覺唔覺得,細個老母話banding唔重要好on9

513 回覆
1130 Like 65 Dislike
得罪講句
有人供你係外國讀書
明顯就知道香港banding 唔適合你
你仲鬧人on 9
小學banding就真係唔重要
但係中學banding就好重要
band1掹車邊嗰啲都已經算垃圾

同朋友/同學一齊溫書,準備時間表備試,一齊借書買文都唔知幾開心
如果身邊個個唔讀書,好多時自己讀少少就以為自己出淤泥而不染,唔到放榜都唔知自己咩位置
讀嘅係咪名校就真係唔緊要 反正名校生都係靠補習 band1名校同唔名校個距離比想像中近
但banding就真係重要 學校教嘅係根底嚟 有啲嘢補極習都唔會catch up得返
話唔睇banding嗰個真係on9
d老人係鐘意睇個別例子既啦
banding唔重要因為band3都有人入倒港大
學歷唔重要因為識人無讀大學都做倒老細
不過連登仔又何嘗唔係咁
再睇下女拔一年幾多入三大,band3可能成級得一個入大學

呢個statement 冇辦法解釋到banding重唔重要,只顯示banding同入大學有positive correlation,但係睇唔到causality
信我,你同一班勁人一齊讀書,你就會明白到咩banding 咩學校全部都廢話,個人天賦高去邊都ok,你自己個人無料窮你一生的努力都唔會追得上人。係叻人入勁學校,唔係勁學校教出好學生
補緊個Band 3 中四英文作文要求寫120字
教緊另一個小二 英文作文都係寫緊120字
唉屌 以前我屋企人係咁講banding 好緊要又幫我搵好左間好學校 但係細個想同朋友一齊讀中學 最後入左間band 2 尾中學,中途屋企人又係咁問的轉唔轉校又話可以去外國讀中學。 可惜細個唔識諗搞到中學畢業先黎後悔 大學去左外國讀書先知個陣屋企人幾用心良苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞