覺唔覺得,細個老母話banding唔重要好on9

513 回覆
1130 Like 65 Dislike
有時真係好矛盾
谷d細路入名校 又話剝削
由得d細路發展 又話on9
最好細個就識諗啦 唔駛老母迫你
人生唔定既 無野係必然
未聽過會有老母會覺得banding唔重要咁好
唔識嘢嘅人最鍾意話仔女係掂嘅,讀乜嘢學校都掂。

有冇諗過名校師資好幾多?人哋入唔到三大係少數人,你嗰間就少數人入到三大,機會差幾多?
Band3 堆垃圾,出黎都係做服務業
有咩所謂
識條春 都係老母話事嫁啦擔心冇左d朋友多d
話唔重要既父母應該係上一代人,80年代揸的士可以搵多過老師分分鐘仲可以發埋達,佢地唔知而家知識型社會,讀到書搵既錢係讀唔到書既十倍
語言學校定點 真係唔識
真 都唔知打緊乜9稻草人 冇讀書果啲父母更加覺得banding重要啦 仲會幻想band1學校一定好 個個學生超乖老師超勁添
i am on school now
i am at school now
i am in school now
呢三個係咪都表達同樣意思/岩文法?
你就真係on9 band3仔啦 聽樓豬打稻草人 未聽過啲冇讀書既父母覺得banding唔重要

佢地反而覺得學校banding決定一切
小學中學派位派得好就日日拜神開心過中六合彩
我諗你唔明我講乜
我嘅意思係佢地一開始係憎煙鏟同唔理解啲人點解食煙 後來佢地自己又食埋一份
所以有啲覺得佢地變左
係名校父母有錢有資源
名校有專補班
DG朋友話當年成班精英班日日放學都係嗰度補習
父母有錢請NET上門練oral/ writing
小朋友係學校跟唔上
老師一個電話
父母就會出手
老師邊洗做
津校先要幫差生補底同加強精英班訓練
呢班細路大個咗咪變成住公屋然後日日開post話好擔心d買咗樓嘅人點點點
banding唔緊要呢句係呃人

印象中佢大意係

佢話個個講考試唔緊要上到中學可以再努力,當你入咗band3中學成個芬圍差你根本冇心機努力,係有人得但有幾多個,出面社會好現實你第一份唔係名牌大學已經睇低你一線人工已經低人好多⋯⋯個個大人根本就俾假希望d小朋友咩呈分試唔緊要⋯⋯ 根著俾校長關咪請走咗

因為真係好特別 十幾年都記得 好少社工咁爆
當你超級有錢 banding 真係唔重要
反正仔女都係接你手/做二世祖 un un腳
邊有人特登計qs架...
我小學個班主任教英文要全班同學日日背書默書教到全班同學不論英文能力都可以攞到高分
下年同一班人換咗個hea教啊sir之後即刻大半班人打回原型
就算投訴校長都唔換
最後我啲英文能力咁就一世
咁個校長都幾怪,多學生入band1佢可以拎嚟做政績,點解會關咪?

所以我先問你意思係邊個
因為日日背書默書唔會真係令你英文叻小學英文高分根本不值一提

學英文最快始終係扔自己去一個英語嘅環境 當你每日睇嘅聽嘅講野都焗住係英文 到你後來諗野發夢都係英文 你先叫真正掌握
外國大學咪睇QS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞