俾更全面更專業嘅嘢俾佢吸收
係唔叻嘅,banging高嘅學校起碼都有啲肯讀書嘅朋輩一齊扶持,盡量打好個基礎,等佢第時讀書又好,做嘢又好,都有張入場券
點解你N1都F rank大學,證明係咪成績真係好差
佢地知樓豬讀唔到咪話唔重要
巴打可唔可以解釋吓點解qc仔普遍當自己人中之龍
識幾個都係咁,定係我咁好彩撞親嗰啲都係咁
高中仲教緊grammar,成間學校8成唔讀書,有天份嘅學生都唔知有冇5%,老師又hea教,課程嚴重落後,淨係識做show俾校長睇保住份工。
所以喺band 3升到上大學嗰啲真係幾勁(雖然多數都水泡科)
一份普通文職佢自己都冇好大興趣
但求搵到少少錢就算 咁樣成世人都冇目標
同條鹹魚有咩分別?

做人可以積極d學習多方面嘅野
擴闊自己嘅視野同知識
學習過程可能可以搵到自己嘅興趣甚至夢想
唔會樣樣嘢得過且過
同埋返工唔一定只為搵錢
呢個應該唔關讀咩學校事
大把人名校出身三大畢業都係鳩hea返工等放工
有錢就玩咩都冇諗,唔係個個都有好宏大嘅志願嘅
你就N1都入唔到名校,真係幾廢
你知唔知日本大學唔使考JLPT
EJU難過N1
好認同 唔係話stereotypes
但眼見好多小學同學入band3都係學壞左
身邊啲朋友中學畢業讀design又學埋食煙
唔係話食煙一定唔好 但係當初識嘅佢地都係抗拒食煙
甚至乎好憎人做火車頭
依家每次見啲好朋友出去食煙 都會有啲覺得佢地變左
多數讀Band three嗰啲呢做PooPoo
我明你啊
或者試吓帶佢做多啲唔同嘅野 去下旅行又好
令佢眼界闊啲 同埋自己都可以多啲分享自己嘅目標比佢聽 嘗試感化下佢
近朱者赤 近墨者黑囉
名校/band1 學校啲同學都普遍有啲上進心 群埋啲好同學咪大家一齊努力發奮囉
相反讀band3身邊個個都mk仔咁 要望個仔女好有定力唔會比人群壞 唔吸毒食煙叫雞入黑社會都好難得
日本大學唔認N1
係呀,就係因為太簡單,留返俾你考
大學睇EJU
個仆街仔入唔撚到Band1, 你教我可以點講啦
咁又咁講
就算佢地覺得重要個仔/女考唔考得上先
仲有好多淨係諗地點方唔方便自己接送

學校質素係點完全唔理
學生自己嘅能力佔咗0%
其實Banding 唔係指學校 係指學生
B1 學校係因為佢收到一批B1學生先做到B1
你係要令自己變成B1學生
咁我d friend 都回考唔合格,去晒英美讀top10大學
你唔係覺得你靠自己呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞